logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 50LF652V - skaczące paski przy DVB-T z anteny, przez HDMI obraz OK

artek 37 31 Maj 2026 22:35 189 3
REKLAMA
  • #1 21913326
    artek 37
    Poziom 3  
    Ocena: 32
    Witam. Kupiłem telewizor Lg50LF652V u sprzedającego w domu sprawdziłem go był podłączony do dekodera Canal+ wszystko było ok obraz ładny , aplikacje Netflix Yutub działał . U siebie w domu podłączyłem antenę tv naziemnej , wyszukiwanie automatyczne znalazł wszystkie dostępne programy niby też wszystko ok, ale po chwili co jakiś czas na matrycy pojawiają się skaczące paski. Podłączyłem dekoder zewnętrzny dvbt2 przez hdmi wszystko ok obraz wyświetla się prawidłowo. Podłączyłem też przez hdmi swój dekoder polsat obraz też bez zastrzeżeń . Podłączałem kabel bezpośrednio do innego telewizora który obsługuje dvbt2 wszystko ok. O co chodzi
  • REKLAMA
  • #2 21913348
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Wygląda na to, że kupiony telewizor ma mało czułą głowicę DVB-T2 (jeśli nie uszkodzoną). Ten brak czułości może w pewnym stopniu zrekompensować antena TV o większym zysku niż obecna. Jeśli natomiast głowica uszkodzona, to szkoda zachodu z wymianą anteny i trzeba poprzestać na odbiorze naziemnej przez dekoder zewnętrzny.
  • REKLAMA
  • #3 21913382
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    artek 37 napisał:
    wyszukiwanie automatyczne znalazł wszystkie dostępne programy

Dużo masz zdublowanych kanałów? Może sprawdzałeś te programy z odleglejszych nadajników ze słabszym sygnałem.
  • #4 21913425
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    collie2 napisał:
    Wygląda na to, że kupiony telewizor ma mało czułą głowicę DVB-T2 (jeśli nie uszkodzoną). Ten brak czułości może w pewnym stopniu zrekompensować antena TV o większym zysku niż obecna. Jeśli natomiast głowica uszkodzona, to szkoda zachodu z wymianą anteny i trzeba poprzestać na odbiorze naziemnej przez dekoder zewnętrzny.

Czasem takie problemy to także przewód, tzn. styk we wtyczce żyły gorącej, ale może tęż być problem z ekranem i łapie zakłócenia jakieś.
    Bez miernika to ciężko jest to ocenić.
REKLAMA