logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva B 1.4 Turbo 2012 - klima pracuje cały czas mimo wyłączenia. Prośba o schemat.

madamsz1 11 Cze 2026 19:05 105 2
REKLAMA
  • #1 21919469
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1696
    Potrzebuje kawałek schematu do Meriva B 1.4 turbo z 2012 roku. Konkretne o układ klimatyzacji i pewnie ogrzewania. Mam usterkę polegającą na tym, że cały czas jest włączona klimatyzacja. Na panelu po włączeniu przycisku jest komunikat o włączeniu klimatyzacji i podświetla się przycisk, po wyłączeniu komunikat klimatyzacja wyłączona, ale cały czas klimatyzacja pracuje. Przekaźnik sprężarki (K5) R5 podmieniłem, w diagnostyce nie ma błędów w odczycie danych są informacje o pracy klimatyzacji.
  • REKLAMA
  • #2 21920452
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Ocena: 171
    najczęściej wynika z uszkodzenia wiązki elektrycznej (zwarcie do masy przewodu sterującego), awarii modułu BCM/ECM lub specyficznych ustawień komfortu w menu pojazdu. Ponieważ wykluczyłeś już sklejenie styków przekaźnika R5/K5 poprzez jego podmianę, problem tkwi w stałym podawaniu sygnału sterującego na ten przekaźnik lub bezpośrednim zasilaniu sprzęgła / zaworu sprężarki z innego źródła.
  • #3 21922739
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1696
    Naprawiłem ? no nie wiem.
    Wszystko co robiłem było opisane na początku i większość była robiona na zgaszonym aucie, bądź nie pracującym silniku i tu zaczyna się ciekawostka.
    Odpaliłem auto, oczywiście po 1-2 sekundach załączył się przekaźnik od sprężarki klimatyzacji i tak na uruchomionym aucie go wyciągnąłem i tu zaszła ciekawa sytuacja po ponownym wsadzeniu go do gniazda nie zadziałał a sterowanie zaczęło chodzić prawidłowo. No dziwne bo wymieniany był na zgaszonym aucie i nic to nie dawało.
    Coś się chyba zwiesiło w sterowaniu, od tego czasu już 3-4 dni chodzi normalnie.
    Opel ?
    wiązka ?
    nie wiem.
    No nic, mam już schemat i jak coś się będzie ponownie działo trzeba będzie pewnie wpiąc się w wiązkę i szukać.
REKLAMA