logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chevrolet Cruze 1.6 124KM - Ikona check engine - problem po zamontowaniu LPG

ciubos13 13 Lut 2019 16:56 8256 22
REKLAMA
  • #1 17775407
    ciubos13
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Posiadam Chevrolet Cruze 1.6 124KM. Po założeniu istalacji LPG STAG 4 generacji, wyskakuję check engine błąd p420. Gazownik powiedział mi że powodem tego jest mniejszy katalizator niż ten montowany w Astrach(które niczym się nie różnią od Cruzów oprócz katalizatorem) i przez to na drugiej sądzie katalizatora wyskakuję błąd. Gazownik powiedział że można to podobno usunąć emulatorem katalizatora ale on tego nigdy nie montował i się tego nie podejmie. Oczywiście mogę podpinać kompa pod samochód i sobie usuwać ten błąd ale każdy podjazd pod górkę czy lekkie przyduszenie auta podczas jazdy powoduje check engine.

Chciałbym zapytać czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził albo orientuje się czy emulator katalizatora pomoże? Jeśli tak, to jaki emulator najlepiej wybrać i jakie są różnice między cyfrowym a mechanicznym. Ew jakieś porady jak montować taki emulator.

Dzwoniłem po kilkunastu mechanikach, elektrykach w Katowicach i nie bardzo ktoś ma ochotę podjąć temat albo nie słyszał o takim rozwiązaniu. Przeszukałem również różne fora w internecie ale również nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania.

Dziękuję za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17775874
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Najpierw spróbuj z tulejką na drugą lambdę.
    Potem ew kombinowanie z wyprogramowaniem jej z komputera silnika.
  • #4 17775992
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    bubu1769 napisał:
    ten coś kręci.

Niekoniecznie kręci ale raczej nie wie o czym mówi. Jeśli błąd mówi jednoznacznie o sprawności kata a nie przekroczonych korekcjach to raczej nie będzie problem gazu. Jaki przebieg ma auto?
  • REKLAMA
  • #6 17776779
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Typowa usterka po montażu lpg a raczej typowy brak współpracy nowoczesnego silnika z archaiczna instalacja lpg. Jeśli kat się nie stopił, tulejka nie pomoże, to jest szansa na rozwiązanie problemu. Warunek. Montaż perfekcyjny na pojedynczych wtryskach i odpowiednie strojenie. Zanim wymienisz kata i poł auta zbednie jak większość... kia cierpi na to samo tj. P2096. Temat udało mi się rozwiązać w KIA i być może tylko mnie w skali PL.
    Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

adam7009 napisał:
    Problem katalizatora ,nie instalacji LPG.

A ile takich przerobiłeś, że jesteś tego pewny. Skoro na pb było dobrze do dnia montażu. Założę się, że nie pomoże jego wymiama ani emulacja a wyprogramowanie okaleczy samochód prawdopodobnie nieodwracalnie.
  • #7 17776970
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    nigdy nie było inaczej przy tym błędzie ,mam takie auto z takim silnikiem i gaz rozregulowany totalnie w tej chwili ,ze poszarpuje ,dławi sie i nie mam takiego problemu.
    Niech sobie kolega pojeździ na samej benzynce i się wyjaśni.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #9 17785481
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Jakie wtryskiwacze masz w tej twojej instalacji? Czy regulacja auto odbywała się tylko na postoju czy laptop na kolana i skład mieszanki był sprawdzany po obciążeniem?
  • #10 17787903
    ciubos13
    Poziom 7  
    sk700 napisał:
    bubu1769 napisał:
    ten coś kręci.

Niekoniecznie kręci ale raczej nie wie o czym mówi. Jeśli błąd mówi jednoznacznie o sprawności kata a nie przekroczonych korekcjach to raczej nie będzie problem gazu. Jaki przebieg ma auto?

160 000 km.

Dodano po 1 [minuty]:

psooya napisał:
    Typowa usterka po montażu lpg a raczej typowy brak współpracy nowoczesnego silnika z archaiczna instalacja lpg. Jeśli kat się nie stopił, tulejka nie pomoże, to jest szansa na rozwiązanie problemu. Warunek. Montaż perfekcyjny na pojedynczych wtryskach i odpowiednie strojenie. Zanim wymienisz kata i poł auta zbednie jak większość... kia cierpi na to samo tj. P2096. Temat udało mi się rozwiązać w KIA i być może tylko mnie w skali PL.
    Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

adam7009 napisał:
    Problem katalizatora ,nie instalacji LPG.

A ile takich przerobiłeś, że jesteś tego pewny. Skoro na pb było dobrze do dnia montażu. Założę się, że nie pomoże jego wymiama ani emulacja a wyprogramowanie okaleczy samochód prawdopodobnie nieodwracalnie.

Właśnie w weekend zczytałem znów błędy i chyba coś przekręciłem, bo obecnie świecą się 2 błędy.
    p2096 i p0172

Dodano po 7 [minuty]:

maiami napisał:
    Jakie wtryskiwacze masz w tej twojej instalacji? Czy regulacja auto odbywała się tylko na postoju czy laptop na kolana i skład mieszanki był sprawdzany po obciążeniem?

WTRYSKIWACZ AC W01 STAG

Samochód był regulowany na odpalonym silniku, podczas postoju i podczas przegazowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17788086
    psooya
    Poziom 38  
    ciubos13 napisał:

Właśnie w weekend zczytałem znów błędy i chyba coś przekręciłem, bo obecnie świecą się 2 błędy.
    p2096 i p0172

Tak jakbym wywróżył z kryształowej kuli. Na tych wtryskach i tym strojeniu i w sumie każdym innym.... ja mówię.... z bogiem.
    Tylko czary mary tu pomoże wg mnie. Dziwnym trafem masz 2096 to samo co w KIA. Ale, zanim wyjdzie na moje spróbuj:
    1. Strojenie w trasie z AFR
    2. Wymiana na pojedyncze wtryski plus 1
    3. Emulacje i testy na PB
    4. Wizyta u kogoś kto zna problem jak zawiedzie 1 2 3.
    Zdecydowanie i stanowczo odradzam wizyty u maggajwerów od kasowania błędów z ecu pb.
  • #12 17788151
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Cruze 1.6 czyli głowica bez regulacji hydraulicznej zaworów (regulacja za pomocą popychaczy - szklanek zaworowych)+ zmienne fazy - tu to tylko idealnie zamontowana instalacja + super wystrojona bo inaczej same kłopoty + koszty .... kolega @psooya fajnie (trafnie) to określił powyżej ...
  • Pomocny post
    #13 17788409
    maiami
    Poziom 23  
    ciubos13 napisał:
    p2096 i p0172

p0172 za bogata mieszanka przez co wskakuje drugi błąd p2096, wtryskiwacze ac w01 nie słyną z dobrych opinii także na pewno do sprawdzenia, do tego pożądna regulacja z laptopem pod obciążeniem powinny rozwiązać problem.
  • #14 17789039
    adam7009

Poziom 41  
    P2096 nie musi być od lpg.
    Często widzę w tych autach na PB i prawdę mówiąc nie mam pojęcia od czego sie zapala ten błąd .
    P0172 owszem od gazu bardzo realne.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #15 17789293
    psooya
    Poziom 38  
    A sprawdziłeś kiedyś luz zaworowy? Ja niestety widuje auta tylko z lpg. Jest szansa, że katalizator jest kiepskiej jakości by w okresie eksploatacji wymienić go w aso na nowy. Samochody robi się dla zysku a nie zadowolenia klienta.
    Skasować adaptację i pojeździć tylko na PB z miesiąc wtedy będzie można ocenić stan katalizatora.
  • #16 17789481
    adam7009

Poziom 41  
    U mnie dla błędu P2096 nie pomaga kasowanie adaptacji,zapala się po paru km.Mowa o jeździe na benzynie.
    Można powiedziec ,że stało sie to z dnia na dzień,wymieniany był rozrzad wraz z kołami bo stukały ,po zrobione z 1000km wszystko ok. pewnej chwili zapala sie błąd ,kasuje i 5km.znowu to samo ,wymieniona sonda i nic nie pomaga.
    Odpinam sondę 2 ,jeżdzę na zapalonej kontrolce,podpinam sondę robie kilka km lampka sama gaśnie i znowu zapala za ok 3-5km.Jedynie styl jazdy cos zmienia ,jadąc ostro można przejechać dłuższy odcinek bez błędu.
    Jesteś w stanie jeszcze coś podpowiedzieć.?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #18 17789598
    adam7009

Poziom 41  
    Sprawność katalizatora to inny błąd P0420 i ten jest wyświetlany po 70-90km bo tak jest monitorowany,nie co 5 km.Z ciekawości zrobiłem kat- off i nic nie zmienia P2096 pojawia się momentalnie
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #20 17789710
    maiami
    Poziom 23  
    adam7009 napisał:
    jadąc ostro można przejechać dłuższy odcinek bez błędu.

Brak odczytów z sondy (open loop) dlatego można dłużej bez błędów przejechać
  • #22 17851065
    ciubos13
    Poziom 7  
    Sprawa wygląda tak że pojechałem do swojego gazownika jeszcze raz, żeby zmniejszyć mieszankę z powodu p0172. Okazało się że gaz jest wyregulowany idealnie 1:1 z PB. Ale błąd zbyt bogatej mieszanki pojawiał się z tego powodu że jakieś zwierzątko na mrozie weszło pod auto i odpieło pewien przewód, w którym leciało samo powietrze.
    Chevrolet Cruze 1.6 124KM - Ikona check engine - problem po zamontowaniu LPG
    Długo nie odpisywałem, bo również chciałem sprawdzić czy pojawi się ten drugi błąd p2096, okazuje się że po włożeniu rurki na swoje miejsce, błąd drugiej sondy lambda również nie pojawił się od miesiąca. Przed pojechaniem gazownika usunąłem oba błędy i jezdziłem tydzień czekając na termin u gazownika. p0172 pojawił się po przejechaniu kilku kilometrów, a p2096 już więcej się nie włączył, przez co wnioskuje że to nie była wina tego wężyka. Nie wiem co mogło mieć wpływ na p2096 ale na razie się tym nie zajmuje, bo od miesiąca problem się nie pojawił.
    Psooya wcześniej pytał o luzy zaworowe - za pare dni jadę właśnie sprawdzić czy są do regulacji w salonie gdzie zajmują się tylko oplami.
  • #23 17851082
    ciubos13
    Poziom 7  
    Sprawa wygląda tak że pojechałem do swojego gazownika jeszcze raz, żeby zmniejszyć mieszankę z powodu p0172. Okazało się że gaz jest wyregulowany idealnie 1:1 z PB. Ale błąd zbyt bogatej mieszanki pojawiał się z tego powodu że jakieś zwierzątko na mrozie weszło pod auto i odpieło pewien przewód, w którym leciało samo powietrze.
    Długo nie odpisywałem, bo również chciałem sprawdzić czy pojawi się ten drugi błąd p2096, okazuje się że po włożeniu rurki na swoje miejsce, błąd drugiej sondy lambda również nie pojawił się od miesiąca. Przed pojechaniem gazownika usunąłem oba błędy i jezdziłem tydzień czekając na termin u gazownika. p0172 pojawił się po przejechaniu kilku kilometrów, a p2096 już więcej się nie włączył, przez co wnioskuje że to nie była wina tego wężyka. Nie wiem co mogło mieć wpływ na p2096 ale na razie się tym nie zajmuje, bo od miesiąca problem się nie pojawił.
    Psooya wcześniej pytał o luzy zaworowe - za pare dni jadę właśnie sprawdzić czy są do regulacji w salonie gdzie zajmują się tylko oplami.

Dodano po 5 [minuty]:

Problemem był wypięty przewód przez zwierze pod maską.

Po otwarciu maski było słychać charakterystyczne syczenie powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Chevrolet Cruze 1.6 124KM, który po montażu instalacji LPG STAG 4 generacji generuje błąd P420 (check engine). Gazownik sugeruje, że problem może wynikać z mniejszego katalizatora w porównaniu do modelu Astra. Użytkownik pyta o możliwość usunięcia błędu za pomocą emulatora katalizatora oraz o różnice między emulatorami cyfrowymi a mechanicznymi. W odpowiedziach podkreślono, że problem może być związany z niewłaściwą regulacją instalacji LPG, a nie z samym katalizatorem. Wskazano na konieczność dokładnego strojenia instalacji oraz sprawdzenia wtryskiwaczy AC W01. Po dalszych badaniach użytkownik odkrył, że błąd P0172 (zbyt bogata mieszanka) był spowodowany odpięciem przewodu powietrznego przez zwierzę, a po naprawie problem z błędem P2096 ustąpił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA