logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-SR504E tuner AM/FM nie stroi, po odkręceniu głowicy rusza

adax 21 Maj 2026 13:34 234 10
REKLAMA
  • #1 21907503
    adax
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam, padł mi tuner AM/FM w amplitunerze Onkyo TXSR-504-E a mianowicie w ogóle nie stroi stacji radiowych. Wstępnie pomierzyłem i wszystko jest niby ok. (zasilanie na tuner 9V jest). Jak odkręcę tuner od obudowy/ramy, to zaczyna stroić automatycznie, ale nie wstraja dalej żadnej stacji. Natomiast napięcie, pomiędzy obudową a chassis samej głowicy, jest około 7V. Naprawiał ktoś może taki przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 21910715
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Masa na moduł tunera może iść obudową i pewnie tam tak jest (ew. zobacz czy jest przejście na pinie 6 tunera z obudową amplitunera). Ogólnie przykręć go. W Yamasze walczyłem i też mnie zmyliło to, że masę puścili tylko obudową.
    Pytanie - wyszukiwać wyszukuje, ale nie znajduje automatycznie? Czy po ustawieniu pewnej stacji ręcznie, gra w trybie mono?
  • #3 21910825
    adax
    Poziom 15  
    Zgodnie z tym co prześledziłem to masa jest na pinie 6,8,11 w złączce na płycie i nie jest połączona z masą obudowy amplitunera. Natomiast pin 6 masy na płytce tunera nie jest połączony z pinem 8 i 11 które są połączone z obudową tunera ale wszystkie połączone są na płycie głównej i tworzą oddzielną masę na płycie gł. .Natomiast nie rozumiem dlaczego mając utworzoną oddzielną masę i tak łączą się z główna masą ampli poprzez obudowy tunera i ampli. I tak jak odkręcę tuner od obudowy ampli i pomierzę napięcia z obudową ampli to jest 9V ale już z masą odkręconego tunera to tylko 3V. Co do strojenia to nawet jak dostroję ręcznie radio to i tak nie gra czy stereo czy mono. nie wiem czy napisałem zrozumiale. ;-)
  • REKLAMA
  • #4 21910886
    chisel
    Poziom 27  
    OK, czyli nie ma komunikacji z tunerem. Na tych pinach nie ma "pełnej" masy. tam jest coś takiego (inne miejsce, ale na 99 proc dla tunera będzie szło z takiego samego źródła) - separacja masy czy jak to nazywają:
    Onkyo TX-SR504E tuner AM/FM nie stroi, po odkręceniu głowicy rusza Generalnie chodzi o zakłócenia i ich minimalizację.
    Pełna masa jest na obudowie i ogólnie zweryfikuj, czy wszystkie punkty pasy się stykają. W wielu amplitunerach/kinach to jest duża bolączka.
    Piny 1 i 2 kluczowe, na nich się opiera praktycznie cała komunikacja. Podsłuchaj oscyloskopem, czy coś tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 21911373
    adax
    Poziom 15  
    Podstawiłem drugi identyczny tuner z nadzieja, że on jest winny. Niestety się rozczarowałem bo nadal jest to samo nie stroi. Strojenie automatyczne i manuale odbywa się co 0,5 Hz i zatrzymuje się . Jak odlutowałem pin 3 STEREO to zaczyna wyszukiwać automatycznie ale nie znajduje żadnej stacji nawet w mono.
  • REKLAMA
  • #6 21911384
    chisel
    Poziom 27  
    A czy jest w ogóle reakcja na przełączanie między AM i FM i czy jest chociaż szum na FM? Na automacie nie szukaj na początku, tylko sterowanie ręcznie, wiele sprzętów leciwych ma upływność w kondensatorze filtra dyskryminatora i automat może nie działać.
  • #7 21911401
    adax
    Poziom 15  
    Przełączanie pomiędzy am/fm działa, szum jest ale bardzo cichy trzeba odkręcić głośność na mini 50-60 dB
  • #8 21911586
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    Może głupia sprawa , ale czy masz podłączona pożądną antenę , czy tylko kawałek drutu, bo może poziom jest po prostu za słaby i wchodzi w mute , jak odręcisz masę to się robi "lepsza Antena" . Przełącz na mono i zobacz czy zagra , a tak na początek to bym się czepił filtra dyskryminatora , bo to one najczęściej robia problemy (odstrojony detektor FM)
    Ustaw ręcznie pewną stację , najlepiej gdzieś na środku zakresu, podłącz pewną antenę i zmierz w dedykowanych punktach detektora FM (dwa piny podłącz miliwoltomierz ) i zobacz napięcie , jeżeli jest więcej niż plus / minus 10mV to dostrój filtr kubkowy detektora - jak są dwa to musi być ten właściwy.Zobacz na schemacie
  • #9 21911915
    adax
    Poziom 15  
    Ale problem w tym, że podmieniłem na drugi sprawny tunery i jest to samo więc chyba to nie tuner.

Dodano po 19 [minuty]:

Dokumentacja serwisowa od tego modelu nie ma rozrysowanego tunera lub mam niepełną bo widnieje tylko złączka To TUNER UNIT.
    Onkyo TX-SR504E tuner AM/FM nie stroi, po odkręceniu głowicy rusza
  • #10 21912023
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    czyli zintegrowany z pcz i stereodekoderem, co nie wklucza ze oba mają odstrojone ze starości detektory.
  • #11 21912055
    adax
    Poziom 15  
    Nie wydaje mi się aby był odstrojony. Za pierwszym razem jak go naprawiałem to odłączyłem złączkę tunera i wykonałem reset ampli i wszystko ruszyło. Tak działał do końca dnia. Usterka powróciła rano po włączeniu już nie działał.

Podsumowanie tematu

✨ W amplitunerze Onkyo TX-SR504E tuner AM/FM nie stroi stacji radiowych mimo obecnego zasilania 9 V. Po odkręceniu głowicy od obudowy/ramy tuner zaczyna automatycznie przeszukiwać pasmo, ale nadal nie znajduje żadnej stacji. Zauważono około 7 V między obudową a chassis głowicy, co sugeruje problem z masą prowadzoną przez obudowę; zasugerowano sprawdzenie ciągłości masy na pinie 6 tunera oraz ponowny montaż modułu. Dopytywano też, czy wyszukiwanie działa, ale nie zatrzymuje się na stacjach oraz czy po ręcznym ustawieniu stacji odbiór jest poprawny w trybie mono.
REKLAMA