logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pytań o pracę paneli fotowoltaicznych w układzie off-grid

kucharskijan72 30 Maj 2026 19:32 723 42
Najlepsze odpowiedzi

How does a 3-phase PV inverter with zero-export work when connected to a home electrical installation, and will it take missing power from the grid when PV output is too low?

Tryb „zero export” może ograniczyć oddawanie energii do sieci, ale wymaga przekładników CT albo miernika mocy po stronie obciążenia lub sieci i nie robi z falownika układu off-grid [#21912755][#21915691] Twój Solis 3PK3K 4G jest falownikiem on-grid, więc przy zaniku napięcia sieci i tak się wyłączy; bez magazynu energii sensownie działa tylko wtedy, gdy zużycie jest na bieżąco pokrywane przez słońce [#21915728][#21915790] Jeśli produkcja PV nie wystarcza, brakującą moc system dobiera z baterii albo przechodzi na pobór z sieci, a przy nadwyżce falownik ją ogranicza do poziomu bliskiego zera eksportu [#21912918][#21915790] Przy ustawieniu zero export mogą pojawić się tylko niewielkie, chwilowe przepływy do sieci, bo układ potrzebuje czasu na reakcję [#21915790] W dyskusji padło też, że podłączenie takiej instalacji do sieci bez wiedzy/zgłoszenia OSD nie jest traktowane jako legalne, nawet przy zero export [#21915905]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21912678
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich, mam kilka pytań, na które chciałbym znać odpowiedź, zanim zdecyduję się na panele fotowoltaiczne w układzie off grid. Mieszkam w domku jednorodzinnym, w którym jest instalacja trójfazowa. Generalnie to zużywam prąd tak jak każdy przeciętny domownik, nic szczególnego, ale rachunki rosną, więc chcę, żeby te rachunki były niższe. Prawo energetyczne pozwala, abym sobie założył panele o mocy do 6 kW, bez umów, pozwoleń itd. Cwaniacy z elektrowni już mi założyli licznik dwukierunkowy, mimo że się o to mnie prosiłem, i teraz mam pytania off grid. To znaczy poza siecią. Czyli jak sobie to połączę przedłużaczami osobno, to moje, prawda. A jeżeli ja założę falownik hybrydowy i podepnę to pod tablicę z bezpiecznikami, czy to dalej będzie off grid, no i co za tym idzie nie będę wbijał prądu do sieci, mimo że tego nie chcę. Chodzi mi o to, że jak jest słońce, to chciałbym, aby licznik nie generował mi zużycia, jedynie to, co potrzebuję do zasilania falownika. Bo rozumiem, że jeżeli będzie słońce, to napięcie z produkcji będzie wyższe niż te w sieci i energia się cofnie do elektrowni. Więc pajda. Czy są falowniki, w których ja będę mógł sobie ustawić prąd na dom, dajmy na to 227 V, wtedy nie ma możliwości wbić prądu do sieci, bo jest niższe niż te, co jest podawane. I następne do was pytanie: jeżeli to będzie tak działało i panele będą produkować 2500 W, włączę bojler o mocy 2000 W i do tego klimatyzator, który przy rozruchu weźmie 600 W, czy falownik odetnie zasilenie z paneli i mi włączy licznik, czy weźmie z sieci te brakujące 100 W, a resztę z paneli?.....trochę wam zakręciłem ,,coo.
    Jak to dokładnie chcesz podłączyć: zrobić osobne obwody „poza siecią” tylko na wybrane gniazdka/urządzenia, czy jednak wpiąć falownik do normalnej rozdzielni całego domu?
    chcę wpiąć falownik do sieci
    Masz już upatrzony jakiś konkretny falownik (marka/model, 1-fazowy czy 3-fazowy) i czy on ma funkcję „zero export” / ograniczenia oddawania do sieci albo wyjście awaryjne EPS/backup?
    3-fazowy
  • #2 21912718
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Off-grid nie potrafi wysyłać do sieci, tyle w temacie.

Do inwertera pasuje mieć magazyn, bez magazynu to już bezsens mieć off-grid.
  • Pomocny post
    #3 21912755
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    W przypadku instalacji on-grid podłączenie do domowej instalacji jest proste. W zasadzie nic nie trzeba w niej zmieniać. Dla off-grid sprawa zwykle jest bardziej skomplikowana. Często dzieli się obwody na te które mają być zasilane przez falownik i na te zasilane z sieci. Niestety nie zawsze takie rozdzielenie jest możliwe do zrobienia. Są też falowniki z tzw. funkcją „zero export”. Podłącza się je identycznie jak on-grid ale falownik tak dobiera moc aby w praktyce do sieci nic nie wysyłać. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. W praktyce dla off-grid potrzebny jest też jakiś akumulator/magazyn energii. Nie musi być duży.
  • Pomocny post
    #4 21912918
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 678
    kucharskijan72 napisał:
    jeżeli to będzie tak działało i panele będą produkować 2500 W, włączę bojler o mocy 2000 W i do tego klimatyzator, który przy rozruchu weźmie 600 W, czy falownik odetnie zasilenie z paneli i mi włączy licznik, czy weźmie z sieci te brakujące 100 W, a resztę z paneli?.....trochę wam zakręciłem ,,coo.

Dobierze z magazynu/akumulatorów, ew. przeskoczy i w całości pobierze z sieci.
  • #5 21912987
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Właśnie .....zero export też o tym myślałem ....wielkie dzięki, to by mi wystarczało. Przy instalacji 3-fazowej to trochę dużo roboty, oby bawić się w osobne linie.
  • #6 21915486
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Powiedzcie... Dostałem cały zestaw paneli, 12 sztuk po 360 W, plus falownik Solis 3PK3K 4G. Falownik ma ustawienia przesyłu energii do sieci, gdzie ustawienie przesyłu 0000 daje „zero export”. Czy przy takim ustawieniu falownika mogę mieć go podpiętego do sieci bez umów z Energa, tak abym mógł mieć prąd dla siebie?
  • #7 21915691
    TvWidget
    Poziom 39  
    Opcja "zero export" wymaga przekładników prądowych. Wg. instrukcji "Aby korzystać z tej funkcji, należy zainstalować miernik mocy po stronie obciążenia albo po stronie sieci".
  • #8 21915728
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1712
    Witam,
    kucharskijan72 napisał:
    falownik Solis 3PK3K 4G

ten inwerter nie będzie działał, kiedy będzie zanik napięcia na sieci nN, do której jesteś podłączony. On jest typu on-grid, z niego off-grida nie zrobisz, nawet to nie hybryda.

Pozdrawiam
  • #9 21915782
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Zanik napięcia mam raz na pół roku, więc co to za problem? Docelowo, jeżeli to będzie generowało mi zysk i spadną rachunki za prąd, to wymienię falownik i kupię akumulatory. Ten falownik ma w specyfikacji, że można ustawić go w trybie 0 export, pracuje z miernikiem mocy i cewkami CT, więc proszę nie pisz mi bzdur. Falownik nie posiada wejścia na magazyn energii, więc on mi się nie nada. Ale chcę sprawdzić, czy faktycznie wyprodukowane kilowaty przejdą mi na stronę konsumpcji i tym samym w cudzysłowie „zwolnią licznik energetyczny”.

Dodano po 14 [minutach]:

Czyli w uproszczeniu: ,,w słoneczny dzień przy nastawie 0000, tak jak jest w instrukcji użytkownika opisane, połączony z miernikiem przepływu mocy, bo to musi być Plus, te trzy cewki CT na każdej z faz, przy produkcji 2000 W, nagrzeje mi bojler o mocy grzałek 2000 W i licznik tego nie zarejestruje?? Prąd do sieci się nie cofnie, bo nastawy nie pozwolą.
  • Pomocny post
    #10 21915790
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @kucharskijan72 Spokojniej proszę. Licznik już masz dwukierunkowy... To nieco ułatwia sprawę, teoretycznie ustawienie falownika w tryb "Zero eksport" powinno wystarczyć, a dodatkowo bilansowanie międzyfazowe powinno zapewnić dodatkowe oszczędności. Wiele zależy od trybu życia/użytkowania energochłonnych urządzeń. Jednak, każdy falownik przy braku (zasilaniu sieciowego) się wyłączy.
    Off grid, to albo "pełny" albo hybryda". I tu, przy jednej fazie jest prościej. Najlepiej mieć wtedy wydzielone obwody gwarantowane. U mnie od zeszłego roku pracuje mikroinwerter, o mocy dobranej do poboru przez urządzenia pracujące prawie ciągle. Instalacja, wręcz malutka, bo niecały 1kWp. Efekt? Rachunki na pół roku to około 50 zł, + jeszcze nadpłata 350 zł. Każda instalacja o mocy powyżej 800W wymaga zgłoszenia. Jeśli miałeś jedno wyłączenie energii na pół roku, to nie sensu iść w off-grid. U mnie zdaża się dwa, trzy razy w tygodniu. :D

kucharskijan72 napisał:
    Czyli w uproszczeniu: ,,w słoneczny dzień przy nastawie 0000, tak jak jest w instrukcji użytkownika opisane, połączony z miernikiem przepływu mocy, bo to musi być Plus, te trzy cewki CT na każdej z faz, przy produkcji 2000 W, nagrzeje mi bojler o mocy grzałek 2000 W i licznik tego nie zarejestruje?? Prąd do sieci się nie cofnie, bo nastawy nie pozwolą.

W dużym uproszczeniu tak. Jakieś niewielkie wartości mogą być naliczone, nie działa to natychmiastowo, potrzebny jest czas na reakcję.
  • #11 21915804
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Ooooo, i widzisz, sensowny z ciebie człowiek i konkretnie odpowiadasz... U mnie to, co dostałem od znajomego, to zestaw 12 paneli po 325 watów każdy. Zakładała to firma Kolumbus i przez cztery lata wszystko było ok. Urosło drzewo i zaciemniło część paneli, no i trzy uległy uszkodzeniu. Poszło o sąd. W ramach ugody energetyka wymieniła wszystko na nowe, a stary zestaw postawili pod płotem, dzięki czemu teraz ja to mam... Ja wiem, o co ci chodzi z tą hybrydą i jedną fazą, ale to jest domek i pompa od wody jest trójfazowa, i mam trzy fazy. Falownik ten, co opisuję, to falownik, który ma tylko wejście grid i tym samym portem ten prąd oddaje, więc nie mogę sobie przedłużacza puścić trawnikiem... Falownik na pewno jest dobrany do zestawu paneli i na pewno jest jakościowo dobry, bo widzę po ciężarze i po tych dużych pasywnych radiatorach... Ale nie potrafię sobie zobrazować, w jaki sposób on mi wepchnie ten prąd do mieszkania w stosunku jeden do jeden. Mi tylko chodzi o to, aby rachunki za prąd spadły i z 600 kW zużytych przez dwa miesiące zrobiło się 100 lub 200. To by mnie satysfakcjonowało. Po drugie, bardzo ważna kwestia - żeby wbić do sieci swój prąd, to trzeba podać go o wyższym napięciu niż to, co jest na danej fazie. Jeżeli będzie równe, czyli zero, to licznik nie powinien odczytać zużycia.

Dodano po 11 [minuty]:

Dodam ci, że to jest układ, w który ja to chcę przetestować, wiem z porządnego źródła, że prąd z paneli najbardziej jest potrzebny zimą, bo mógłbym ogrzewać pokoje klimatyzatorem... ale gość, który zakłada takie rzeczy i jest moim sąsiadem, wyznał mi sekret,,,,,,,Ku....rwa sąsiad,, panele nie produkują prądu zimą,,,, no i w tym momencie wszystko się wydało. Więc dlatego tak pytam.
  • #12 21915813
    ArturAVS
    Moderator
    kucharskijan72 napisał:
    Falownik na pewno jest dobrany do zestawu paneli

Mam co do tego uzasadnione wątpliwości... Do paneli może i tak, pod względem elektrycznym, a do potrzebnej mocy dla użytkownika?
    kucharskijan72 napisał:
    gość, który zakłada takie rzeczy i jest moim sąsiadem, wyznał mi sekret,,,,,,,Ku....rwa sąsiad,, panele nie produkują prądu w zimę,,,, no i w tym momencie wszystko się wydało.

Sąsiad, to instalator. Wciśnie wszystko aby zarobić. Moc instalacji, dobiera się indywidualnie do autokonsumpcji. Mam moc zamówioną 3,6 kW, licznik jednokierunkowy, przed fotowoltaiką rachunki miesięczne od ~70 - do 200zł. W czasie, gdy montowałem, panele i osprzęt były bardzo drogie w porównaniu do dzisiejszych cen. Ile się nasluchałem to moje. Teraz, po kilku latach, przychodzą rachunki i się śmieję.
    Tak nie do końca sąsiad prawdę Ci powiedział. Panele produkują prąd również w zimę, ale, w zimie jest mało słonecznych dni więc i produkcja spada. Za to przy ujemnej temperaturze i słonecznym dniu, potrafią dać więcej jak w katalogach. Aby naprawdę sensownie zbudować instalację PV, trzeba wziąć pod rozwagę wiele aspektów. Kiedyś rozmawiałem ze znajomym, Artur, fotowoltaika na dachu, a rachunki po 500-900 zł przychodzą! No tak, trzy kobiety w domu. Pranie, gotowanie czy pieczenie ciast wieczorem! Czyli, wtedy gdy jest energia ze słońca, nikt z niej nie korzysta. -Jarek, mówię, nakaż "babom" niech to wszystko robią w dzień gdy jest słońce. Dwa miesiące i rachunki 60-100 zł max. Korzystanie z PV, wymaga pewnej kultury techniczej od użytkownika.
  • #13 21915820
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Ja to rozumiem, tylko że w dzień to ja sobie mogę nagrzać bojler do wody i to jest generalnie wszystko, klimatyzacji używam w miesiącu może pięć dni, więc jeżeli ty wydawałeś 200 zł na miesiąc za prąd, to powiedz, kiedy ci się wróci ta cała inwestycja w panele, bo raczej nieprędko, to nie ma sensu, w moim przypadku to co innego, bo całość mnie kosztowało butelkę łyski, ale wydam na całą infrastrukturę związaną z uruchomieniem tego, jeżeli ja płacę 800 zł co dwa miesiące za prąd, muszę kupić węgiel 3 tony, to jest jakieś 5000 zł na rok, to przy założeniu, że przy montażu hybrydowego falownika i tej całej fotowoltaiki w zimę spadnie mi rachunek za prąd o 50 procent plus zaoszczędzę na opale 50 procent, bo w tym momencie będę w dzień grzał klimatyzacją, to cała inwestycja zwróci mi się po trzech latach i to ma sens, dwa klimatyzatory o mocy 0,6 kW każdy, czyli w zimę by musiała mi dać 1,2 kW z paneli... Ja raczej wierzę sąsiadowi, że w zimę z tego prądu nie ma, wtedy, gdy on jest najbardziej potrzebny.
  • #14 21915825
    ArturAVS
    Moderator
    Zima, zimą. Ani PC, ani klimatyzacja nic na to nie poradzi. Wspomoże ale sama nie da rady.
  • #15 21915832
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    No tak.... Tak czy siak założę to ustrojstwo i według instrukcji falownika wszystko połączę w jeden cały organizm, zostaje kwestia ustawień, mogą być zabezpieczone cyframi fabrycznie to 0010, ale ja tam głowy nie podłożę, uruchomię, więc wtedy dam znać, czy to ma sens tak naprawdę, w trzech panelach są uszkodzone diody, ale to nie problem. Resztę wyjdzie w praniu i tak naprawdę się okaże, w jaki sposób mi to odciąży cały pobór, bo tak naprawdę to na proste pytania jest najtrudniej odpowiedzieć.
  • Pomocny post
    #16 21915841
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    kucharskijan72 napisał:
    przy założeniu, że przy montażu hybrydowego falownika i tej całej fotowoltaiki w zimę spadnie mi rachunek za prąd o 50 procent plus zaoszczędzę na opale 50 procent,

Niestety ale to błędne założenie, mam 14kWp paneli a zimą niestety nie mam energii własnej na cokolwiek poza niewielkim dodatkiem do całego zużycia w domu. Ogrzewanie mam pellet. Dopiero od połowy lutego coś można wrzucić do wspomagania CO, ale jest tego kilkanaście % energii ogrzewania. Biorąc sezon grzewczy od początku grudnia do końca lutego to energia własna to na oko pięć %. Dopiero w marcu przekracza 50%, pod warunkiem dużego zasobnika ponad 1000l.
    Także
    ArturAVS napisał:
    zimą. Ani PC, ani klimatyzacja nic na to nie poradzi

Dodano po 16 [minuty]:

kucharskijan72 napisał:
    uruchomię, więc wtedy dam znać, czy to ma sens tak naprawdę

Sens ma. Od marca do października (to zależy od szerokości geograficznej, na południu Polski jest lepiej) będziesz miał własny prąd, jeśli dobrze dobierzesz magazyn. To pozwoli zaoszczędzić kasę za prąd na jakąś część kosztów węgla.
    kucharskijan72 napisał:
    tak naprawdę to na proste pytania jest najtrudniej odpowiedzieć.

Statystyka mówi, że max możesz uzyskać tyle ile płaciłeś za prąd w wyżej podanym okresie. Można uśrednić ten okres kilka lat wstecz, co pozwoli na mniejsze odchylenie.
    Natomiast miesiące listopad, grudzień są tak nieprzewidywalne, biorąc jeszcze pod uwagę minimalne długości dni, że praktycznie nie bierze się ich pod uwagę. Energia w tych dwóch miesiącach jest w błędzie statystycznym okresu letniego. Styczeń natomiast ma wadę w postaci śniegu zawalającego panele. Z tego powodu ja go również pomijam co w moim przypadku założeniem jest dobrym, przykład z tego roku: styczeń 38kWh, luty 310kWh.
  • #17 21915867
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    O to mi właśnie ch chodzi,,,, zimą nie ma prądu ,,zeszłem z ogrzewaniem do dwóch ton, ale dlatego że od marca dogrzewałem klimatyzatorem ,,,zdaję sobie sprawę, że listopad, grudzień i styczeń mogę tę fotowoltanikę schować do szałerka, a reszta roku to powinny rachunki spadać ,,,dzięki za rzetelną podpowiedź.
  • #18 21915883
    TvWidget
    Poziom 39  
    Bez akumulatora rachunki będą mniejsze tylko jeśli będziesz zużywał prąd głównie kiedy świeci słońce. Czyli mogą również wzrosnąć.
  • #19 21915888
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Spokojnie, najpierw to ja wypróbuję to, co mam, a potem pomyślimy, aby wymienić falownik i założyć akumulatory. Ja jestem praktykiem, a nie teoretykiem. Zużywam ok. 9 kW na dobę w okresie jesiennozimowym, wiadomo, klimatyzator chodzi jakieś dwie godz. dziennie, potem piec. Jak mi spadnie zapotrzebowanie dobowe, to będzie wiadomo, że panele dają prąd. Wtedy będę was pytał, ile trzeba wydać kasy, aby mieć swój prąd w nocy.
  • #20 21915905
    michal.zd
    Poziom 31  
    Od razu zaczął bym od
    kucharskijan72 napisał:
    założę falownik hybrydowy

i zgłosił instalacje do operatora jako prosument. Szczególnie że mając
    kucharskijan72 napisał:
    Dostałem cały zestaw paneli, 12 sztuk po 360 W, plus falownik Solis 3PK3K 4G

będzie latem duża nadwyżka, którą po naładowaniu magazynu można sprzedać.
    To kosztuje dodatkowo tylko znajomego elektryka, który ma za zadanie podłączyć falownik do sieci i podpisać papier.
    Masz wówczas prawo do odliczenia od podatku oraz dofinansowania.
    Czy ten falownik jest hybrydowy, czy tylko online?
    Jeśli nie użyjesz falownika typowo offgrid to i tak nie masz wyjścia, nie można podłączyć falownika online i hybrydowego do sieci bez wiedzy osd, nawet ustawionego z 'zero export'. Za to nic więcej nie trzeba robić w istniejącej instalacji.
    Dla offgrid jest potrzebna zmiana w zasilaniu rozdzielnicy, trochę zabawy jest.
    kucharskijan72 napisał:
    Wtedy będę was pytał, ile trzeba wydać kasy, aby mieć swój prąd w nocy.

👍
  • #21 21915915
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Ja ciebie zbytnio nie rozumiem, ,,,trochę mieszasz, ,,,nie interesuje mnie nadwyżka prądu i umowy z ZE, bo te umowy są jednostronne i działają na korzyść energy, więc po co mi mydlisz oczy o jakiejś sprzedaży, ,,,funkcja zero export to funkcja dla mnie, a nie dla energetyki, a nadwyżkę to ja mogę łapać w słoik i postawić na wiatr, żeby falownik jest po to, aby mi te zasoby weregulować, jeżeli ja potrzebuję w tym momencie 0,5 kW, a panele wyprodukują 4 kW, to falownik 3,5 kW puści na odparowanie, ja chcę tylko, żeby te 0,5 kW poszło z instalacji własnej, a nie z licznika, a fotowoltanike trzeba zgłaszać, jeżeli moc przekracza 6 kW, ,,,ja mam 4, więc w czym problem.
  • #22 21915923
    wojteks790
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    kucharskijan72 napisał:
    jeżeli ja płacę 800 zł co dwa miesiące za prąd, muszę kupić węgiel 3 tony, to jest jakieś 5000 zł na rok, to przy założeniu, że przy montażu hybrydowego falownika i tej całej fotowoltaiki w zimę spadnie mi rachunek za prąd o 50 procent plus zaoszczędzę na opale 50 procent...

Da się zrobić tak żeby oszczędności były większe niż 50% ale zostaje kwestia opłacalności inwestycji.

Kumpel w domu z lat 80 zszedł z kilku ton węgla na 500-1000 kg pelletu ( odpala kocioł poniżej -7'C ) a resztę sezonu leci pompą ciepła. Całość zasila 2 instalacje PV każda o mocy 10 kWp i magazyn ponad 50 kWh... Koszty były spore ale dotacje z gminy duże.
    Skoro grzejesz węglem to łapiesz się praktycznie na każdą dotacje...

Pomysł żeby ograniczyć rachunki i coś zaoszczędzić w zimie masz dobry ale zacząć musisz od wywalenia węgla z domu...
  • #23 21915928
    ArturAVS
    Moderator
    Jeśli podłączysz ten falownik, który masz (tego Solis'a), to i tak musisz zgłosić.
    kucharskijan72 napisał:
    a fotowoltanike trzeba zgłaszać, jeżeli moc przekracza 6 kW, ,,,ja mam 4, więc w czym problem.

Trochę mylisz sprawy. Instalacji poniżej 0,8 kWp (moc wyjściowa falownika, moc jednostki wytwórczej czyli falownika) nie trzeba zgłaszać. Powyżej 6,5 kWp (na dachu czy gruncie) wymaga konsultacji i uzgodnienia PPoż (człowiek ze Straży Pożarnej). Tyle i aż tyle. Nawet jeśli będzie to całkowicie off-grid, tych uzgodnień nie przeskoczysz.
    Jeśli moc jest poniżej tych 6,5 kWp, to pozostaje Ci kupno falownika off-grid i modernizacja instalacji. Na obecny stan nie jest możliwe legalne korzystanie z posiadanego przez Ciebie zestawu bez jakichkolwiek zgłoszeń do OSD.

wojteks790 napisał:
    ( odpala kocioł poniżej -7'C ) a resztę sezonu leci pompą ciepła.

A i owszem, da się. Ale czy masz jakąkolwiek gwarancję pogody? Jak spadnie do -20, to PC więcej energii pochłonie na dogrzewanie grzałkami elektrycznymi. Sorry, taki mamy klimat.
  • #24 21915934
    michal.zd
    Poziom 31  
    kucharskijan72 napisał:
    Ja ciebie zbytnio nie rozumiem, ,,,trochę mieszasz, ,,,nie interesuje mnie nadwyżka prądu i umowy z ZE, bo te umowy są jednostronne i działają na korzyść energy, więc po co mi mydlisz oczy o jakiejś sprzedaży

Twój wybór. Ja wybrałem umowę, co prawda jeszcze wg ceny miesięcznej RCEm, ale daję mi to latem trochę kasy na zapłatę za energię za październik i listopad. Czy nowe rozliczenia RCE są gorsze? Zależy od ustawień falownika i wielkości magazynu. Ktoś się chwalił, że wyciągnął w kwietniu ponad 1000zl sprzedając energię popołudniami, kiedy cena jest wyższa.
    kucharskijan72 napisał:
    funkcja zero export to funkcja dla mnie, a nie dla energetyki

Owszem, ale nie możesz podłączyć się do sieci tak jak się to robi przy normalnym ongrid, hybryda również pod to podpada. Nie ważne czy masz tryb zero czy nie, to jest to niezgodne z prawem. Już na pierwszej stronie tego dokumentu jest to wyjaśnione
    https://www.google.com/url?sa=i&source=we...HgzAviqmc8Lm7n_vZJBL&ust=1780743649515000

Dodano po 18 [minuty]:

ArturAVS napisał:
    Instalacji poniżej 0,8 kWp (moc wyjściowa falownika, moc jednostki wytwórczej czyli falownika) nie trzeba zgłaszać.

Tak, tylko tu jest wyjątek.

Dodano po 7 [minuty]:

ArturAVS napisał:
    Powyżej 6,5 kWp (na dachu czy gruncie) wymaga konsultacji i uzgodnienia PPoż (człowiek ze Straży Pożarnej). Tyle i aż tyle.

Dodam, że w moim przypadku odbyło się to całkowicie drogą mailową. Najpierw zadzwoniłem do psp, dowiedzieć się co i jak. Wysyłałem odpowiedni druczek z opisem gdzie są panele i ile ich jest. Tyle.
  • #25 21915952
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Żadne umowy i dotacje nie wchodzą w grę, nie ma dotacji bez umów, więc to już dla mnie śmierdzi, piec na węgiel chodzi i ceny są w miarę stałe, co nie można powiedzieć o pelecie. Pamiętaj, że nikt nie daje pieniędzy za darmo. Chciałem, aby firma założyła mi panele i potem bym odzyskał pieniądze z dotacji. Przedstawiciel chodził za mną dobry miesiąc, jak mu powiedziałem, że to ma być off grid, tak tyle go, zresztą ten gość, od którego mam te panele, powiedział, że drugi raz by na to nie poszedł, jest związany z nimi umową i jest niekorzystna dla niego, a zerwać jej nie może, więc ta cała ekologia jest dla bogatych, a nie dla po drugie każdy panel jest rejestrowany ma dwójkę kody kreskowe i numery. Więc jeżeli po kilku latach będziecie chcieli to utylizować, to zapłacicie za to. Ja to wrzucę do śmietnika lub wywiozę do lasu. Widzisz różnicę, bo ja dużą.
  • #26 21915959
    ArturAVS
    Moderator
    kucharskijan72 napisał:
    Przedstawiciel chodził za mną dobry miesiąc, jak mu powiedziałem, że to ma być off grid, tak tyle go,

A co pisałem?;
    ArturAVS napisał:
    Sąsiad, to instalator. Wciśnie wszystko aby zarobić.

Jeśli ma to być faktycznie "Twój prąd" to żadnych dotacji i firm. Ewentualnie elektryk z branży, który wie co robi. Tak, aby było bezpiecznie.
  • #27 21915960
    michal.zd
    Poziom 31  
    kucharskijan72 napisał:
    wywiozę do lasu. Widzisz różnicę, bo ja dużą.

Owszem, i to dużą, w mentalności.
    kucharskijan72 napisał:
    jest związany z nimi umową

Tak, dostałem dofinansowanie i przez pięć lat nie mogę sprzedać tych urządzeń.
    kucharskijan72 napisał:
    cała ekologia jest dla bogatych

To już jakiś dogmat się zrobił.
    Czym się różnią koszty instalacji pv ongrid vs offgrid? Jakoś nie widzę różnicy. Fakt że można używać dowolnego falownika offgrid za mniej niż tysiąc. Tylko już tak tanio nie jest w przypadku trzech faz.
    Magazyn kosztuje tyle samo, panele też.
    kucharskijan72 napisał:
    kody kreskowe i numery
    również posiadają.
    kucharskijan72 napisał:
    każdy panel jest rejestrowany

To jest informacja z 'faktu'? Moich nikt nie rejestrował.
  • #28 21915961
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Prosty przykład zza płotu.... Sąsiad ma fotowoltanikę i okazuje się, że ma nadprodukcję.. Czyli wytwarza więcej energii niż ma w umowie i żeby to zużyć zamontowali halogeny dookoła domu, które całą noc świecą mi po oknach.. Energa nie zgadza się na zmianę przesyłu, bo im się to nie opłaca. Więc uprzykrza mi nockę lampami jak na spacerniaku w więzieniu

Dodano po 2 [minuty]:

Panele są rejestrowane ,,tylko nikt ci o tym nie powiedział ... Jest to wszystko w Enerdze: moc, jaki panel, ile sztuk i numer seryjny.
  • #29 21915962
    ArturAVS
    Moderator
    michal.zd napisał:
    kucharskijan72 napisał:
    każdy panel jest rejestrowany

To jest informacja z 'faktu'? Moich nikt nie rejestrował.

A to dobre. Skąd masz takie informacje? Jeśli od tego sąsiada, to czym prędzej się z nim rozstań.
  • #30 21915967
    kucharskijan72
    Poziom 10  
    Ma firmę to zakłada więc żebym mu nie wybił szyb w oknach to mówi mi prawdę zresztą jest uczciwy
    Załączniki:
    • Kilka pytań o pracę paneli fotowoltaicznych w układzie off-grid IMG_20260605_134845.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kilka pytań o pracę paneli fotowoltaicznych w układzie off-grid IMG_20260605_134900_1.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji fotowoltaicznej w domu jednorodzinnym z siecią trójfazową i możliwości pracy poza siecią lub bez oddawania energii do sieci. Wyjaśniono, że układ off-grid nie wysyła energii do sieci, ale zwykle wymaga magazynu energii/akumulatorów, a bez nich jest mało sensowny. Wskazano też, że w instalacji on-grid podłączenie do domowej rozdzielni jest proste, natomiast w off-grid często trzeba wydzielić osobne obwody zasilane z falownika. Pojawiła się informacja o falownikach z funkcją zero export, które ograniczają oddawanie energii do sieci dzięki przekładnikom prądowym lub miernikowi mocy. Na końcu wyjaśniono, że konkretny falownik Solis 3PK3K 4G jest urządzeniem on-grid, które nie pracuje przy zaniku napięcia sieci i nie da się z niego zrobić pełnego off-grid ani hybrydy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA