logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie mocy procedura Tauron plomby

pszczola. 26 Lis 2017 14:09 15225 13
REKLAMA
  • #1 16850001
    pszczola.
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Potrzebowałem zwiększyć moc i wykonałem następujące kroki
    1. Wystąpiłem do TAURON-u o warunki zwiększenia mocy
    2. Otrzymałem warunki oraz umowę.
    3. Poszedłem do ZE z podpisaną umową i zapytałem Panią czy mam złożyć wniosek o rozplombowanie. Otrzymałem odpowiedź że warunki przyłącza + umowa są zgodą z ich strony na rozplombowanie.
    4. Przyszedł elektryk zerwał plomby zabezpieczenia głównego i wymienił je na większe zgodnie zgodne z nowymi warunkami. Podpisał mi jeszcze ZI
    5. Wypełniłem ZI i złożyłem je w Tauronie.

Czy powinienem do nich jeszcze wystąpić z jakimś wnioskiem o plombowanie?
    Jak to ewentualnie zrobić jakiś telefonicznie czy pisemnie, jest jakiś druk?
  • REKLAMA
  • #2 16850103
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Nie wiem z której części Polski jesteś, ale np. w rejonie krakowskim należy zgłosić gotowość instalacji pod numerem alarmowym 991.
    W ciągu siedmiu dni od daty zgłoszenia powinno nastąpić zaplombowanie zabezpieczenia przedlicznikowego.
  • REKLAMA
  • #3 16850135
    pszczola.
    Poziom 9  
    Tak, krakowski
  • #4 16850141
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    pszczola. napisał:
    4. Przyszedł elektryk zerwał plomby zabezpieczenia głównego i wymienił je na większe zgodnie zgodne z nowymi warunkami. Podpisał mi jeszcze ZI

Miałem przypadek że wymiana zabezpieczenia na większe leżało po stronie dostawcy.

kSmuk napisał:
    ale np. w rejonie Krakowskim należy zgłosić gotowość instalacji pod numerem alarmowym 991

Wypełnia się ZI, przedstawia np. na Śląskiej a sami przyjdą i plombują.

Po telefonicznym zgłoszeniu awarii z prośbą o rozplombowanie sami przychodzą w ciągu dwóch tygodni ale to inna procedura awaria a planowane prace.
  • #5 16850170
    pszczola.
    Poziom 9  
    mawerix123 napisał:
    pszczola. napisał:

Miałem przypadek że wymiana zabezpieczenia na większe leżało po stronie dostawcy.

Tutaj akurat, mam przyłącze budowlane, do firmy gdzie na placu jest kontener biurowy/socjalny. I zgodnie z warunkami wymiana była po mojej stronie. Tutaj trochę niefortunnie się wyraziłem z tym przyszedł elektryk, poprosiłem elektryka co na budowie obok mojego placu był czy mi nie zrobi, przyszedł, zrobił w 1h, podpisał się na ZI i poszedł.

mawerix123 napisał:
    kSmuk napisał:
    ale np. w rejonie Krakowskim należy zgłosić gotowość instalacji pod numerem alarmowym 991

Wypełnia się ZI, przedstawia np. na Śląskiej a sami przyjdą i plombują.

Widzę że mam tutaj dwa sprzeczne podejścia do tej sprawy. ZI zaniosłem im 16 listopada na Łagiewnicką i cisza od tej pory i zacząłem się zastanawiać gdzie się podziewają się osoby z ZE do plombowania.

Chciałbym się jeszcze upewnić rzeczywiście jest tak, że w przypadku warunków przyłączenia i podpisanej umowy nie trzeba zgłaszać rozplombowania?
  • #6 16850182
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    pszczola. napisał:
    Poszedłem do ZE z podpisaną umową i zapytałem

Jeśli zostawiłeś podpisaną umowę w dwóch egzemplarzach oraz protokół ZI to prawie wszystko z Twojej strony.
    pszczola. napisał:
    Czy powinienem do nich jeszcze wystąpić z jakimś wnioskiem o plombowanie?

Powinieneś jeszcze dokonać opłaty za zwiększoną moc i to już wszystko z Twojej strony.
  • #7 16850288
    pszczola.
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Mam jeszcze drugie miejsce gdzie zwiększam moc w V grupie, w okolicach Krakowa, dostałem warunki.
    Aktualnie przyłącze jest małe 7kW zwiększam do 21. Mam złącze kablowe i pomiarowe 20 letnie, z jakimiś dziwnymi zamkami typu "zasuwa".
    W kablowym są BM-y 32A w pomiarowym FR103 100A oraz 3 S-y, nie pamiętam jakiej wartości
    Dostałem warunki w których jest napisane, że
    Cytat:
    3. Przyłączenie obiektu do sieci wymaga:
    c) w zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji Wnioskodawcy: z wykorzystaniem istniejącego zasilania kablowego obiektu dostosować zabezpieczenia i instalacje elektryczną bydynku do zwiększonego poboru mocy oraz zabudowy układu pomiarowego w zestawie pomiarowym na zewnątrz budynku obok lub nad istniejącym złączem kablowym.
    Zabezpieczenie główne ma być zgodne ze standardem TAURON 1/DMN/2014"

Elektryk który ma mi to zrobić, mówi, że z powyższych warunków wynika iż trzeba zabudować nową skrzynkę pomiarową zgodnie ze standardem TAURONU. Nie jestem specjalista w tej sprawie, a jestem mocno podejrzliwy więc prosiłbym o informacji czy elektryk ma racje i nie chce mnie naciągnąć na jakieś dodatkowe koszty.

A jeśli jest konieczna zabudowa nowej skrzynki pomiarowej, to czy da się jakoś z Tauronem uzgodnić żeby, całość złącze kablowe i pomiarowe wymienić na skrzynkę zgodną z ich standardem np. ZK1e-1P. Aktualnie rozdział instalacji jest na zaciskach w kierunku sieci odbiorcy w złączu kablowym. Czy taka zmiana wpływa na miejsce rozdziału instalacji?
  • #8 16850526
    jann111
    Poziom 33  
    pszczola. napisał:
    jestem mocno podejrzliwy więc prosiłbym o informacji czy elektryk ma racje i nie chce mnie naciągnąć na jakieś dodatkowe koszty.

Ma rację, należy to wykonać wg aktualnych standardów.

Wg podejrzliwych klientów każdy elektryk to naciągacz... :|
    Nie masz zaufania to zatrudnij inspektora nadzoru.
    Osobiście kiedy wyczuwam podejrzliwego klienta to proponuję termin jak do wstawienia endoprotezy. :D
  • REKLAMA
  • #9 16850641
    pszczola.
    Poziom 9  
    Nie do końca podzielam twoje zdanie z podejrzliwością, gdyż doświadczyłem i to niestety nie raz bardzo bezczelnej próby naciągnięcia mnie akurat przez wykonawce. Zleciłem prace które zostały dokładnie opisane w umowie i co chyba najważniejsze wycenione przez wykonawce. Na całe szczęście podpisaliśmy umowę, bo gdy przyszło do płatności to cena zrobiła się dwa razy wyższa. Musiałem wtedy dość stanowczo przypomnieć, że zapłacę tylko tyle ile wynika z umowy.

Od tego momentu staram się o ile jest to możliwe weryfikować czy wykonawca danej usługi nie chce mnie oszukać w jakimś niezależnym źródle, forum, internecie, wśród znajomych. Z inspektorami nadzoru również różnie bywa.

Niestety takie czasy mamy, że ci źli wykonawcy psują rynek tym dobrym i uczciwym.
  • #10 16854657
    pszczola.
    Poziom 9  
    Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące spraw przyłączeniowych. Jeśli mam rozdział instalacji w złączu kablowym na zaciskach w kierunku instalacji odbiorcy. Elektryk zabudowuje nowe złącze pomiarowe, nowa skrzynkę obok starej, to trzeba jakoś połączyć złącze pomiarowe z kablowym. Jak patrzyłem w internecie zdania są podzielone czy wolno zaglądać do ZK które jest we władaniu ZE. Czy ZE podpina kabel w ZK, z tego mówił elektryk, to z jego doświadczenia różnie bywało, ale w moim przypadku skrzynki z takim zamkiem nie widział i nie wie czy nawet ZE będzie miało kluczyk a powinno bo to należy do nich. Wiem, że w sumie nie powinienem się tym przejmować, ale zżera mnie ciekawość jak to jest.
  • REKLAMA
  • #11 16855031
    jann111
    Poziom 33  
    W warunkach przyłączenia powinien być zakres robót dostawcy i podmiotu przyłączanego.
    Co do sposobu wykonania zasilania między ZK a ZPL, można to wykonać w technologii PPN lub uzgadnia się z dostawcą wyłączenie napięcia.
    A o klucze się nie martw. :wink:
  • #12 16855057
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Jaki masz zamek? Jeśli nie kupowałeś konkretnej skrzynki pod taurona, może mieć dowolny zamek na jakieś miniaturowe, uniwersalne klucze, Powinna być typowa wkładka master key pod taurona. W oświadczeniu powinno się dać zaznaczyć czy WLZ wymaga podpięcia.
  • #13 16884876
    pszczola.
    Poziom 9  
    Mam jeszcze pytanie z innej beczki, gdzie można kupić wkładkę master key'a Taurona
  • #14 16884883
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    W większości dobrych hurtowni. Ja kupowałem w elice, ale zamek, wkładki też powinni mieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał proces zwiększenia mocy przyłącza elektrycznego w Tauronie, który obejmował wystąpienie o warunki, podpisanie umowy oraz wymianę zabezpieczeń przez elektryka. Po złożeniu formularza ZI w Tauronie, użytkownik zastanawia się, czy powinien jeszcze składać wniosek o plombowanie. Odpowiedzi wskazują, że w rejonie krakowskim należy zgłosić gotowość instalacji pod numerem alarmowym, a plombowanie powinno nastąpić w ciągu siedmiu dni. Użytkownik porusza również kwestie związane z nową skrzynką pomiarową oraz standardami Tauronu, a także obawy dotyczące potencjalnych nadużyć ze strony wykonawców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA