logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki zestaw fotowoltaika zbudować? Falownik hybrydowy, magazyn energii

Kazikoffgrid 20 Maj 2026 19:19 207 3
REKLAMA
  • #1 21907086
    Kazikoffgrid
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Proszę o tani, ale w miarę dobry zestaw. Ważne, żeby ze sobą dobrze współpracowały podzespoły razem.

- Falownik hybrydowy (3 fazy) powyżej 8 kW wyjściowej, podłączony będzie magazyn i sieć (nie chcę oddawać nadwyżki do sieci).
    - Magazyn energii 48 V najpierw 16 kWh (LiFePO4) z możliwością rozbudowy do 32 kW.
    - Odpowiednie panele, najlepiej bifacial.
    - Przełącznik z sieci na magazyn (sieć byłaby jako awaryjne zasilanie).

Staram się znaleźć odpowiednie zestawy, ale widzę, że moja wiedza jest znikoma i pobieżna. Dużo czasu poświęciłem na szukanie informacji. Każda nowa informacja zmienia koncepcję. Najpierw była koncepcja all in one, ale wtedy będę przy jednym falowniku. Teraz uważam, że lepszym pomysłem będzie, kiedy każdy element będę miał osobno, ponieważ jak któryś się zepsuje, łatwiej będzie można wymienić.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21907157
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Przy takim toku myślenie każdy inwerter 3 fazowy i nie wiadomo czy będzie eto działać jak sobie podłączysz obciążenie 5-6 kW na 8kW inwerter w off-grid to się wyłączy albo przejdzie na sieć.

Jakikolwiek magazyn o mocy nie mniejszej maksymalna inwertera bedzie pasował do tego co chcesz a pasuje każdy 48V albo jak się zdecydujesz wysokonapięciowy.

Panele dobiera się do mocy inwertera i iliści MPPT inwertera jak i do rozmieszczenia ich według kierunków, liczenie na palcach wspomagane kalkulatorem wystarczy by sobie obliczyć co miej więcej kupić i zmieścić na przestrzeni jaką posiadasz pod te panele.

8kW ma być fazę czy 8kW na całość bo to duża równica co zamierzasz do tego podłączać.

Czasami prościej wyjdzie mieć 2-3 inwertery z dużym magazynem niż 1 3-fazowy ale z brakiem wymaganej mocy.
  • REKLAMA
  • #3 21907201
    Kazikoffgrid
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Rozumiem, co napisałeś.
    Proszę o prosty zestaw, który dana osoba poleca i dlaczego taki zestaw. Zestaw z konkretnymi firmami i modelami.
    Na wszystkie fazy min. 8 kW, może być też 10 kW lub 12 kW, jeżeli uważasz, że będzie lepszy.
  • #4 21912439
    Kazikoffgrid
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
REKLAMA