logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia KD-43XH8096 z Edifier MR5 - BT nie łączy, optyk buczy

smoczyksebastian 23 Maj 2026 15:17 171 1
REKLAMA
  • #1 21908695
    smoczyksebastian
    Poziom 1  
    Sprawa dotyczy połączenia dwóch urządzeń, tzn. TV Bravia KD-43XH8096 z głośnikami Edifier MR5. Zacznę od tego, że głośniki są podłączone z gramofonem za pomocą RCA. I tutaj wszystko gra. Chciałem wykorzystać głośniki, aby mieć też dźwięk z TV.
    W głośnikach jest Bluetooth, który nie łączy się z Bravią. Szukałem różnych ustawień, ale nie chce się połączyć. Przy okazji - nie ma problemu, żeby podłączyć telefon do TV albo pod wspominane głośniki za pomocą Bluetootha. Zakupiłem konwerter, który teoretycznie zmienia sygnał optyczny z telewizora na RCA. Niestety po podłączeniu do głośników słychać buczenie, nic poza tym. Wiem, że można podłączyć TV do głośników za pomocą "Jacka", ale chcę mieć możliwość z pilota TV wyboru: albo dźwięk bezpośrednio z TV, albo z głośników. Z tego, co wiem, to Jack spowoduje, że głos z głośników w TV zostanie odcięty.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł, jak sparować te dwa urządzenia? Są różne adaptery Bluetooth, ale czy to zadziała?
    Przy próbie połączenia przez Bluetooth telewizor widzi te głośniki na liście urządzeń? Jeśli tak, to co dokładnie się dzieje po wybraniu parowania - jest jakiś komunikat błędu, mieli w nieskończoność czy w ogóle ich nie wykrywa?
    Nie widzi tych głośników i bez przerwy mieli.
    Jaki dokładnie masz model tego konwertera optyczny->RCA i czy w TV na wyjściu audio optycznym masz ustawione PCM (a nie np. Auto/Dolby Digital)?
    Mam ustawione PCM. Konwerter kupiłem na Allegro: https://allegro.pl/oferta/konwerter-optyczny-...a-coaxial-toslink-do-2x-rca-cinch-15847530391
  • REKLAMA
  • #2 21908840
    DawidCFC
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem dajcie znać
REKLAMA