logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra H Z16XER ECN 036504 - czy to czujnik wałka rozrządu, skąd 3,5 V, co to za element?

aurocttt 31 Maj 2026 10:30 330 13
REKLAMA
  • #1 21912881
    aurocttt
    Poziom 3  
    Dzień dobry, poprzez nomenklaturę mam mały problem, jest to Astra H z silnikiem Z16XER. Potrzebuję wymienić jeden z dwóch czujników Halla jak obstawiam, są one odpięte na zdjęciu chodzi mi o ten drugi od góry (obstawiam, że są takie same), czujnik posiada trzy piny, wiązka wchodząca pokazuje 5V, 5V i tu się zaczynają schody, bo było stałe 3,5V, mam na myśli środkowy pin. Jak ten czujnik się nazywa i za co odpowiada? Czy mam gdzieś przebitą masę i jak to najlepiej sprawdzić, z tego co wiem powinno być po 5V wszędzie lub jeden z pinów powinien być właśnie masą, proszę o pomoc.
    Komora silnika auta z widoczną pokrywą zaworów, zbiorniczkiem płynu i akumulatorem; kilka wtyczek odpiętych

Możesz wrzucić zdjęcie tego czujnika albo dokładnie opisać, gdzie on jest w silniku (przy wałkach rozrządu, kolektorze, przepustnicy itp.)? Bez lokalizacji ciężko jednoznacznie powiedzieć, jak ten czujnik się nazywa.
    Przy silniku po prawej stronie, drugi odpięty.
    Masz jakieś objawy albo błędy z komputera (np. check engine, kody OBD, problem z odpalaniem, nierówna praca)? To pomoże ocenić, czy winny jest sam czujnik, instalacja czy masa/zasilanie 5V.
    ECN 036504
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21912930
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Czujniki halla z reguły mają wyjście typu OC (open collector), tak więc od strony sterownika sygnał jest podciągany rezystorem pull-up do napięcia zasilania 5 lub 12V, przy czym sam czujnik może być zasilany z stabilizowanej linii +5V, natomiast jego wyjście sygnałowe podciągnięte do +12V. 3 pin czujnika halla to oczywiście masa
  • #3 21912934
    aurocttt
    Poziom 3  
    Czy mógłbyś przybliżyć nazwę tego czujnika? Ja sprawdzałem od strony wiązki, czyli to 5 V jest uzasadnione, jak dobrze rozumiem? Mam problem z masą? Zauważyłem też, że mam naderwaną wiązkę przewodów w okolicach rozrządu, czy może to powodować owy problem z masą?
  • REKLAMA
  • #4 21912956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21912965
    aurocttt
    Poziom 3  
    Teoretycznie jest to 5 V na środkowym pinie, to znaczy 3,5 V. To, co ustaliłem, to mam problem z masą i po wymianie czujnika komputer rozpozna czujnik jako błąd logiczny, więc w teorii powinno działać, to znaczy skasować ten błąd, natomiast czujnik będzie szybciej degradowany. Co dalej? Chciałbym usunąć ten problem z masą, lecz nie do końca wiem, gdzie jest przyczyna. Ten drugi czujnik obok rozrządu z naderwaną wiązką (tak obstawiam, że jest to czujnik, widziałem podobne w sieci) może być przyczyną? I jak szukać w sklepach tego czujnika Halla, chodzi mi o nazwę handlową?

Edit: Prawdopodobnie to czujnik wałka rozrządu, a ten górny nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #6 21913013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21913040
    aurocttt
    Poziom 3  
    >>21913013 >>21913013 Na obecną chwilę nie mam jak, robię, co mogę, potem samochód będzie w warsztacie, naderwana wiązka obok rozrządu została umocowana, aczkolwiek nie wiem, jak się nazywa ten element, później jak mi się uda, zrobię zdjęcie. ECN 036504 czy ten błąd jest tożsamy z czujnikiem lub jednym z tych dwóch ze zdjęcia czy może być jeszcze coś ?
  • Pomocny post
    #8 21913073
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21913172
    aurocttt
    Poziom 3  
    >>21913073 >>21913073 Nie miałem pojęcia, że są dwa, pytam, co to może być za wiązka obok rozrządu, której nie widać na zdjęciu (kto to ją tak poprowadził i dlaczego, domyślam się, że Opel), oraz czy może powodować problem z masą czujnika, którego kwestia jest ustalona :)? Widać tam wtyczkę, co to może być za element lub wiązka sterująca?
    Komora silnika z paskiem osprzętu; czerwone kółko wskazuje przewód lub wiązkę obok paska

Dodano po 1 [godzinie] 4 [minuty]:
  • #10 21913617
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    aurocttt napisał:
    komputer rozpozna czujnik jako błąd logiczny, więc w teorii powinno działać, to znaczy skasować ten błąd, natomiast czujnik będzie szybciej degradowany.

Cóż to za ciekawe teorie. Czego się to człowiek nie dowie :)
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #11 21913750
    aurocttt
    Poziom 3  
    >>21913617
    Nie zamawiać czujnika, nie pomoże?
  • Pomocny post
    #12 21913792
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Masz identyczne 2 czujniki i 2 wtyczki do nich z takimi samymi wyprowadzeniami, zacznij od porównania napięć na ich pinach gdy są wypięte z czujników, powinny być jednakowe, następnie przygotuj sobie 2 kabelki z igłami i sprawdź napięcia gdy wtyczki są podłączone do czujników wkłuwając się do gumki we wtyczce od strony kabli, trzeci test wymaga diody led z rezystorem (470Ω do 1kΩ) wpinasz się pomiędzy +5V a wyjście czujnika i obserwujesz czy dioda miga podczas kręcenia rozrusznikiem
  • #13 21918814
    aurocttt
    Poziom 3  
    Astra H Z16XER ECN 036504 - czy to czujnik wałka rozrządu, skąd 3,5 V, co to za element?

Układ zmontowany, jutro będę brał się za testy.

Edit: jest jakiś sposób aby wyczyścić ten grot do czysta z tego ciemnego nalotu, najlepiej jakoś mniej injawyzjnie?
  • REKLAMA
  • #14 21919604
    aurocttt
    Poziom 3  
    Sprawdziłem wiązki w obu czujnikach, różne kombinacje na przejściu, zwarcia nie ma. Oba czujniki 5 V, zasilanie masa 0, a sygnał w milivoltach. Test z diodami mi się nie udał, gdyż nie było jak wbić igieł w czujnik. Zamontowałem nowy czujnik. Błąd dalej jest, nie mam komputera OBD2. Mam nadzieję, że zniknie po prostu po rozruchach silnika, oprócz tego pojawiły się nowe błędy, nie wiem od czego, może dlatego że samochód stał, ale to już chyba nie temat na ten wątek. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Astry H z silnikiem Z16XER i diagnostyki dwóch 3-pinowych czujników Halla przy rozrządzie. Ustalono, że są to czujniki wałka rozrządu, zasilane z linii 5 V, z masą na jednym z pinów i wyjściem sygnałowym typu open collector. Omawiano nietypowy odczyt 3,5 V na środkowym pinie, możliwy problem z masą oraz wpływ naderwanej wiązki w okolicy rozrządu. Zalecono porównanie napięć na obu identycznych czujnikach i wtyczkach, sprawdzenie ich pod obciążeniem oraz test sygnału diodą LED z rezystorem podczas kręcenia rozrusznikiem. Wskazano też, że sam odczyt kodu ECN 036504 nie zastępuje pomiarów oscyloskopem i że przed wymianą czujnika należy zweryfikować instalację oraz połączenie masy.
REKLAMA