logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PenDrive nie jest wykrywany przez komputer, brak zasilania i instalacja sterowników

KaziuWichura 26 Gru 2005 21:48 1449 11
REKLAMA
  • #1 2117822
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam! Mam maly problem, nagle pewnego dnia komp przestal wykrywac mi mojego PD. Teraz gdy go potrzebuje mecze sie, aby cos z nim zrobic. Rozebralem, przeczyscilem i nic. Jest tylko takie cos...gdy porusze go w usb, to jest napisane, ze wykryto nowy sprzet i cos tam instaluje jakies stery i na tym sie konczy. PD sie nie swieci...co to moze byc? Da sie cos z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2117838
    switch234
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    rozbierz go i popraw wszystkie luty a szczególnie te przy gnieździe. to powinno pomóc
  • #3 2117867
    bialy160
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Może usunełeś jakiś plik potrzebny do jego działania spróbój zainstalować stery z płyty od pena. Na xp normalnie nie trzeba instalować ale na 98se zawsze. Może jakiś wirus ci namiieszał
  • REKLAMA
  • #4 2117868
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Popraw styki w gnieździe i wtyku.Włóż do innego gniazda.Sprawdź PD czy nie ma zimnych lutów.
  • #5 2117888
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Na innym kompie tez nie wykrywa. Cos musi nie stykac, tylko nie wiem co. A elektronikiem nie jestem :/ Ikonka 'bezpiecznego odlaczania' sie pokazuje i nic poza tym(czasem), jak dobrze poruszam :/ Jest tam jeszcze taki maly przelacznik, i nie wiem jak ma byc, sa 2 opcje.
  • REKLAMA
  • #6 2287020
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Poprawilem te luty przy gniezdzie, nie pomoglo...nie widzi go dalej.
  • #7 2298666
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    witam. ja mialem podobnie z pendrive Kingston 256 mb. tez go nie widzial a po poruszaniu w gniezdzie raz widzial a raz nie. okazalo sie ze zwalone sa luty przy wtyczce.
  • #8 2298800
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja miałem coś podobnego tyle że swój pd zalałem browarem po tej kąpieli jeszcze działał ale potem zdechł na pierwszy rzut oka a raczej nosa walił jak warka strong rozebrałem elektronike potem wykąpałem to w spirycie salicylowym i suszarka pomogło działa ,,,, zobacz dobrze moze gdzieś go zamoczyłes niechcąco albo jakaś wilgoć to sie raczej nie psuje
  • REKLAMA
  • #9 2778945
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Poprawienie lutow przy gniezdzie i utopienie w spirytusie nie pomoglo. Kosz?
  • #10 2778963
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Obejrzyj jeszcze raz dokładnie całego wewnątrz,popraw wszystkie luty,nie tylko wtyk.
  • #11 2779215
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Spróbuj przygiąć (ściśnij ją mocno paclami, tak żeby przybrała kształt X) obudowę złącza USB w pendraku, mi to pomogło.
  • #12 2779238
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    tronic1 napisał:
    Obejrzyj jeszcze raz dokładnie całego wewnątrz,popraw wszystkie luty,nie tylko wtyk.

Taki dokladny to ja niestety nie jestem, nie mam takiego sprzetu.

Ruszam go z gniezdzie i nic, brak sladow zycia.

Sprawdzalem miernikiem czy wejscie usb laczy sie z poszczegonymi lutami, jest ok.

Sciaskalem, nie pomoglo(ciezko wchodzil).

Diodka LED nie zapala sie, nie mruga, nie swieci.

Jest tam jakis przelacznik, maly, nie wiem od czego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pendrive'a, który przestał być wykrywany przez komputer, nie świeci dioda LED i pojawia się komunikat o instalacji sterowników bez skutku. Próby rozwiązania obejmowały rozebranie urządzenia, czyszczenie, poprawianie lutów, zwłaszcza przy gnieździe USB, oraz testowanie w różnych portach i na innych komputerach. Sprawdzono połączenia miernikiem, bez efektu. Wskazano możliwość uszkodzenia lutów przy wtyczce USB, co potwierdzono na przykładzie pendrive'a Kingston 256 MB. Zalecano także instalację sterowników z oryginalnej płyty, szczególnie na starszych systemach jak Windows 98SE. Próby zanurzenia w spirytusie salicylowym i suszenia nie przyniosły poprawy. Wskazano również na obecność małego przełącznika na pendrive, którego funkcja nie została wyjaśniona. Ostatecznie brak reakcji urządzenia i brak zasilania sugerują uszkodzenie sprzętowe, prawdopodobnie konieczność wymiany lub utylizacji pendrive'a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA