logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tauron: TN-C na TN-C-S, licznik w domu i WLZ 4x6 mm2 a plombowanie

noamen 29 Maj 2026 17:31 363 18
  • #1 21912206
    noamen
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Siema. Mam pytanko. Mam w planach zmodernizować instalację w domu z TN-C na TN-C-S. Z racji iż mam wszystko po staremu tj. licznik wewnątrz budynku a zabezpieczenie przedlicznikowe w ścianie na zewnątrz domu (w linii prostej pod hakiem) to mam kilka pytań, bo muszę złożyć wniosek WR do Taurona o rozplombowanie licznika jak i zabezpieczenia przedlicznikowego. W zakresie moich prac przewiduję wymienić tablicę licznikową, bo jest już brzydka jak i potrzebuję wymienić WLZ po liczniku a dokładnie mostki, które łączyły wyjście z licznika z listwą z bezpiecznikami topikowymi nad licznikiem (w zasadzie są to obecnie wkręcane automaty) aby móc obok licznika zamontować rozdzielnicę ze współczesnym osprzętem. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo obecnie PEN powinien mieć 10mm2 a ja mam pion czyli odcinek od haka (przyłącza) do skrzynki przedlicznikowej o przekroju 4x10mm2 a od skrzynki przedlicznikowej do licznika o przekroju 4x6mm2. Jako iż pierwszy odcinek czyli pion spełnia owy warunek tak ten po skrzynce przedlicznikowej już niekoniecznie chociaż dla zabezpieczenia przedlicznikowego jak u mnie czyli 3x25A 6mm2 jest odpowiednim przekrojem. Ogólnie instalacja przed licznikiem była wykonywana w latach 90-tych kiedy to dziadkowie zmieniali przyłącze 1 fazowe na 3 fazy toteż i WLZ musiał być wymieniony. Ponoć dla instalacji przed 1995 przekrój “PEN” był mniejszy od obecnych 10mm2 a jak wspomniałem instalacja była wymieniana w latach 90-tych toteż chyba obowiązuje stan zastany. Prawda? Odcinka przed licznikiem nie planuję wymieniać gdyż i tak nie mam do niego dostępu. Pytanie czy Tauron może mi w odpowiedzi na złożony wniosek nakazać wynieść licznik na zewnątrz z racji iż mam go w środku? Pytanie drugie przy złożeniu wniosku OST po wykonanych pracach gdzie poświadczam, że prace zostały wykonane z obowiązującymi przepisami prawa nie poświadczę nieprawdy jeśli odcinek przedlicznikowy nie będzie spełniał obecnych norm? Mowa tutaj konkretnie od odcinku 4x6mm2, bo pion ma przepisowe 4x10mm2. Pytanie trzecie. Co zazwyczaj sprawdza monter, który przyjeżdża zaplombować licznik i zabezpieczenie przedlicznikowe? Czy owy monter nie przyczepi się, że WLZ przychodzący do licznika ma za mały przekrój? Za licznikiem planuję dać już 10mm2 mimo iż przychodzący ma zaledwie 6mm2. Może i będzie wyglądać to dziwnie ale jak nowe normy to nowe normy. Pytanie czy go to nie zainteresuje, że tu cieńszy przychodzi a wychodzi grubszy? Pytanie czwarte. Czy monter plombujący może się przyczepić do zabezpieczeń przedlicznikowych jeśli w umowie mam 25A i zamontowane mam również 25A a moc przyłączeniowa i umowna zaledwie 6kW? Teoretycznie wszystko mam zgodne z umową ale czy nie każe tego skorygować i nie założy mniejszych? Proszę o rady. Pozdrawiam
  • #2 21912259
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    W moim przypadku, wymiana przewodów za licznikiem i wymiana, przeniesienie zabezpieczeń zaliczkowych. Monter przyjechał, pogadał, porobił zdjęcia i zaplombował.
    Zabezpieczenia przedlicznikowe. Jeżeli masz w umowie 25A, to nie masz się czego obawiać.
  • #3 21912261
    noamen
    Poziom 13  
    sisko napisał:
    W moim przypadku, wymiana przewodów za licznikiem i wymiana, przeniesienie zabezpieczeń zaliczkowych. Monter przyjechał, pogadał, porobił zdjęcia i zaplombował.
    Zabezpieczenia przedlicznikowe. Jeżeli masz w umowie 25A, to nie masz się czego obawiać.

Jaki rejon? Tauron czy inny dystrybutor?
  • #4 21912264
    sisko
    Poziom 34  
    Tauron, małopolska. Gdyby był inny, to bym nie pisał.
  • #6 21912266
    sisko
    Poziom 34  
    Kraków.
  • #8 21912271
    sisko
    Poziom 34  
    Po staremu. Licznik wewnątrz. Tablica licznikowa została stara.
    Monter zapytał, czy nie lepiej było od razu wynieść licznik na zewnątrz. Ja mu na to, jak zasponsorują, to przekładam licznik na zewnątrz.
  • #9 21912276
    noamen
    Poziom 13  
    sisko napisał:
    Po staremu. Licznik wewnątrz. Tablica licznikowa została stara.
    Monter zapytał, czy nie lepiej było od razu wynieść licznik na zewnątrz. Ja mu na to, jak zasponsorują, to przekładam licznik na zewnątrz.

Odważnie hah ale trzeba krótko z niektórymi. Kolega ma napowietrzanie czy ziemnie? A co do przekrojów przewodów przed licznikiem czyli WLZ i pionu to jakie kolega ma?
  • Pomocny post
    #10 21912284
    sisko
    Poziom 34  
    Przyłączne napowietrzne AsXSn. Jak dobrze pamiętam, nie mierzyłem. Z wyglądu WLZ od zabezpieczeń przedlicznikowych do licznika to miał 6mm2.
  • #11 21912287
    noamen
    Poziom 13  
    sisko napisał:
    Przyłączne napowietrzne AsXSn. Jak dobrze pamiętam, nie mierzyłem. Z wyglądu WLZ od zabezpieczeń przedlicznikowych do licznika to miał 6mm2.

A dawno kolega robił ową "modernizację"? Składałeś WR-kę w celu rozplombowania czy sposób na awarię? Jakie podpunkty zaznaczałeś na WR-ce? Po robocie wniosek OST czy telefonicznie też można? Czy jeszcze dodatkowo ZUD do oplombowania? Pytam, bo przepisy mogły się zmienić. Sory za taką ilość pytań ale to z ciekawości.
  • #12 21912302
    sisko
    Poziom 34  
    Listopad 2024. Wniosek WR składany przez internet. Zaznaczasz lub opisujesz, to co chcesz wykonać. Jak dobrze pamiętam, po wykonaniu prac wysłałem ZUDk.
  • #13 21912304
    noamen
    Poziom 13  
    sisko napisał:
    Listopad 2024. Wniosek WR składany przez internet. Zaznaczasz lub opisujesz, to co chcesz wykonać. Jak dobrze pamiętam, po wykonaniu prac wysłałem ZUDk.

Okej. Zatem wszystko jasne. Długo czeka się na zgodę? A z przedlicznikowej leci koledze 4x6mm2 czy 5x6mm2? A po robocie musiał kolega wysyłać schemat jednokreskowy do Tauronu?
  • #14 21912316
    sisko
    Poziom 34  
    Czekałem chyba tydzień. Nie pamiętam czy jest 4x6mm2 lub 5x6mm2. Wszystkie wytyczne co i jak wykonać, dokumentacje jaką przygotować. Otrzymasz jak dostanie odpowiedź na wniosek WR.

Tylko pamiętaj, że jak już coś wymieniasz, to wymieniaj na taki osprzęt i przewody, jakie powinny być.
  • #15 21912318
    noamen
    Poziom 13  
    sisko napisał:
    Czekałem chyba tydzień. Nie pamiętam czy jest 4x6mm2 lub 5x6mm2. Wszystkie wytyczne co i jak wykonać, dokumentacje jaką przygotować. Otrzymasz jak dostanie odpowiedź na wniosek WR.

A ty miałeś jakieś dodatkowe wytyczne?
  • #16 21912321
    sisko
    Poziom 34  
    Wytyczne były. Ty także je otrzymasz, w zależności od zgłoszonego zakresu prac.
  • #18 21912331
    sisko
    Poziom 34  
    Takie coś znalazłem.
    Cytat:
    Jednocześnie informujemy że stary przewód wlz należy wypiąć i usunąć z układu pomiarowego. Niedopuszczalne jest wprowadzanie dodatkowych przewodów i instalowanie innych urządzeń w układzie pomiarowym z licznikiem.

Prace należy wykonać własnym kosztem i staraniem, powierzając ich wykonania firmie elektroinstalacyjnej, posiadającej stosowne uprawnienia, w tym kwalifikacje potwierdzone świadectwem wydanym przez komisje kwalifikacyjne, stosownie do art. 54 ust. 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997r. Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2012 r., poz. 1059 z późniejszymi zmianami), z uwzględnieniem „Standardów technicznych Nr 1/2014 i 2/2014 w TAURON Dystrybucja S.A.”, które są dostępne na stronie internetowej www.tauron-dystrybucja.pl

Po zakończeniu prac należy pisemnie zgłosić licznik do sprawdzenia i oplombowania (druk ZUDk dostępny na stronie adres www.tauron-dystrybucja.pl) w nieprzekraczalnym terminie do dnia .

Zgodnie z obowiązującą taryfą TAURON Dystrybucja S.A. (punkt 6) osoba/firma występująca o zgodę na rozplombowanie zostanie obciążona fakturą za wykonanie usług:

- założenie plomb na urządzeniach podlegających oplombowaniu, w szczególności po naprawie, remoncie i konserwacji instalacji (podpunkt 6.1. wiersz 8 tabeli) w kwocie – za pierwszą plombę 47,39 zł i każdą następną 9,95 zł.

Można skontaktować się z nami na jeden z poniższych sposobów:

listownie, na adres TAURON Dystrybucja S.A., skrytka pocztowa 2708, 40-337 Katowice
    elektronicznie, na adres info(_at_)tauron-dystrybucja.pl
    telefonicznie, pod numerem 18 330 46 14 od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 15.00
  • #19 21912332
    noamen
    Poziom 13  
    E tam czyli oczywiste sprawy. Kolega sam robił? Zapewne tak jak w moim przypadku jakaś nowa rozdzielnica gdzieś w pobliżu?
    Apropos wtedy w czasie modernizacji miał kolega licznik zdalnego odczytu? Czy był to może zwykły elektroniczny bądź jeszcze mechaniczny?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji domowej z układu TN-C na TN-C-S w budynku z licznikiem wewnątrz i zabezpieczeniem przedlicznikowym na zewnątrz. Poruszono kwestie formalne związane ze złożeniem wniosku WR do Taurona o rozplombowanie licznika i zabezpieczenia przedlicznikowego oraz zakres prac obejmujący wymianę tablicy licznikowej, WLZ i mostków od licznika do rozdzielnicy. Główny problem dotyczy zgodności przekrojów przewodów z wymaganiami dla przewodu PEN, ponieważ odcinek od haka do skrzynki przedlicznikowej ma 4x10 mm², a od skrzynki do licznika 4x6 mm², co rodzi wątpliwości przy planowanym przejściu na TN-C-S i plombowaniu elementów układu pomiarowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA