Dzień dobry, poprzez nomenklaturę mam mały problem, jest to Astra H z silnikiem Z16XER. Potrzebuję wymienić jeden z dwóch czujników Halla jak obstawiam, są one odpięte na zdjęciu chodzi mi o ten drugi od góry (obstawiam, że są takie same), czujnik posiada trzy piny, wiązka wchodząca pokazuje 5V, 5V i tu się zaczynają schody, bo było stałe 3,5V, mam na myśli środkowy pin. Jak ten czujnik się nazywa i za co odpowiada? Czy mam gdzieś przebitą masę i jak to najlepiej sprawdzić, z tego co wiem powinno być po 5V wszędzie lub jeden z pinów powinien być właśnie masą, proszę o pomoc.
Możesz wrzucić zdjęcie tego czujnika albo dokładnie opisać, gdzie on jest w silniku (przy wałkach rozrządu, kolektorze, przepustnicy itp.)? Bez lokalizacji ciężko jednoznacznie powiedzieć, jak ten czujnik się nazywa.
Przy silniku po prawej stronie, drugi odpięty.
Masz jakieś objawy albo błędy z komputera (np. check engine, kody OBD, problem z odpalaniem, nierówna praca)? To pomoże ocenić, czy winny jest sam czujnik, instalacja czy masa/zasilanie 5V.
ECN 036504
Możesz wrzucić zdjęcie tego czujnika albo dokładnie opisać, gdzie on jest w silniku (przy wałkach rozrządu, kolektorze, przepustnicy itp.)? Bez lokalizacji ciężko jednoznacznie powiedzieć, jak ten czujnik się nazywa.
Przy silniku po prawej stronie, drugi odpięty.
Masz jakieś objawy albo błędy z komputera (np. check engine, kody OBD, problem z odpalaniem, nierówna praca)? To pomoże ocenić, czy winny jest sam czujnik, instalacja czy masa/zasilanie 5V.
ECN 036504