Witam wszystkich, mam kilka pytań, na które chciałbym znać odpowiedź, zanim zdecyduję się na panele fotowoltaiczne w układzie off grid. Mieszkam w domku jednorodzinnym, w którym jest instalacja trójfazowa. Generalnie to zużywam prąd tak jak każdy przeciętny domownik, nic szczególnego, ale rachunki rosną, więc chcę, żeby te rachunki były niższe. Prawo energetyczne pozwala, abym sobie założył panele o mocy do 6 kW, bez umów, pozwoleń itd. Cwaniacy z elektrowni już mi założyli licznik dwukierunkowy, mimo że się o to mnie prosiłem, i teraz mam pytania off grid. To znaczy poza siecią. Czyli jak sobie to połączę przedłużaczami osobno, to moje, prawda. A jeżeli ja założę falownik hybrydowy i podepnę to pod tablicę z bezpiecznikami, czy to dalej będzie off grid, no i co za tym idzie nie będę wbijał prądu do sieci, mimo że tego nie chcę. Chodzi mi o to, że jak jest słońce, to chciałbym, aby licznik nie generował mi zużycia, jedynie to, co potrzebuję do zasilania falownika. Bo rozumiem, że jeżeli będzie słońce, to napięcie z produkcji będzie wyższe niż te w sieci i energia się cofnie do elektrowni. Więc pajda. Czy są falowniki, w których ja będę mógł sobie ustawić prąd na dom, dajmy na to 227 V, wtedy nie ma możliwości wbić prądu do sieci, bo jest niższe niż te, co jest podawane. I następne do was pytanie: jeżeli to będzie tak działało i panele będą produkować 2500 W, włączę bojler o mocy 2000 W i do tego klimatyzator, który przy rozruchu weźmie 600 W, czy falownik odetnie zasilenie z paneli i mi włączy licznik, czy weźmie z sieci te brakujące 100 W, a resztę z paneli?.....trochę wam zakręciłem ,,coo.
Jak to dokładnie chcesz podłączyć: zrobić osobne obwody „poza siecią” tylko na wybrane gniazdka/urządzenia, czy jednak wpiąć falownik do normalnej rozdzielni całego domu?
chcę wpiąć falownik do sieci
Masz już upatrzony jakiś konkretny falownik (marka/model, 1-fazowy czy 3-fazowy) i czy on ma funkcję „zero export” / ograniczenia oddawania do sieci albo wyjście awaryjne EPS/backup?
3-fazowy
Jak to dokładnie chcesz podłączyć: zrobić osobne obwody „poza siecią” tylko na wybrane gniazdka/urządzenia, czy jednak wpiąć falownik do normalnej rozdzielni całego domu?
chcę wpiąć falownik do sieci
Masz już upatrzony jakiś konkretny falownik (marka/model, 1-fazowy czy 3-fazowy) i czy on ma funkcję „zero export” / ograniczenia oddawania do sieci albo wyjście awaryjne EPS/backup?
3-fazowy