logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chevrolet Cruze 1.6 16V 2009 Euro 5 - jaki katalizator wybrać

krzysza 14 Cze 2026 11:03 141 3
REKLAMA
  • #1 21920949
    krzysza
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Potrzebuję pomocy na temat, jaki katalizator lub wkład katalizatora zamontować (chodzi o producenta) do Chevroleta Cruze 1,6 16V. Jaką powinien mieć przepustowość. Oryginalny katalizator "załatwił" mi gazownik mega amator (został stopiony), który wymieniłem na katalizator Max Gear, ale po 2 latach jest kaput. Bardzo słaby zawsze był problem z 2 sondą, dopiero po wymianie na oryginalną na jakiś czas problem ustał. Na pewno nie polecam tego producenta. Proszę o podpowiedzi, za które z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
    Jaki dokładnie masz rocznik Cruze’a, kod silnika / VIN (przynajmniej 8 ostatnich znaków) i czy auto spełnia Euro 4 czy Euro 5?
    2009 rok, Euro 5.
    Czy problem z LPG został już ogarnięty i jakie masz teraz dokładnie objawy albo błędy (np. check engine, kody P0420 / błędy sond lambda, analiza spalin)?
    Błąd P2096. Druga sonda nie pracuje w zadanym zakresie. Instalacja gazowa była ustawiana i nic nie pomogło. Oczywiście nie tam, gdzie mi zakładano LPG.
  • REKLAMA
  • #2 21921155
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1421
    Zamienniki to loteria . Kupić coś co jest sprawdzone jest bardzo ciężko . Osobiście doradziłbym kupno oryginalnego i przed montażem go sprawdzić . Najpierw kamerką inspekcyjną i dla pewności do warsztatu gdzie piorą dpf-y by na maszynę wrzucili i go przedmuchali.
  • REKLAMA
  • #3 21923236
    tomaszlachendro
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Potwierdzam co kolega wyżej pisze. Mialem w Golfie 4 1.4 katalizator polski AWG Euro4 Metalowy - działał ok 2 lata. Finalnie kupiłem używkę jakaś ori z Hyundaia z podobnego litrażem silnika i jak na razie na przeglądach jest ok.
  • #4 21938957
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 187
    Jeśli jest to silnik lde 1.6 16v 113 kM to tak silnik jest w normie Euro5 w jakiś innych utworach określany jako 1.6 16v DVVTi (kfzr) lde (longblock) lub 1.6 16 v i
    W każdym razie katlaizotory masz określone wg silnika kształtem sposobem montażu i wymiarami zamienniki lub oryginały to już od Cb zależy..... Rury pasujo takie jak od astry z wytkirm ylotowej to jest gwiazdka pasuje tylko model z lekkim ugieciem wychodzący na zewnątrz schowany to raczej je od krótszego choć i ten założysz. Orginal wytrzymuje zawsze dłużej ale jest drogi...
REKLAMA