logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NAD C715 - CD nie startuje bez rozpędzenia ręką, po Sleep tylko pstryka przekaźnik

MrScary 09 Cze 2026 09:35 153 5
REKLAMA
  • #1 21917908
    MrScary
    Poziom 2  
    Witajcie,
    Jestem nowy i niestety nie jestem elektronikiem. Mam taki przypadek i może ktoś z Was mógłby mi pomóc. Jestem z Łodzi.
    Kupiłem za psie pieniądze amplituner z CD - NAD C715. Sprzedający poinformował mnie, że nie czyta CD. Pomyślałem, że wymienię laser i będzie po krzyku, ale niestety po wymianie całego napędu SONY KSS-213C nic nie dało. Płyta nie chce ruszyć, a jak jej pomogłem ręcznie, to zaczęła się kręcić i czytała poprawnie. Zmienia utwory przód/tył bez problemu. Jak włączę stop i ponownie chcę odtworzyć płytę, to znów nie rusza. Próbuje zakręcić płytą, ale jakby nie miał siły do obrotu.
    A dziś dodatkowo, jak zacząłem bawić się pilotem i wcisnąłem sleep na pilocie i dimm, to zablokował się i nie chce się włączyć. Pstryka tylko przekaźnik i nie chce załączyć ze standby do działania. Wyłączyłem z gniazdka i włączyłem, ale nic, dalej pstryka.
    Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł? Może za nieduże pieniądze chce się z tym zmierzyć i naprawić? Pomóżcie proszę.
    Mirek
    Czy ten nowy KSS-213C był na pewno nowy/sprawny i czy przy montażu została usunięta zworka zabezpieczająca laser oraz sprawdzone taśmy i wtyczki od napędu/silnika?
    tak, nowy i zworka była usunięta. On czyta, jak pomogę mu się rozpędzić.

Jakie są teraz dokładnie objawy po wciśnięciu POWER: świeci standby, działa wyświetlacz, reaguje na przyciski na panelu, czy tylko cyka przekaźnik? I czy przed tym “sleepem” robiłeś jeszcze coś w środku albo jakieś pomiary?
    nie reaguje na przyciski, nie załącza się, próbuje, ale tylko pstryka.
  • REKLAMA
  • #2 21918080
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Z twego opisu wynika że problem może być z zasilaczem. Wskazuje na to kłopot wyjścia z standby. Zimne luty, elektrolity, napięcia do pomiarów.
  • REKLAMA
  • #3 21918105
    MrScary
    Poziom 2  
    Tutaj kolega miał podobny problem i rozwiązał go w taki sposób, ale ja nie mam pojęcia, jak to zrobił.

"Po szczegółowym przeanalizowaniu możliwości dobrania się do pamięci stanu (którą podejrzewałem o jakieś bzdurne zapisy) stwierdziłem, że jedynym wyjściem jest wymuszenie resetu na IC41 (ST92F124V1) na nóżce 93, która na szczęście ma wyprowadzenie na gnieździe CN42 (pin 6). Po kilkukrotnym podaniu niskiego stanu utrafiłem w moment, gdy przed odczytanie stanu urządzenia procesor zdołał zapisać czyste dane (bądź po porostu się odblokował).
  • REKLAMA
  • #4 21918227
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    MrScary napisał:
    kolega miał podobny problem i rozwiązał go w taki sposób

Podobny, nie znaczy taki sam. Poza tym nawet jeśłi objawy będą takie same to niewielkie jest prawdopodobieństwo, że przyczyna będzie taka sama. Często taki sam objaw może powodować kilkadziesiąt różnych przyczyn. nie sugeruj się więc rozwiązaniem jakie komuś pomogło jeśłi nie masz 100% pewności że przyczyna jest taka sama.
    kaz69 napisał:
    Z twego opisu wynika że problem może być z zasilaczem. Wskazuje na to kłopot wyjścia z standby.
    Na pewno Kolego wniosek opiera się o to co opisał Autor?
    MrScary napisał:
    Płyta nie chce ruszyć, a jak jej pomogłem ręcznie, to zaczęła się kręcić i czytała poprawnie. Zmienia utwory przód/tył bez problemu. Jak włączę stop i ponownie chcę odtworzyć płytę, to znów nie rusza. Próbuje zakręcić płytą, ale jakby nie miał siły do obrotu.

Moim zdaniem albo w nowej mechanice trafił się lewy silnik (co wcale nie jest takie niemożliwe - podobny przypadek opisany jest w temacie 'podwieszonym" https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html ) albo driver silnika z jakiegoś powodu niedomaga.
    Do sprawdzenia - napięcie na silniku po wciśnięciu klawisza PLAY i prąd jaki silnik wtedy pobiera.
  • REKLAMA
  • #5 21918389
    MrScary
    Poziom 2  
    Teraz to nie mogę sprawdzić napięcia na silniku, bo sprzęt nie włącza się. Nie chcę przejść do stanu standby, tylko klika przekaźnik. To jest ten sam problem, co opisał już ktoś, tak jak cytowałem. Niestety sam sobie nie poradzę. Czy ktoś chce się tym pobawić?
  • #6 21918504
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    398216 Usunięty napisał:
    kaz69 napisał:
    Z twego opisu wynika że problem może być z zasilaczem. Wskazuje na to kłopot wyjścia z standby.
    Na pewno Kolego wniosek opiera się o to co opisał Autor?

MrScary napisał:
    Pstryka tylko przekaźnik i nie chce załączyć ze standby do działania.
REKLAMA