logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp Aquos SHWRMC0151N - czy można zastąpić kondensator 50F 3.8V akumulatorkiem?

alvas 18 Cze 2026 14:10 147 5
REKLAMA
  • #1 21923700
    alvas
    Poziom 10  
    Witam. Mam pytanie do osób znających się na temacie. Mam telewizor z pilotem solarnym Sharp Aquos. Wszystko fajnie, ale w nocy muszę na niego świecić diodą LED, bo się rozładowuje i muszę go ładować przez USB-C. Z tego, co wyczytałem, nie ma tam akumulatorka, tylko kondensator wielowarstwowy (50 F, 3,8 V). To też nie jest dobre rozwiązanie, bo po nocy muszę go ponownie ładować.

Nazwa pilota: SHARP AQUOS SHW/RMC/0151N.

I tu do meritum: czy nie mógłbym zastąpić tego kondensatora jakimś akumulatorkiem? Kompletnie się na tym nie znam, ale logicznie rzecz biorąc, powinno istnieć lepsze rozwiązanie.

Serdecznie dziękuję z góry za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21923948
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Można zamontować akumulatorek 3,6 V, złącze USB-C, płytkę do ładowania albo zbudować oświetlacz, który będzie ładował tego pilota. Ogólnie ekologiczny bubel, nie jesteś jedyny, który ma taki gadżet.
  • REKLAMA
  • #3 21923993
    alvas
    Poziom 10  
    Wszystko, o czym piszesz, jest w orginalnym pilocie ładowanie usb-c, chodzi mi tylko o to, czy zamiast tego czegos kondensatora moge wlutowac akumulatoreki i czy nic sie nie popali.
  • REKLAMA
  • #4 21924098
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Naładuj pilota. Zmierz napięcie w stanie pełnego naładowania. Jeśli będzie mniejsze równe 4,1V i nie pomylisz polaryzacji przy podłączaniu, to będzie ok.
  • REKLAMA
  • #5 21924121
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Akumulatorek - mała wersja akumulatora. 3,6V oznacza akumulator litowo jonowy lub litowo polimerowy. Czy można zastąpić kondensator akumulatorem (biedne ogniwo, bo ktoś nie zapamiętał, że to ogniwo wtórne=akumulator)? Odpowiedź nie jest prosta. Akumulator litowo jonowy ma ściśle określone parametry prądu i napięcia ładowania. Prąd zazwyczaj 0,5C - dla 100 mAh daje to 50 mA prądu ładowania. Napięcie, którego akumulator nie może przekroczyć to 4,1 V - 4,2 V. Dlaczego tak? Bo prawdziwa ładowarka, a nie to coś podłączane przez złącze USB/USB-C, kończy ładowanie gdy akumulator przyjmuje mniej prądu - dla przykładowych 100 mAh było by to 25 mA. Jakie wtedy napięcie będzie na akumulatorze, to już nie jest ważne. Prymitywne układy ładowania nie mierzą końcowego prądu ładowania, utrzymują maksymalnej 4,2 V i kończą ładowanie. Akumulator nie jest wtedy naładowany w 100%, ale nikomu to nie przeszkadza, bo metoda jest prosta, tania i nie niszczy akumulatora.
    Porada Mipix wpisuje się w parametry ładowania akumulatora litowo jonowego/litowo polimerowego. Możesz z niej skorzystać. Wypada też sprawdzić prąd ładowania, żeby nie uszkodzić akumulatora. Pożaru z tego nie będzie, ale będzie zniechęcenie za szkodliwą poradę.
    Prościej wymienić kondensator, jeżeli jest uszkodzony. Być może uszkodzony jest pilot i pobiera zbyt dużo prądu w stanie spoczynku? Jeśli tak, to wymiana kondensatora na akumulator może się okazać nieskuteczna.
  • #6 21924175
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Albo pilot jest zanieczyszczony i szybko się rozładowuje..

Dodano po 1 [minuty]:

alvas napisał:
    Witam. Mam pytanie do osób znających się na temacie. Mam telewizor z pilotem solarnym Sharp Aquos. Wszystko fajnie, ale w nocy muszę na niego świecić diodą LED, bo się rozładowuje i muszę go ładować przez USB-C. Z tego, co wyczytałem, nie ma tam akumulatorka, tylko kondensator wielowarstwowy (50 F, 3,8 V). To też nie jest dobre rozwiązanie, bo po nocy muszę go ponownie ładować.

Pytanie do autora, czy zawsze od nowości tak było, czy z czasem się pogorszyło... I ten czas działania po naładowaniu się skrócił?
REKLAMA