logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DFN 1300 Zmywarka dziwna praca, nie słychać mycia.

puchan 03 Cze 2026 00:29 129 12
REKLAMA
  • #1 21914642
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Beko DFN 1300 po włączeniu pracuje jakby falowo, cyklicznie z częstotliwością ok. 4-5 na sekundę, a nie jednostajnie jak dotychczas i nic się nie dzieje. Wody nie pobiera bo można ją otworzyć po wyłączeniu. Po włączeniu to samo. Wcześniej w ciągu dnia była burza i nie było prądu przez chwilę kiedy była wyłączona. Więc została wyłączona z sieci. Wieczorem po włączeniu przyciskiem zauważyłem, że wtyczka nie podłączona więc podłączyłem ją do zasilania na włączonym przycisku. I taki efekt jak opisałem. Co sie mogło zepsuć?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Dodam jeszcze ze na dnie komory zmywania jest sporo wody. Wybrałem ją ścierką, wcześniej wyciągnąłem sito i taki korek. Po włączeniu pracowała już inaczej. To nie było falowanie jak przy rozruszniku samochodu tylko łagodna praca. Ale po 5-10 min znów praca (chyba pompy) przypominała tą na początku z takim szybkim falowaniem. I na dole znów pełno wody. Po otworzeniu było sporo gorącej pary.

Dodano po 8 [godziny] 29 [minuty]:

OK, trochę poczytałem, potestowałem i tak: pompa odprowadzająca wodę jest OK. Wcześniej nie wiedziałem, że po wyłączeniu zmywarka kontynuuje pracę od momentu wyłączenia. Dlatego ciągle mieliła silnikiem i woda stała na dnie. Po resecie zmywarka ładnie wodę wybrała. Ze 2 razy sprawdzałem. Sama zdaje sie pracować normalnie, nie miga diodami itp. choć tu akurat u niej ubogo. Po włączeniu po resecie wypluwa wodę, potem pracuje ta takim jakby ssaniu czyli chyba pobiera wodę ale dość długo to trwa z 5 min. i potem praca, ale dziwna z tym przypominającym rozrusznik dźwiękiem. Nie ma charakterystycznego wachlowania, chlupania itp. Na razie ustawiłem na 2 program z mniejszym grzaniem i zostawiłem. Zobaczę czy normalnie skończy sama.

Dodano po 9 [minuty]:

Tak to pracuje.

• REKLAMA
  • #2 21914825
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Pewnie jak w większości zmywarek padła pompa myjąca. Tzn wytarły się tulejki na wirniku i ten ociera o obudowę. A że elektronika to wykrywa to próbuje ją rozpędzić do skutku.
    Dla weryfikacji na 100% zmywarka na plecy i od spodu przez tacę do wyłapania wycieków dobrać się do pompy myjącej i sprawdzić czy tulejki faktycznie już skończone. Czasem można je obrócić i jeszcze kilka myć zrobi.

Co prawda w Samsungu miałem to samo ale pompa podobnej budowy. Tu jest jesszcze dodatkowo w niej zintegrowana elektronika od silnika ją napędzającej (sterownik BLDC). Ale konstrukcja praktycznie bliźniacza.

Awaria pompy zmywarki Samsung błąd C3
  • REKLAMA
  • #3 21914849
    puchan
    Poziom 14  
    Dzięki za info. Właśnie skończyła mycie. W trakcie wywalała wodę i pobierała, grzała itp. Ale naczynia nie umyte. Tak jakby nie było ciśnienia bo nie słyszałem charakterystycznego wachlowania ramionami. Czyli pompa. Spróbuję to dziś jeszcze rozebrać i zobaczę co i jak. Dziwne że akurat wczoraj padła ale to może tylko zbieg okoliczności. Burza na ułamek sekundy wyłączyła prąd w osiedlu. Tak że wyłączyłem wszystkie urządzenia z sieci. Wieczorem włączyłem zmywarkę ale zapomniałem o wtyczce sieciowej. Włożyłem ją w ścianę przy włączonym przycisku power. Czy to mogło coś uszkodzić w pompie? Albo wcześniej ten zanik prądu w czasie burzy, a może jakieś przepięcie? Wszystko poza zmywarką działa ale też i większość jest na listwach podłączona.
  • REKLAMA
  • #4 21914855
    sigwa18
    Poziom 43  
    Zdarza się że nadmierne obciążenie od tarcia o obudowę uszkadza/pali uzwojenia silnika pompy BLDC (wyraźnie ciemniejsze) czy też uszkadza tranzystor czy tranzystory mocy w jego sterowniku (płytka w tylnej części pompy).
  • #6 21914881
    sigwa18
    Poziom 43  
    Wirnik czasem się kruszy ale rzadko. Częściej z mycia się zbiera np skorupki z jajek ,kamień z wody itp.
  • REKLAMA
  • #7 21914926
    puchan
    Poziom 14  
    Wyjąłem pompę i turbina/łopatki są zmasakrowane. Takie cienkie listeczki od łopatek walają się luzem a same łopatki też odłączone od korpusu, chyba że tak maja być. Da sie zdjąć obudowę tej turbiny? Boczne zaczepy puściły ale nie idzie tego ściągnąć z korpusu silnika. Idzie to zregenerować? Są w sprzedaży same turbiny czy razem wszystko cała pompa?

• #8 21914956
    sigwa18
    Poziom 43  
    Raczej ciężko będzie to zregenerować. Ja kupowałem pompy z innej marki i przekładałem wirnik z tulejkami i turbiną. Obudowę się przekręcało względem korpusu i schodziła (tą część z przyłączami węży ).
  • #9 21914962
    puchan
    Poziom 14  
    Tak zaczepy puściły ale tam ją coś jeszcze trzyma. Albo jest mocno naciśnięta na wirnik. Na tym filmie gość skręca to jakąś śrubą ale u mnie jest tam tylko plastikowy trzpień marnej jakości, czyli to co jest od góry jak sie zagląda do otworu turbiny. Nic, chyba kupię całą pompę z ą turbiną bo w sprzedaży jej nie widzę więc chyba nie jest do samodzielnego montaży tylko robią to fabrycznie razem z silnikiem. Sama turbina też nie ciężko rozbieralna. Chyba do potraktowania jakimś przecinakiem żeby sie do środka dobrać. https://www.youtube.com/watch?v=B7lVX29In3Y
  • #11 21914999
    sigwa18
    Poziom 43  
    O mój błąd tu jest pompa na silniku 1 fazowym z kondensatorem.
  • #12 21915001
    puchan
    Poziom 14  
    Dokładnie tą zamówiłem. Nawet nie jest jakoś specjalnie droga w porównaniu z innymi. Przy tej zmywarce North już kolejny raz ratuje mi d... Samą turbinę udało mi sie rozebrać... przecinakiem i młotkiem. Trzeba było jednak rozwarstwić górę obudowy od dołu. Ten talerzyk żółtawy z otworami odkręca sie normalnie z tym że przed rozbiórką obudowy plastikowy uchwyt śruby był już tak wyrobiony że nie szło tego utrzymać. Można by to zebrać do kupy i skleić jakby nie było zamienników. Zastanawia mnie syf i smród w środku. Przecież tam idzie woda z sieci...

Rozebrana pompa zmywarki: silnik z uzwojeniem i plastikowa obudowa z osadem na białej ściereczce
  • #13 21915071
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3687
    Czasem trzeba zmywarkę włączyć z preparatem czyszczącym na najdłuższy program i najwyższą temperaturę a tym bardziej jeśli głównie używa się programów z niższą temperaturą.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Beko DFN 1300 po włączeniu nie rozpoczyna poboru wody i nie startuje prawidłowo, a kontrolki świecą normalnie. Urządzenie pracuje cyklicznie, falowo z częstotliwością około 4–5 razy na sekundę, zamiast jednostajnie. Po wyłączeniu można otworzyć drzwi, co potwierdza brak poboru wody. Awaria pojawiła się po burzy i krótkim zaniku zasilania; po ponownym podłączeniu do sieci przy włączonym przycisku wystąpił opisany objaw. Podejrzenie dotyczy uszkodzenia elementu związanego z zasilaniem lub sterowaniem po przepięciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA