logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taki zestaw do monitoringu od HIKVISION będzie dobrze działać?

tkaczu151 09 Sty 2019 15:25 606 7
  • #1 17688019
    tkaczu151
    Poziom 2  
    Witajcie,

Po przeczytaniu wielu wątków na temat monitoringu, wybrałem zestaw dla siebie i chciałbym upewnić się, że to będzie hulać.
    Monitoring ma za zadanie głównie odstraszać i zapewnić podgląd właścicielowi małej hurtowni.
    Zaznaczę, że jestem laikiem, wczytuję się w temat od paru dni.
    Potrzebuję 4x kamera w tym 2x na zewnątrz z rejestratorem PoE. Zdążyłem wyczytać, że lepiej dołożyć troszkę więcej niż kupować chińskie urządzenia bo nie wiadomo co później z tym będzie, a w pierwszej myśli miałem zamówić coś z aliexpress.

Postawiłem na firmę HIKVISION, a dobór sprzętu jest następujący:
    KAMERA IP HIKVISION DS-2CD1021-I 2MPx 2.8mm - 4x
    Rejestrator NVR Hikvision DS-7604NI-K1/4P
    Dysk 1TB WD Purple
    i kabel skrętka FTP firmy BITNER (max odległość kamery od rejestratora to ok 30m)

Składając ten zestaw kierowałem się przede wszystkim budżetem, który nie ma być zbyt wygórowany oraz tym, aby wszystko było łatwe do podłączenia stąd PoE, ponieważ chcę podłączyć to sam.

Wszystko wyniesie ok. 1700 zł.
    I tutaj pytanie czy tworzenie takiego zestawu w tych pieniążkach jest opłacalne i po podłączeniu wszystko będzie grać?
  • Pomocny post
    #2 17688195
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    Skrętkę możesz też UTP, a rejestrator bez PoE lepiej. Tak to zestaw ok.

Ps.: Jesteś pewien, że wystarczy rejestrator na 4 kamery? Często bywa tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc może za wczasu pomyśleć o 8kanałowym? Różnica w zależności od modelu to 100-300zł, a jest zapas na dodatkowe kamery w przyszłości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 17688465
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    1. Nie bierz rejestratora z wbudowanym switchem POE - to proszenie się o kłopoty.
    2. Dysk 1TB - mało.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17688567
    tkaczu151
    Poziom 2  
    Na ten moment po przeanalizowaniu miejsc rozmieszczenia wydaje nam się, że starczą 4 kamery.
    Zależy mi na zapisie ok 7 dni do tyłu, a z tego co przeczytałem dysk 1TB powinien wystarczyć, czy się mylę?

Czy w takim razie możecie polecić jakiś switch i rejestrator?
    Myślałem nad tym samym rejestratorem bez switcha:
    Rejestrator NVR Hikvision DS-7604NI-K1

Jednak nie bardzo orientuje się jaki switch wybrać bo w ten temat się nie zagłębiałem.

A co do skrętki w takim razie nie będzie różnicy w przesyle jakości obrazu? Nie opłaca się dopłacać te powiedzmy 50zł za kabel?
    Kabel będzie szedł luźno nad podwieszanym sufitem.
  • #5 17688656
    dawidedziu
    tkaczu151 napisał:
    Zależy mi na zapisie ok 7 dni do tyłu, a z tego co przeczytałem dysk 1TB powinien wystarczyć, czy się mylę?

Jak odpowiedno ustawisz to da radę.

tkaczu151 napisał:
    Jednak nie bardzo orientuje się jaki switch wybrać bo w ten temat się nie zagłębiałem.

Np ten PULSAR S64.

tkaczu151 napisał:
    A co do skrętki w takim razie nie będzie różnicy w przesyle jakości obrazu? Nie opłaca się dopłacać te powiedzmy 50zł za kabel?

Wszystko będzie ok.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17688678
    tkaczu151
    Poziom 2  
    dawidedziu napisał:
    tkaczu151 napisał:

Jak odpowiedno ustawisz to da radę.

tkaczu151 napisał:

Np ten PULSAR S64.

tkaczu151 napisał:

Wszystko będzie ok.

Czyli tak na prawdę decydując się na ten sam rejestrator bez switcha + twój switch to oszczędność bo taki zestaw wychodzi jakieś 50~ zł mniej.
    Bo dobrze myslę, że rejestrator NVR Hikvision DS-7604NI-K1 występuje w dwóch wersjach: jednej tańszej (ok 360zł) i wtedy jest bez wbudowanego switcha i tej droższej (ok 570) z wbudowanym switchem?

I przy switchu nie mają różnicy żadne parametry, każdy będzie współpracował z rejestratorem?
  • #7 17688726
    dawidedziu
    tkaczu151 napisał:
    Czyli tak na prawdę decydując się na ten sam rejestrator bez switcha + twój switch to oszczędność bo taki zestaw wychodzi jakieś 50~ zł mniej.

Tutaj nawet nie chodzi o oszczędność, tylko o funkcjonalność tego i działanie w razie awarii portu PoE(wymiana switcha, a nie nagrywarki).

tkaczu151 napisał:
    Bo dobrze myslę, że rejestrator NVR Hikvision DS-7604NI-K1 występuje w dwóch wersjach: jednej tańszej (ok 360zł) i wtedy jest bez wbudowanego switcha i tej droższej (ok 570) z wbudowanym switchem?

No ogólnie to tak.

tkaczu151 napisał:

I przy switchu nie mają różnicy żadne parametry, każdy będzie współpracował z rejestratorem?

Ogólnie to tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17688776
    tkaczu151
    Poziom 2  
    dawidedziu napisał:
    tkaczu151 napisał:

Tutaj nawet nie chodzi o oszczędność, tylko o funkcjonalność tego i działanie w razie awarii portu PoE(wymiana switcha, a nie nagrywarki).

Rozumiem, że nie chodzi o oszczędność, tak po prostu zauważyłem :) tak naprawdę dzięki waszym wskazówkom przy zamianie kabla na utp + rejestrator bez switcha można kupić dysk 2 TB zamiast 1TB w tym samym budżecie

dawidedziu napisał:
    tkaczu151 napisał:

No ogólnie to tak.

tkaczu151 napisał:

Ogólnie to tak.

Ogólnie?
    Muszę być pewny, że ten zestaw NVR Hikvision DS-7604NI-K1 + SWITCH POE 4+2 PULSAR S64 BQKDV zagra ze sobą, ponieważ już jestem zdecydowany i chciałbym zamówić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zestawu do monitoringu od HIKVISION, składającego się z 4 kamer IP HIKVISION DS-2CD1021-I 2MPx 2.8mm, rejestratora NVR Hikvision DS-7604NI-K1/4P oraz dysku 1TB WD Purple. Główne zastosowanie to odstraszanie intruzów i zapewnienie podglądu w małej hurtowni. Użytkownik rozważa zastosowanie switcha PoE, ale otrzymuje sugestie, aby wybrać rejestrator bez wbudowanego switcha, co zwiększa funkcjonalność i ułatwia ewentualną wymianę w przypadku awarii. Wskazano również, że dysk 1TB może być niewystarczający, a lepszym rozwiązaniem byłby dysk 2TB. Użytkownik planuje użyć kabla UTP zamiast FTP, co również zostało zaakceptowane przez innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA