logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Motus Pro 10 Sport 2021 – ile kosztuje nowa bateria 52V/60V?

docent9 25 Maj 2026 09:58 159 2
  • #1 21909630
    docent9
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Dzień dobry, niedawno bateria w mojej hulajnodze Motus Pro 10 Sport 2021 zaczęła niedomagać. Użytkowania od października 2021 więc niby nic dziwnego ale zdziwił mnie nie systematyczny a nagły spadek, jednego tygodnia działała jak do tej pory by w następnym i już cały czas od tego momentu odcinać przy 48v zamiast jak do tej pory przy ustawionym 43v. Zawiozłem do serwisu z nadzieją, że to może jednak bms. Niestety zainkasowali prawie 500 za testowanie stwierdzając że to jednak sama bateria, która nie przechodzi testów pokazując pojemność około 15ah z oryginalnych 20ah.
    Mały sidenote fajnie że wykonali robote z dnia na dzień ale nie raczyli podładować po teście. Nie zwróciłem na to uwagi i stanąłem po 1 kilometrze, pozostałe 5 toczyłem ją do domu.
    Tyle wstępu teraz właściwe pytanie. Narazie nie mam funduszy ale napewno będę chciał wymienić baterię zamiast kupować całą nową hulajnogę. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby oszacować jaką kwotę muszę zacząć szykować na ten zabieg? Nie pytałem o to w serwisie, z góry mówiąc że na razie nie mam na to funduszy i niech wsadzą z powrotem starą jeśli to nie bms. W krótkiej rozmowie przy odbiorze wspomnieli tylko, że kupno gotowego pakietu to nienajlepszy pomysł bo nie wiadomo do końca z jakich ogniw, jaka ich kondycja itp. Zaprosili do siebie jakbym się zdecydował to kupią ogniwa lg czy samsunga, bms i ulepią mi nową baterię, potencjalnie nawet większą niż ta fabryczna tzn. nie 52v a potencjalnie np. 60v.
  • Pomocny post
    #2 21909742
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    docent9 napisał:
    Narazie nie mam funduszy ale napewno będę chciał wymienić baterię zamiast kupować całą nową hulajnogę. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby oszacować jaką kwotę muszę zacząć szykować na ten zabieg?

1. W przypadku budowania baterii od zera przez serwis (Custom 52V)
    Cena 2 500 – 3 000 zł to kwota „pod klucz”. W profesjonalnych firmach zgrzewających pakiety (np. BTO, Battery-Pack, czy wyspecjalizowanych serwisach e-mobility) wycena wygląda zazwyczaj tak:
    Materiały (ok. 1 600 – 1 900 zł): Około 90-100 markowych ogniw LG/Samsung (ok. 13-16 zł/szt.), porządny BMS z balanserem, taśmy czysty nikiel, izolacja preszpanowa, przewody silikonowe i grube koszulki termokurczliwe.
    Robocizna (ok. 700 – 1 000 zł): W tej cenie serwis wykonuje ułożenie profesjonalnego schematu, zgrzewanie na zgrzewarkach kondensatorowych (nie lutownicą!), lutowanie elektroniki BMS, testy obciążeniowe i pojemnościowe na sztucznym obciążeniu oraz montaż gotowego pakietu w podeście Twojej hulajnogi.
    2. W przypadku zakupu gotowego pakietu (np. City Lion / Inoparts)
    Cena 2 200 – 2 700 zł to koszt samego, fabrycznie nowego i zgrzanego pakietu z gwarancją, który kurier przywozi do Ciebie w paczce.
    Robocizna wynosi tutaj 0 zł, jeśli wymienisz go sam. W Motusie Pro 10 Sport jest to banalnie proste: odkręcasz podest, odpinasz starą baterię ze złącza XT60, wyjmujesz ją, wkładasz nową i wpinasz wtyczkę. Nie musisz nic lutować.
    Jeśli z tym gotowym pakietem pójdziesz do serwisu, żeby tylko fizycznie go przełożyli, za taką usługę "odkręć-przykręć" wezmą maksymalnie 100 – 200 zł.
  • #3 21909957
    docent9
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Pięknie dziękuję za informacje. Teraz uzbrojony w wiedzę zaczynam ciułać pieniążki. Pewnie podejdę do serwisu jak fundusze się uzbierają, choćby z ciekawości, ale teraz wiem przynajmniej powyżej jakiego pułapu podziękować panom serwisantom z hasłem "sam sobie poradzę".
REKLAMA