Siema. Mam pytanko. Mam w planach zmodernizować instalację w domu z TN-C na TN-C-S. Z racji iż mam wszystko po staremu tj. licznik wewnątrz budynku a zabezpieczenie przedlicznikowe w ścianie na zewnątrz domu (w linii prostej pod hakiem) to mam kilka pytań, bo muszę złożyć wniosek WR do Taurona o rozplombowanie licznika jak i zabezpieczenia przedlicznikowego. W zakresie moich prac przewiduję wymienić tablicę licznikową, bo jest już brzydka jak i potrzebuję wymienić WLZ po liczniku a dokładnie mostki, które łączyły wyjście z licznika z listwą z bezpiecznikami topikowymi nad licznikiem (w zasadzie są to obecnie wkręcane automaty) aby móc obok licznika zamontować rozdzielnicę ze współczesnym osprzętem. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo obecnie PEN powinien mieć 10mm2 a ja mam pion czyli odcinek od haka (przyłącza) do skrzynki przedlicznikowej o przekroju 4x10mm2 a od skrzynki przedlicznikowej do licznika o przekroju 4x6mm2. Jako iż pierwszy odcinek czyli pion spełnia owy warunek tak ten po skrzynce przedlicznikowej już niekoniecznie chociaż dla zabezpieczenia przedlicznikowego jak u mnie czyli 3x25A 6mm2 jest odpowiednim przekrojem. Ogólnie instalacja przed licznikiem była wykonywana w latach 90-tych kiedy to dziadkowie zmieniali przyłącze 1 fazowe na 3 fazy toteż i WLZ musiał być wymieniony. Ponoć dla instalacji przed 1995 przekrój “PEN” był mniejszy od obecnych 10mm2 a jak wspomniałem instalacja była wymieniana w latach 90-tych toteż chyba obowiązuje stan zastany. Prawda? Odcinka przed licznikiem nie planuję wymieniać gdyż i tak nie mam do niego dostępu. Pytanie czy Tauron może mi w odpowiedzi na złożony wniosek nakazać wynieść licznik na zewnątrz z racji iż mam go w środku? Pytanie drugie przy złożeniu wniosku OST po wykonanych pracach gdzie poświadczam, że prace zostały wykonane z obowiązującymi przepisami prawa nie poświadczę nieprawdy jeśli odcinek przedlicznikowy nie będzie spełniał obecnych norm? Mowa tutaj konkretnie od odcinku 4x6mm2, bo pion ma przepisowe 4x10mm2. Pytanie trzecie. Co zazwyczaj sprawdza monter, który przyjeżdża zaplombować licznik i zabezpieczenie przedlicznikowe? Czy owy monter nie przyczepi się, że WLZ przychodzący do licznika ma za mały przekrój? Za licznikiem planuję dać już 10mm2 mimo iż przychodzący ma zaledwie 6mm2. Może i będzie wyglądać to dziwnie ale jak nowe normy to nowe normy. Pytanie czy go to nie zainteresuje, że tu cieńszy przychodzi a wychodzi grubszy? Pytanie czwarte. Czy monter plombujący może się przyczepić do zabezpieczeń przedlicznikowych jeśli w umowie mam 25A i zamontowane mam również 25A a moc przyłączeniowa i umowna zaledwie 6kW? Teoretycznie wszystko mam zgodne z umową ale czy nie każe tego skorygować i nie założy mniejszych? Proszę o rady. Pozdrawiam