logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop P, model STYTJ02YM jest offline mimo światłowodu 300 Mb/s

igu6120 29 Maj 2026 18:02 129 5
REKLAMA
  • #1 21912220
    igu6120
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Hej, mam pytanie, czy odkurzacz-mop firmy Xiaomi jest zepsuty. Kupiliśmy ten odkurzacz przy bardzo słabym internecie usługodawcy Netpol, ale pracował. Czasem się rozłączał z routerem, ale dawał radę. Rok, dwa lata później przestał w ogóle działać, tzn. zaczynał tryb pracy, ale nie był w stanie skończyć nawet jednego pomieszczenia i po prostu się zatrzymywał i wyłączał, a w aplikacji było napisane, że urządzenie jest offline. Myśleliśmy, że to problem z internetem. W tym roku założyli nam światłowód, prędkość pobierania jakoś 300 Mb/s po sprawdzeniu (poprzednio Netpol był 12 Mb/s). Wyciągnęliśmy więc odkurzacz i zresetowaliśmy urządzenie, połączyliśmy z nowym internetem. Puściliśmy początkowo w obrębie jednego pomieszczenia, niestety pod sam koniec wyłączył się tak jak zawsze. Próbowałem go dwa razy resetować, podłączać, ale nic z tego. Wie ktoś, gdzie jest problem i czy są jakieś może konkretne ustawienia pod internet? Czy odkurzacz jest po prostu zepsuty? Przesyłam skriny z aplikacji.

PS.
    Po podłączeniu do stacji dokującej mogę wejść w urządzenie i jest ono z powrotem podłączone do WiFi. Wygląda na to, że w trakcie pracy zrywa połączenie.

Zrzut ekranu aplikacji z komunikatem „Urządzenie jest w trybie offline” dla robota sprzątającego Ekran aplikacji Xiaomi Home z kafelkiem odkurzacza „Super Sayan Kazik” ze statusem „Offline”. Ekran aplikacji Xiaomi Home z urządzeniem „Super Sayan Kazik” i przyciskiem „Uruchom” Ekran ustawień Wi‑Fi iPhone’a z siecią „viomi-vacuum-v8_miapF2F4” i komunikatem „Brak połączenia z Internetem”

Jaki to dokładnie model odkurzacza Xiaomi (najlepiej pełna nazwa z tabliczki albo z aplikacji)?
    Mi Robot Vacuum-Mop P, model STYTJ02YM
    Co dokładnie dzieje się tuż przed wyłączeniem: jaki jest wtedy poziom baterii, czy aplikacja/głos odkurzacza pokazuje jakiś konkretny błąd, i czy po pełnym naładowaniu oraz wyczyszczeniu styków/szczotek/filtra też wyłącza się tak samo?
    Nic się nie dzieje, sprząta i nagle się wyłącza, a w aplikacji jest pokazane, że jest w trybie offline. Wszystko wyczyszczone, naładowane, wszystko sprawne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21912227
    igu6120
    Poziom 6  
    >>21912225 Niestety w aplikacji przy urządzeniu w aktualizacji oprogramowania sprzętowego jest napisane, że wersja jest aktualna, bieżąca wersja 3.5.3_0017, więc to nie ten problem :(
  • REKLAMA
  • #4 21912230
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    Trzeba odpalić komputer, ustalić adres IP odkurzacza i pingować go podczas pracy.
    Bo może się okazać, że wąskim gardłem jest pokrycie domu przez WiFi.
    Proszę zauważyć, że WiFi to dwa pasma (2.4 i 5 GHz) i powiedzmy odkurzacz może pracować jedynie na tym górnym, a telefon czy tablet potrafi się podpić pod oba.

Ale to jedynie hipoteza jest.
    Pomogłoby gdybyś narysował plan mieszkania, zaznaczył jakie ściany są pomiędzy pokojami i gdzie stoi sobie router.
  • REKLAMA
  • #5 21912426
    igu6120
    Poziom 6  
    >>21912230 Wszystko byłoby fajnie, gdyby to, że ja nic nie rozumiem. Odkurzacz działał bez zastrzeżeń przez dwa lata. Nic nie zmieniło się w międzyczasie i przestał się włączać. Myśleliśmy pierwotnie, że może lokalne WiFi zaczęło szwankować, bo rzeczywiście było słabsze, ale po wymianie na światłowód nic się nie zmieniło. Nie po to też człowiek kupuje urządzenie, żeby wykonywać jakieś skomplikowane operacje, tym bardziej kompletny laik w tym zakresie.

W domu są grube ściany, stara budowa sprzed ok. 35-40 lat, ale wcześniej to nie był żaden problem. I WiFi zepsuło się nagle jeszcze przy lokalnym dostawcy, więc nie sądzę, że to chodzi o pokrycie domu przez WiFi. Router stoi w salonie obok przedsionka, gdzie puściłem ponownie odkurzacz po roku. Nie ma nawet drzwi, bo to otwarta przestrzeń. Nie umiem niestety wykonać tych kroków, o których Pan mówi, nie mam bladego pojęcia, jak to zrobić.
  • #6 21912461
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    igu6120 napisał:
    Myśleliśmy pierwotnie, że może lokalne WiFi zaczęło szwankować, bo rzeczywiście było słabsze, ale po wymianie na światłowód nic się nie zmieniło.

Mylisz pojęcia. Światłowód nic nie ma do WiFi. Tak jak gdybyś używał(a) stary wąż do nawadniania ogródka, który przecieka, jest pogięty i blokuje wodę. Zamiana zasilania z pompy studziennej na miejski wodociąg tu nic nie pomoże.

Skoro, jak twierdzisz, odkurzacz pracował i przestał to możliwe, że jest uszkodzony. W poście #4 podałem opis diagnostyki komunikacji z odkurzaczem podczas jego pracy. Jeżeli nie potrafisz sam(a) go zastosować to trzeba poprosić fachowca, aby to zrobił za ciebie.
REKLAMA