logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision DS-7608NXI-K2/8P + DS-2CD2343G2-LI2U do HA i ochrony - pytanie to ekspertów?

Juhas0 17 Maj 2026 14:54 315 17
  • #1 21904786
    Juhas0
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Hej, mam pytanie do ekspertów w dziedzinie monitoringu. Jestem na etapie wyboru klocków. Na pierwszy rzut idzie rejestrator i 4 kamery (docelowo 7 kamer).

Wybrałem wstępnie taki rejestrator:
    https://aksonet.pl/pl/p/REJESTRATOR-IP-DS-760...L-8-KANALOW%2C-8-PoE-AcuSense-Hikvision/89824

I takie kamery:
    https://business.allegro.pl/oferta/kamera-ip-...g2-li2u-black-acusense-zewnetrzna-16948435030

Mój cel:
    - możliwość połączenia z ewentualnym systemem firmy ochroniarskiej
    - możliwość połączenia z Home Assistant lub podobnym
    - rejestracja nagrań do 2 - 4 tygodni
    - warunkowe uruchamianie alarmu albo jakiegoś zdarzenia (np. ktoś nieznany przechodzi przez płot po godzinie 22)
    - obsługa POE
    - możliwość oglądania obrazu na komputerze i przez telefon

I teraz pytania:
    Czy zestaw, który wybrałem spełni te warunki? Czy jest dobry? Czy nie przepłacam?
  • #2 21904851
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Juhas0 napisał:
    Wybrałem wstępnie taki rejestrator:

Zmień na taki sam ale bez POE DS-7608NXI-K2(D)
    DO tego jeden z tych dwóch switchy POE
    DS-3E1310P-EI/M(B) 80W
    DS-3E1310P-EI (B) 110W

Tańsza wersja niezarządzalna.
    DS-3E0310P-E/M(B) 80W

Juhas0 napisał:
    I takie kamery:

Mogą być chodź to IR do 30m to trochę mało ale jak masz je mieć w pomieszczeniach czy tam na zewnątrz na nie za dużej posesji to powinny wystarczyć. Kamery obsługują karty pamięci jak się zdecydujesz na ich zamontowanie to wybieraj karty Samsung PRO Endurance.
  • #3 21904945
    Juhas0
    Poziom 11  
    >>21904851
    gradek83 napisał:
    Zmień na taki sam ale bez POE DS-7608NXI-K2(D)
    DO tego jeden z tych dwóch switchy POE

A czemu osobno switch z POE? Czemu nie od razu w rejestratorze?
  • #4 21904965
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 174
    Czy potrzebujesz rejestratora z miejscem na 2 dyski ? To podnosi cenę.
  • #5 21905153
    gradek83
    Poziom 43  
    Juhas0 napisał:
    A czemu osobno switch z POE? Czemu nie od razu w rejestratorze?

Bo jak padnie switch to i rejestrator jak padnie rejestrator to i switch. Ale to ty decydujesz jak zrobisz.
  • #6 21905173
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    >>21905153 W jednym i drugim przypadku system przestanie działać. Nawet jeśli switch będzie osobno. Przy tak małych systemach po co zagracać?
  • #7 21905193
    gradek83
    Poziom 43  
    yvv napisał:
    W jednym i drugim przypadku system przestanie działać.

Jeśli padnie rejestrator to o ile będzie miał w kamerach karty pamięci to z samym switchem kamery będą działać. Koszt samego rejestratora i tylko switcha jest tańszy przy wymianie oczywiście mowa o okresie po gwarancyjnym. Oczywiście ja staram się zawsze rozdzielać aby rejestrator i switch POE były osobno.
  • #8 21905198
    yvv
    Poziom 21  
    >>21905193 No tak, rozumiem Twój punkt widzenia i przy większych systemach też rozdzielam rejestrator i switch PoE. Ale przy małym domowym systemie z kilkoma kamerami moim zdaniem nie ma to większego sensu. Wszystkie kable i tak schodzą się w jedno miejsce, więc nvr z poe robi robotę i jest mniej gratów, mniej zasilaczy do zepsucia i mniej rzeczy do upychania.
    Z kartami SD w kamerach masz rację, ale w praktyce w takich małych instalacjach mało kto ich używa jako realnego backupu. A zanim taki sprzęt padnie po gwarancji, często i tak jest już kilka nowszych modeli, dla starych modeli firmware’y przestają być rozwijane i lepiej kupić całość nową.
    Przy rozległym systemie, wielu switchach, VLAN-ach albo kamerach daleko od rejestratora to pełna zgoda, osobny switch ma więcej sensu. Ale do małego domu z kilkoma kamerami ja bym nie komplikował. Każdy robi jak lubi.
  • #9 21905201
    gradek83
    Poziom 43  
    yvv napisał:
    nie ma to większego sensu

Rejestrator bez switcha POE wbudowanego taniej wyjdzie zaoszczędzine pieniądze będzie mógł zainwestować w np pojemniejszy dysk lub nA puszki instalacyjne które warto do każdej z kamer zastosować.
    yvv napisał:
    Wszystkie kable i tak schodzą się w jedno miejsce
    Nie wiem jak ma to rozplanowane. Są klienci co chcą mieć rejestrator w salonie podpięty po HDMI pod TV wtedy switch POE mają np na poddaszu a od niego jedna skrętka leci do salonu o ile wszystko nie schodzi sie do np garażu kotłowni czy innego do tego przeznaczonego miejsca gdzie ktoś montuje np szafe rack i np UPSa itp.

yvv napisał:
    Z kartami SD w kamerach masz rację, ale w praktyce w takich małych instalacjach mało kto ich używa jako realnego backupu
    Nie wiem jak jest w Hikvision ale Dahua przy nowszych rejestratorach i kamerach ma funkcję która pozwala na zabezpieczenie nagrania gdy np w danej chwili rejestrator się resetuje albo z jakiegoś powodu ma jakiś błąd zapisu wtedy po ponownym uruchomieniu rejestrator ściąga nagrania z kart w kamerze. Niekiedy przedstawiając kliebtowi różne warianty konfiguracyjne jak klient widzi ceny to rezygnuje z rejestratora i wystarczają mu tylko karty pamięci w kamerach gdzie jedynie zapis jest ustawiony na detekcję ruchu bez ciągłego zapisu i ten tydzień czy dwa wstecz podglądu mu w zupełności wystarczy.

yvv napisał:
    Każdy robi jak lubi

.....i na co go stać. Przeważnie każdy chce aby było jak najlepiej i najtaniej.
  • #10 21905266
    yvv
    Poziom 21  
    >>21905198

Klient nie zawsze chce najtaniej. Czasem woli dopłacić trochę za czystszy montaż, mniej pudełek, mniej zasilaczy i mniej bałaganu.
    Rejestrator w salonie to średni pomysł, bo przy włamaniu złodziej ma go praktycznie na widoku i może go po prostu zabrać razem z nagraniami. Lepiej schować go w mniej oczywistym miejscu.
    W małym domowym układzie, gdzie wszystkie przewody z kamer i tak schodzą się w jedno miejsce z NVR z PoE upraszcza sprawę. Jest mniej urządzeń, mniej zasilaczy, mniej kabli i montaż wygląda czyściej.
    Co do kart SD, to nadal zależy od tego, czy klient chce dopłacać do kart w każdej kamerze i czy w ogóle potrzebuje takiego backupu. W prostym domowym systemie często klient chce po prostu podgląd i nagrywanie na dysk, bez kombinowania.
    Przy kilku kamerach w domu NVR z wbudowanym PoE też jest całkowicie sensownym rozwiązaniem, a nie żaden błąd w sztuce.
  • #11 21905294
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 174
    1. Mały system na 4 kamery = najlepiej NVR z PoE.
    2 NVR w salonie = nigdy.
    3. W domkach kamery z kartami memory to przerost formy nad treścią.
  • #12 21905399
    Juhas0
    Poziom 11  
    Ok, a jak wygląda ten zestaw, który sobie upatrzyłem?
    Zależy mi trochę na tym, żeby było mniej gratów. Dlatego też wolałbym uniknąć dodatkowego switcha. Chociaż widzę tutaj plusy i minusy. Faktycznie switcha mógłbym mieć w jednym miejscu, gdzie schodzą się kable, a potem jeden do rejestratora... Ale tutaj rodzi się kolejne pytanie. Gdzie trzymać rejestrator?

Bo kilka osób mi radziło, żeby był w pomieszczeniu technicznym. Tam, gdzie mam pompę ciepła.
    Kilka innych osób mówiło, że na poddaszu. Byłoby to wygodne, ale poddasze mam nieocieplone (przynajmniej jak na razie), więc boję się że rejestrator padnie od zbyt niskich albo zbyt wysokich temperatur. Jak to jest w rzeczywistości?

No i trzecia wersja, którą sam sobie wymyśliłem - rejestrator w moim "gabinecie". Dzięki czemu będę miał do niego łatwy dostęp i będę mógł podłączyć się pod HDMI.
    Z Waszego doświadczenia - która opcja wypada najlepiej?
  • #13 21905435
    gradek83
    Poziom 43  
    Juhas0 napisał:
    Ok, a jak wygląda ten zestaw, który sobie upatrzyłem?

MA wyjścia wejścia alarmowe
    Juhas0 napisał:
    - możliwość połączenia z ewentualnym systemem firmy ochroniarskiej

więc te wytyczne w jakimś stopniu spełnia.
    Juhas0 napisał:
    Home Assistant

Nie powinno być z tym problemu z tego co widzę powinieneś sobie poradzić zintegrować to.
    https://www.youtube.com/watch?v=KcKOLa9ZR6A
    Juhas0 napisał:
    rejestracja nagrań do 2 - 4 tygodni

To zależy od ilości kamer ilości Mpix i czy będziesz miał zapis ciągły czy tylko same zdarzenia detekcja ruchu itp.
    Im dłużej chcesz przechowywać tym dysk będzie musiał być większy i jeśli ten rejestrator obsługuje 1 dysk to przy 4 kamerach to jeszcze powinno być ok ale jak docelowo chcesz ~8 kamer to może warto pomyśleć o rejestratorze z dwoma dyskami. Problem tylko w tym że to znacznie podniesie koszt monitoringu ale jeśli koszty nie grają roli to nie widze problemu.
    Juhas0 napisał:
    warunkowe uruchamianie alarmu albo jakiegoś zdarzenia (np. ktoś nieznany przechodzi przez płot po godzinie 22

W ustawieniach harmonogramu masz taką możliwość.
    Juhas0 napisał:
    Dlatego też wolałbym uniknąć dodatkowego switcha

Twoja decyzja.
    Juhas0 napisał:
    Ale tutaj rodzi się kolejne pytanie. Gdzie trzymać rejestrator?

Jeśli chcesz mieć wszystko w jednym miejscu ( tam gdzie schodzą się przewody od wszystkich kamer w tym też internet router to tam też moze być rejestrator a to jak to sobie tam zaplanujesz czyli czy będzie zamontowane do ściany czy w jakiejś szafce meblowej to już twoja sprawa przeważnie tego typu sprzęt warto mieć w szafie RACK o odpowiednich wymiarach zamykana na kluczyk. Wybór jest spory.
    Juhas0 napisał:
    Bo kilka osób mi radziło, żeby był w pomieszczeniu technicznym. Tam, gdzie mam pompę ciepła.

Na jakim etapie jesteś masz już kable położone jeśli jeszcze nie a dom jest w stanie surowym i dopiero będziesz kład okablowanie to możesz sobie w kotłowni trzymać rejestrator grunt aby była tam jakaś dobra cyrkulacja powietrza... inni trzymają w przydomowym ogrzewanym zimą garażu rozplanuj sobie to z głową. Jeśli dopiero planujesz rozmieszczenie przewodów zadaj sobie pytanie czy dom będzie miał sieć LAN bo jak tak to wtedy dochodzą ci dodatkowe kable z każdego pokoju i switch który to wszystko połączy do tego dochodzi okablowanie TV/SAT i ewentualnie kable od czujników alarmów bo nie wszystko można połączyć po wi-fi.
    Juhas0 napisał:
    Kilka innych osób mówiło, że na poddaszu

Jeśli poddasze ocieplone i zimą nie będzie tam na minusie a latem ekstremalnie ciepło to możesz tam mieć.
    Juhas0 napisał:
    Byłoby to wygodne, ale poddasze mam nieocieplone (przynajmniej jak na razie), więc boję się że rejestrator padnie od zbyt niskich albo zbyt wysokich temperatur.

Czyli ta opcja odpada na obecną chwilę.
    Juhas0 napisał:
    Jak to jest w rzeczywistości?

To wszystko zależy od tego jak instalator zastanie dom bo nie zawsze ludzie za w czasu pomyślą i czasem trzeba improwizować... lipa jest czasem z gryzoniami myszy czasem mogą podgryzać kable jeśli dostaną się na poddasze. Układanie tam przewodów skrętki też musi być przemyślane albo układasz w korytkach albo przybijasz do drewnianej konstrukcji dachu ale musisz się liczyć z tym że mogą się tym zainteresować myszy.
    Juhas0 napisał:
    No i trzecia wersja, którą sam sobie wymyśliłem - rejestrator w moim "gabinecie". Dzięki czemu będę miał do niego łatwy dostęp i będę mógł podłączyć się pod HDMI.

Jak najbardziej jest to możliwe ale wielu kolegów tu uzna to za skrajnie niebezpieczną zbrodnię bo jak to tak rejestrator na wierzchu aby złodziej miał nieograniczony do niego dostęp... Jak cię ktoś napadnie i będziesz w domu to i tak mu powiesz gdzie ten rejestrator jest jak cię nastraszy bronią. Dla tego nie zgodzę się z tym
    domsat napisał:
    3. W domkach kamery z kartami memory to przerost formy nad treścią.

Że to przerost formy nad treścią bo żaden złodziej nie będzie skakał i zdzierał kamer aby wyjąć z nich kartę pamięci. A oddzielny switch POE z UPSem pozwoli przy odcięciu zasilania na dalszy zapis zdarzeń nawet jak ktoś ci Rejestrator wyłączy zniszczy ukradnie. Tak czy siak decyzja jest po twojej stronie jak to sobie zaplanujesz.
    W twoim przypadku jeśli będziesz chciał mieć rejestrator w gabinecie to wiedz że poza skrętką do rejestratora będą musiały tam też iść kable od alarmu mogą iść po dodatkowej skrętce ale też i wybierając rejestrator ze switchem każda kamera też będzie musiała mieć połączenie do rejestratora dla tego musiał byś przy tym wariancie kupić rejestrator bez switcha POE. No o ile główne centrum nie zrobisz sobie w gabinecie u siebie tak też da się.

Teraz widzisz że sama chęć posiadania monitoringu a jego rozplanowanie nie jest takie chop siup trzeba o wielu rzeczach pomyśleć.

Juhas0 napisał:
    Z Waszego doświadczenia - która opcja wypada najlepiej?

Jako inwestor sam decydujesz bo to ty z tego będziesz korzystał. Jeśli dom masz w stanie surowym to praktycznie masz duże pole do popisu i kable możesz sobie kłaść jak ci pasuje w miarę możliwości.
  • #14 21905492
    yvv
    Poziom 21  
    Uważaj na poddaszu na temperaturę, bo w lecie może być gorąco.
  • #15 21905519
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Juhas0 napisał:
    rejestracja nagrań do 2 - 4 tygodni

U mnie 3 kamery 8 Mpx i 4 kamery 5 Mpx, dysk 6 TB, zapis +/- miesiąc, w zimie dłużej bo dni krótkie i zapis w większości jest B&W.
  • #16 21905878
    yvv
    Poziom 21  
    Juhas0 napisał:

Daj nagrywarkę gdzieś, gdzie nie będzie cię wkurzał odgłos wiatraków i dysków. Najlepiej jakieś pomieszczenie techniczne. Stamtąd najlepiej pociągnij cat6 do gabinetu i podłącz konwerter HDMI+USB jeśli chcesz mieć kamery na osobnym monitorze, albo wejściu swojego biurowego monitora (najlepiej mieć osobny monitor do podglądu kiedy pracujesz).
    Home Assiatant ma fajne integracje z Dahuą i Hikiem. U mnie na Dahua na dotykowym ekraniku z aliexpress i wydrukowaną ramką do osadzenia w karton gipsie wygląda tak:

Dotykowy ekran w ścianie z panelem Home Assistant i dwoma podglądami kamer Ekran dotykowy w czarnej ramce, wbudowany w białą ścianę, z interfejsem Home Assistant Boczny widok cienkiego ekranu zamontowanego na ścianie, z widoczną szczeliną przy krawędzi
  • #18 21907236
    yvv
    Poziom 21  
    Cytat:
    @yvv co to za ekran?

Opcja B
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zestawu monitoringu IP do domu: rejestratora Hikvision z 8 kanałami, PoE i AcuSense oraz kamer DS-2CD2343G2-LI2U, z wymaganiami integracji z firmą ochroniarską, Home Assistant, nagrywania 2–4 tygodnie, obsługi zdarzeń alarmowych, podglądu na komputerze i telefonie oraz zasilania PoE. W odpowiedziach wskazano, że dla małego systemu 4 kamer sensowny jest NVR z wbudowanym PoE, ale można też wybrać rejestrator bez PoE i osobny switch PoE, co ułatwia rozbudowę i obniża koszt samego NVR. Poruszono też temat liczby dysków w rejestratorze, pojemności dysku zależnej od liczby kamer, rozdzielczości i trybu zapisu oraz możliwości wykorzystania kart microSD w kamerach jako backupu nagrań. Zwrócono uwagę na integrację alarmową i automatyzacje, kompatybilność z Home Assistant, a także na praktyczne kwestie montażu: rejestrator najlepiej umieścić w pomieszczeniu technicznym, z dala od salonu i od wysokich temperatur na nieocieplonym poddaszu, aby ograniczyć hałas i ryzyko przegrzania. Wskazano również, że przy większej liczbie kamer i dłuższym retencji warto rozważyć większy dysk lub rejestrator z dwoma dyskami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA