logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DHI-NVR2108HS-4KS2 i SmartPSS - zrywa pobieranie nagrań po IP

Voodoo4 24 Maj 2026 20:03 120 5
REKLAMA
  • #1 21909410
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam,
    Rejestrator DHI-NVR2108HS-4KS2 - najnowszy soft z 2024 roku.
    Dysk: ST4000VX0163CV104 - SMART OK

Rejestrator w tej samej sieci co komputer, 7 kamer, sieć nie jest obciążona przez inne urządzenia.

Połączenie komputera do rejestratora bezpośrednio po IP, kiedy chcę pobrać nagrania z dysku za pomocą aplikacji SMART PSS lub SMART PSS LITE najnowsza wersja jaką znalazłem, niestety nie za każdym razem mogę pobrać nagranie, chcę pobrać małe kawałki lub maksymalnie godzinny materiał i niestety "FAILED TO DOWNLOAD" i to za każdym razem w innym miejscu tego samego pobieranego fragmentu, czasami plik pobierze się bez problemu cały nawet godzinny materiał a czasami muszę ponawiać po kilkanaście razy i tylko marnuje czas !

Wyłączyłem ESET, ochrona sieci i ochrona plików.
    Wyłączyłem nagrywanie z kamer żeby dysku nie obciążać i rejestratora.
    Wymieniłem dysk na inny nowy bo na starym było to samo, ale dalej jest problem z pobieraniem po sieci, kończą mi się pomysły !

Czy macie na to jakieś rozwiązanie ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21909542
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Voodoo4 napisał:
    DHI-NVR2108HS-4KS2 - najnowszy soft z 2024 roku.

Podaj dokładną wersję firmware.
  • REKLAMA
  • #3 21909759
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Odłącz 6 kamer i pobierz materiał. Zobaczysz czy będzie zmiana. Do czego masz podłączony rejestrator router czy switch? Może to one nie wyrabiają? (nie patrz na przepustowość). Zrób konfigurację chwilową taką, że podłączysz rejestrator i jeden komputer do switcha i zrób testy. Będziesz wtedy widział co jest wąskim gardłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21910881
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    @Voodoo4
    Najczęstszą przyczyną tego zachowania nie jest uszkodzenie sprzętu, ale błąd buforowania strumienia danych, konflikt portów lub uprawnień zapisu w systemie Windows.

Co by się nie rozdrabniać na poszczególne posty :D

1. Zmiana formatu pobieranego pliku.
    Domyślnie SmartPSS próbuje konwertować materiał w locie do formatu .mp4 lub .avi.
    Jeśli w strumieniu wideo pojawi się minimalny błąd klatki kluczowej (H.264/H.265), proces konwersji się wywala i pobieranie zostaje przerwane.
    - W oknie eksportu zmień format pobierania na Original Format (natywny format .dav).
    - Zaznacz opcję dołączenia odtwarzacza (Export Smart Player), aby móc bez problemu odtworzyć plik na komputerze.
    - Pliki .dav pobierają się jako czysty strumień danych (1:1 z dysku), co eliminuje błędy konwersji.

2. Uruchamianie aplikacji z pełnymi uprawnieniami.
    SmartPSS pobiera duże pakiety danych i zapisuje je bezpośrednio na dysku komputera. Windows często blokuje lub przerywa ten proces, jeśli aplikacja nie ma najwyższych uprawnień.
    - Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę SmartPSS / SmartPSS Lite.
    - Wybierz Właściwości -> zakładka Zgodność.
    - Zaznacz opcję "Uruchom ten program jako administrator" i zapisz zmiany.
    - Zmień ścieżkę pobierania w ustawieniach SmartPSS na prosty katalog bezpośrednio na dysku (np. C:\Dahua\), unikając folderów systemowych typu Moje Dokumenty czy Pulpit.

3. Zmiana protokołu połączenia w SmartPSS.
    Ponieważ łączysz się bezpośrednio po IP w sieci lokalnej, domyślny protokół TCP może zatykać bufor aplikacji przy wyższym bitrate z 7 kamer.
    - Wejdź w SmartPSS do zakładki Devices (Urządzenia).
    - Edytuj swój rejestrator i znajdź opcję Protokół strumienia / Login Type (lub Network Type).
    - Jeśli to możliwe, zmień tryb połączenia z auto/TCP na UDP lub upewnij się, że port TCP (domyślnie 37777) nie jest współdzielony z innym programem.

4. Problem z MTU i autonegocjacją karty sieciowej.
    Model DHI-NVR2108HS-4KS2 posiada kartę sieciową 100 Mbps. Jeżeli Twój komputer spina się z routerem/switchem na 1 Gbps, przy długim, nieprzerwanym pobieraniu dużego pliku dochodzi do gubienia pakietów (tzw. packet drop) na porcie rejestratora z powodu zbyt dużego bufora wysyłania (Micro-bursting).
    - Wejdź w menedżer urządzeń karty sieciowej w komputerze.
    - W opcjach zaawansowanych zmień Szybkość i duplex (Speed & Duplex) testowo na 100 Mbps Full Duplex i sprawdź, czy pobieranie się ustabilizuje.

5. Alternatywne rozwiązanie: Pobieranie przez Przeglądarkę (Web Service)
    Jeżeli SmartPSS dalej będzie kaprysić, całkowicie pomiń tę aplikację:
    - Otwórz przeglądarkę (zalecany Edge w trybie Internet Explorer lub z zainstalowaną wtyczką IE Tab).
    - Wpisz adres IP rejestratora i zaloguj się.
    - Przejdź do zakładki Odtwarzanie (Playback) -> wybierz kamerę i zakres czasu.
    - Kliknij ikonę nożyczek / dyskietki, aby pobrać fragment bezpośrednio przez przeglądarkę. Web Service Dahua korzysta z innych bibliotek sieciowych niż SmartPSS i często działa bezbłędnie tam, gdzie program się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #5 21916588
    Voodoo4
    Poziom 17  
    >>21909542

Soft pobrałem z polskiego FTP Dahua i aktualna wersja na urządzeniu to:
    V4.001.0000005.2.R, Build Date: 2024-08-06

>>21910881
    Poszedłem tropem MTU / prędkości kart sieciowych i faktycznie podłączyłem rejestrator i komputer na tym samym swiczu, znalazłem stary (~20Lat) D-Link 10/100 mbit, pakiety lecą po tym urządzeniu i działa wszystko idealnie !
    Mogę w tym samym czasie robić inne czynności na sieci, kamery dalej nagrywają ja pobieram materiał bez ani jednego błędu, nawet godzinne kawałki !

Dziękuje za pomoc !
  • #6 21916592
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Podłączyłem rejestrator i komputer do tego samego swicza, stary D-Link DES1008D 100/10mbit i wszystko działa idealnie, bez ani jednego błędu podczas przesyłania materiału z rejestratora, nawet godzinne kawałki !

Dziękuję za pomoc !
REKLAMA