Witam.
Naprawiam regulator PWM Demuda KDY-60A i potrzebuję pomocy w identyfikacji elementu D12 (obudowa SOD-80). Nie mogę ustalić nominał. Niestety nie posiadam schematu. (Model płyty KDY-ZBSC5060-Vo)
Awaria zaczęła się od zwarcia MOSFET-ów po stronie paneli PV. Następnie znalazłem uszkodzony element D12, przerwany tranzystor Q13 oraz nadpalony rezystor R59.
Elementy w tej części układu:
Q13 – J3Y (S8050)
Q9 – 2TY (S8550)
Q10 – J3Y (S8050)
R59 – prawdopodobnie 1 kΩ ?
Po wymianie Q13 nic się nie zmieniło. MOSFET-y są sprawne.
Objawy:
wyświetlacz pokazuje 28,5 V,
rzeczywiste napięcie na akumulatorze wynosi ponad 33 V,
napięcie na wyjściu jest prawie takie samo jak na wejściu PV.
D12 jest podłączony równolegle do kondensatora EC5 (100µF / 35V), dlatego podejrzewam, że powinna tam być dioda Zenera.
Próbowałem różnych diod Zenera:
3,3V
5,1V
9V
15V
do 33V
Przy wartościach do 15V nie ma żadnego poboru prądu z paneli PV.
Dopiero przy Zenerach powyżej 15V urządzenie zaczyna pracować, pojawia się pobór prądu, ale napięcie ładowania natychmiast rośnie powyżej 30V.
Na zwykłej diodzie regulator również działa, ale napięcie na akumulatorze jest zdecydowanie za wysokie — praktycznie takie samo jak napięcie wejściowe z paneli.
Bez wlutowanej D12 napięcie w tym miejscu wynosi około 12V.
Dla pewności wymieniłem również oba wzmacniacze operacyjne LM258 — bez żadnego efektu.
Jeśli ktoś posiada podobny sterownik albo wie, jaka dioda powinna być w miejscu D12,R59 będę wdzięczny za pomoc.
Naprawiam regulator PWM Demuda KDY-60A i potrzebuję pomocy w identyfikacji elementu D12 (obudowa SOD-80). Nie mogę ustalić nominał. Niestety nie posiadam schematu. (Model płyty KDY-ZBSC5060-Vo)
Awaria zaczęła się od zwarcia MOSFET-ów po stronie paneli PV. Następnie znalazłem uszkodzony element D12, przerwany tranzystor Q13 oraz nadpalony rezystor R59.
Elementy w tej części układu:
Q13 – J3Y (S8050)
Q9 – 2TY (S8550)
Q10 – J3Y (S8050)
R59 – prawdopodobnie 1 kΩ ?
Po wymianie Q13 nic się nie zmieniło. MOSFET-y są sprawne.
Objawy:
wyświetlacz pokazuje 28,5 V,
rzeczywiste napięcie na akumulatorze wynosi ponad 33 V,
napięcie na wyjściu jest prawie takie samo jak na wejściu PV.
D12 jest podłączony równolegle do kondensatora EC5 (100µF / 35V), dlatego podejrzewam, że powinna tam być dioda Zenera.
Próbowałem różnych diod Zenera:
3,3V
5,1V
9V
15V
do 33V
Przy wartościach do 15V nie ma żadnego poboru prądu z paneli PV.
Dopiero przy Zenerach powyżej 15V urządzenie zaczyna pracować, pojawia się pobór prądu, ale napięcie ładowania natychmiast rośnie powyżej 30V.
Na zwykłej diodzie regulator również działa, ale napięcie na akumulatorze jest zdecydowanie za wysokie — praktycznie takie samo jak napięcie wejściowe z paneli.
Bez wlutowanej D12 napięcie w tym miejscu wynosi około 12V.
Dla pewności wymieniłem również oba wzmacniacze operacyjne LM258 — bez żadnego efektu.
Jeśli ktoś posiada podobny sterownik albo wie, jaka dioda powinna być w miejscu D12,R59 będę wdzięczny za pomoc.