logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 740 + Mobilus CGR - jak podłączyć krańcówki, by widzieć stan bramy?

ppgora85 16 Cze 2026 18:49 132 9
  • #1 21922595
    ppgora85
    Poziom 6  
    Witam.
    Posiadam napęd bramy przesuwnej FAAC 740. Ostatnio dokupiłem do niego moduł Mobilus CGR, żeby sterować bramą z telefonu.
    Wszystko działa, brama otwiera się i zamyka, jednak nie pokazuje statusu bramy, tj. otwarta lub zamknięta.
    Moduł posiada styki COM, K1 i K2 do podłączenia kontaktronów pokazujących stan bramy.
    Czy jestem w stanie wpiąć się w czujnik oryginalny od wyłączników krańcowych tak, żeby widzieć status bramy?
    Pozdrawiam.
    Moduł sterujący Mobilus C‑GR z podłączonymi przewodami, zamocowany przy listwie zębatej bramy Zbliżenie na płytkę sterownika z opisem „LIMITS” i wpiętymi przewodami oraz zieloną złączką.
  • #2 21922615
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Manual pisze o zastosowaniu kontaktronów, czy mają być jakieś dedykowane, czy normalne dostępne na rynku manual nie wspomina, COM to wspólny dla kontaktronów, K1 pierwszy kontaktron, K2 drugi, pokazane to jest na rysunku w manualu, listwa limits (J5) w Faac-u to też jest COM (środkowy) i dwa wejścia, musiał byś spróbować, uwalić nic nie uwalisz.
  • #3 21922620
    ppgora85
    Poziom 6  
    Dzięki, spróbuję się w takim razie wpiąć w ten ori i ewentualnie jak to nie zadziała, będę szukał jakiegoś innego rozwiązania. Pozdrawiam.
  • #4 21922800
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    ppgora85 napisał:
    Ostatnio dokupiłem do niego moduł Mobilus CGR, żeby sterować bramą z telefonu.

Takie sprostowanie dla tych co by to czytali bo sam byłem ciekaw tego modułu sterowania co się okazuje to jest tylko radiowy moduł pracujący na częstotliwości 868MHz i aby działał jak tu autor tematu pisze potrzebna jest baza z którą moduł się łączy Mobilus COSMO GTW i dopiero wtedy możecie mieć wgląd na stan bramy.
    Samo montowanie tego modułu do tego sterownika bramy nie ma sensu jeśli macie wpięty dedykowany moduł radiowy. Ale oczywiście jeśli ktoś by chciał sterować zdalnie z poziomu telefonu to może zamontować np sterownik ZAMEL SUPLA SBW-02 Wi-Fi.
    Oczywiście przy bramie musi być zasięg domowej sieci wi-fi.
  • #5 21922833
    ppgora85
    Poziom 6  
    Witam. Tak, jest to radiówka. Dokupiłem, aby sterować z jednej aplikacji razem z roletami, dokupiłem też do bramy garażowej. Jednakże oryginalny moduł radiowy FAAC nie połączy się z centralką Cosmo. Pozdrawiam.
    Zrzut ekranu aplikacji Mobius z listą urządzeń i przyciskami sterowania roletami oraz bramą
  • #6 21922941
    gradek83
    Poziom 43  
    ppgora85 napisał:
    Jednakże oryginalny moduł radiowy FAAC nie połączy się z centralką Cosmo.

A jaki masz u siebie bo z tego co na alledrogo widziałem to jest kilka wariantów jednym z nich jest moduł który pracuje w szerokim zakresie czy tam kilku częstotliwościach. FAAC RP2 FDS

Płytka modułu elektronicznego z przekaźnikiem, złączami śrubowymi i etykietą „3RP2X”

Spoiler:
    Obsługa szerokiego pasma częstotliwości dzięki czemu radioodbiornik jest kompatybilny z pilotami o częstotliwości 433 i 868 MHz

O ile ten który masz pracuje na tej samej częstotliwości 868MHz i pomimo to nie da się go sparować dodać z Cosmo. Te sygnały o ile się nie myle są jakoś szyfrowane chyba i może Cosmo czyta tylko swój sprzęt. Ale to już koledzy bardziej ogarnięci mogą to potwierdzić.
  • #7 21922950
    ppgora85
    Poziom 6  
    Taki sam jak wysłałeś tylko antenkę, tj. krótki czarny drut ma. Centralka Cosmo niestety go nie widzi.
  • #8 21923003
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3606
    Centralka Cosmo nadaje prawdopodobnie w tym samym systemie co piloty Cosmo. I odbiornik Faac, a zwłaszcza w/w z serii FDS (który to system używa faacowskiego kodowania 128 bitowego opartego na AES) nie ma prawa zobaczyć czegos od Mobilusa.
    Cytat:
    . Czy jestem w stanie wpiąć się w czujnik oryginalny od wyłączników krańcowych tak, żeby widzieć status bramy?

Mozesz próbować, ale może byc że wejścia Mobilusa zgłuszą krańcówki Faaca. Najbezpieczniej pod moduł Mobilusa dorzucic osobne kontaktrony, a jak idzie o estetyke, da sie je tak wkleić do wnętrza obudowy Faaca aby reagowały na oryginalne magnesy faacowskich krańcówek.
  • #9 21923007
    gradek83
    Poziom 43  
    ppgora85 napisał:
    Taki sam jak wysłałeś tylko antenkę, tj. krótki czarny drut ma.

Na 100% jeden do jeden taki sam ?
    Z tego co widzę kilka modeli jest i są do siebie łudząco podobne.

GENIUS BRAVO RC 433MHz

Faac radio 868 SLH odbiornik radiowy 2-kanałowy 787855

BO jak masz tą wersję 433MHz to raczej na pewno się nie połączy.
    Tak czy siak masz dodatkowe piloty w zapasie o ile do tego Mobilusa kupując moduł dodają piloty czy raczej osobno się dokupuje.

kotbury napisał:
    a zwłaszcza w/w z serii FDS (który to system używa faacowskiego kodowania 128 bitowego opartego na AES) nie ma prawa zobaczyć czegos od Mobilusa.

No to tak jak myślałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy napędu bramy przesuwnej FAAC 740 oraz modułu Mobilus CGR do sterowania bramą z telefonu. Problem polega na tym, że mimo poprawnego otwierania i zamykania bramy moduł nie pokazuje jej stanu otwarta/zamknięta. Pytanie dotyczy możliwości podłączenia wejść COM, K1 i K2 do oryginalnych czujników krańcowych napędu, aby uzyskać sygnalizację położenia bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA