logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Evobox PVR + FTE Excellento Quad - przycina obraz przy sile 100%, czy dać tłumik?

danielbmw3 18 Cze 2026 22:20 189 11
REKLAMA
  • #1 21924020
    danielbmw3
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Po przeprowadzce kupiłem nowy konwerter Quad FTE MAXIMAL EXCELLENTO Black do anteny 80 cm.
    Siła sygnału: od 98% do 100%,
    Jakość sygnału: zawsze 100%,
    SNR: od 15,1 do 17,2 w zależności od kanału.
    Odległość dekodera Evobox PVR od konwertera: około 9 m.
    Przycina obraz co jakiś czas nawet przy ładnej pogodzie i mam wrażenie, że jest mniej ostry niż wcześniej.
    Może ten konwerter jest za mocny i powinienem wrócić do starego Opticum Premium Quad LNB, gdzie po 15 m kabla miałem siłę na poziomie 75% i jakość około 90% i w moim odczuciu ostrzejszy obraz bez zacinania?
    Może trzeba kupić tłumik antenowy TRA-02? https://allegro.pl/produkt/goobay-67009-przej...63-411d-9ffd-20c5c486ddfc?offerId=17143991477

Proszę o wskazówki, co robić.

Pozdrawiam,
    Daniel.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21924728
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2921
    Najprostszy tłumik to taki rozgałęźnik, indukcyjny bez PowerPass..

Evobox PVR + FTE Excellento Quad - przycina obraz przy sile 100%, czy dać tłumik?
    Podłączasz go odwrotnie niż napisy. In do dekodera a OUT- przekładasz (to jest regulacja) z konwertera.
    Ja mam tak zrobione na ALDA.
  • #3 21925049
    danielbmw3
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedź.

Znalazłem coś takiego w Castoramie:

Metalowy rozgałęźnik antenowy dpm 3‑way splitter z czterema złączami F i oznaczeniami IN/OUT
    Metalowy rozgałęźnik antenowy 2‑drożny z trzema złączami F, opis „2‑WAY SPLITTER 5–2400 MHz”

Te akurat są z przejściem DC, ale widziałem tam bez DC Pass.

Napisz proszę, dlaczego użyłeś tłumika i jaki był efekt.

Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21925092
    LeDy
    Poziom 43  
    Ma być zwykły bez PowerPass. Tylko indukcyjny .

danielbmw3 napisał:
    Dziękuję za podpowiedź.

Znalazłem coś takiego w Castoramie:
    Metalowy rozgałęźnik antenowy dpm 3‑way splitter z czterema złączami F i oznaczeniami IN/OUT

Te akurat są z przejściem DC, ale widziałem tam bez DC Pass.

Napisz proszę, dlaczego użyłeś tłumika i jaki był efekt.

Dzięki.

Bo sygnał zbyt duży. Ma być ten ale bez PowerPass i tyle wyjść.
  • Pomocny post
    #5 21925116
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    @LeDy nie wypada z Twoim poziomem głosić takich herezji. To, że wystawiłeś sobie rozgałęźnik za 3 zł i puszcza we wszystkie strony to nie znaczy, że tak ma być. Jak rozgałęźnik TV ma przepuszczać zasilanie do konwertera. Twoja porada jest szkodliwa. Typowa januszerka...
    @danielbmw3 wróć do opticuma. O FTE się nie wypowiem. Nigdy nie zakładałem i nie założę. Skoro już chciałeś wymieniać to trzeba było założyć coś markowego: Inverto, Televes, Triax
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21925127
    LeDy
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    @LeDy nie wypada z Twoim poziomem głosić takich herezji. To, że wystawiłeś sobie rozgałęźnik za 3 zł i puszcza we wszystkie strony to nie znaczy, że tak ma być. Jak rozgałęźnik TV ma przepuszczać zasilanie do konwertera. Twoja porada jest szkodliwa. Typowa januszerka...
    @danielbmw3 wróć do opticuma. O FTE się nie wypowiem. Nigdy nie zakładałem i nie założę. Skoro już chciałeś wymieniać to trzeba było założyć coś markowego: Inverto, Televes, Triax

Skoro stwierdzasz mój poziom to czemu to podważasz? Mam tak zrobione, napięcie jest przepuszczane , sygnał został stłumiony i jeszcze przekładając mam możliwość regulacji skokowo tłumienia. Wszystko co chciałem osiągnąć .
    Poza tym to prosty sposób na spr. czy sygnał jest za duży. Nie musi tak zostawiać.

Ja mam taki.

• Pomocny post
    #7 21925134
    andpol 33
    Poziom 39  
    Alda to ostatnie gó..o. Kawałek druta. Nawet tłumienie w paśmie TV ma nierówne na poszczególnych wyjściach. NIGDY tego nie założę z własnej woli klientowi. To, że akurat przepuszcza zasilanie i u Ciebie działa to nie znaczy, że tak należy robić. Większość rozgałęźników TV nie przepuszcza zasilania.
  • Pomocny post
    #8 21925151
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Masakra zwykły tłumik nawet regulowany kosztuje 20-40 zł , rozwiązuje problem i pozwala dopasować nawet poziom tłumienia sygnału.

Standardem jest że mozna też na spokojnie używać każdego rozdzielacza SAT , zwykle mają one spadek od 3dB na podwójnych a przy trójnikach czy czwórnikach do 7dB.
  • Pomocny post
    #9 21925166
    andpol 33
    Poziom 39  
    Zakładając oczywiście, że to przesterowanie a nie np. wadliwy konwerter. Ja to chyba mam szczęście. Przez 34 lata styczności z antenami sat pamiętam tylko 1 przesterowanie multiswitcha. Albo to już demencja...
  • REKLAMA
  • #10 21925201
    LeDy
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    Alda to ostatnie gó..o. Kawałek druta. Nawet tłumienie w paśmie TV ma nierówne na poszczególnych wyjściach. NIGDY tego nie założę z własnej woli klientowi. To, że akurat przepuszcza zasilanie i u Ciebie działa to nie znaczy, że tak należy robić. Większość rozgałęźników TV nie przepuszcza zasilania.

Były i takie. Ja mam jednak na rdzeniu tak jak wszystkie indukcyjne.
    Bardziej wrażliwym- może spróbować i jak zadziała to ma wiedzę, że wina zbyt dużego sygnału.
    @tomaszlonski
    (dwa lata temu)
    Cytat:
    Zwykłe splitery x3 bez power pass i filtrów działają na instalacji SAT.
    Oznaczenia częstotliwości nie mają znaczenia świadczą tylko że przeznaczony jest do rozdziału i do użycia w określonym paśmie i nie do zastosowania w instalacji SAT do rozdziału sygnału nawet z TV naziemną.
    Należy podłączyć tylko jedno wejście i wyjście.

Tak jak napisałem - IN i któreś OUT.
  • #11 21928450
    danielbmw3
    Poziom 10  
    >>21924728
    LeDy napisał:
    Najprostszy tłumik to taki rozgałęźnik, indukcyjny bez PowerPass..

Podłączasz go odwrotnie niż napisy. In do dekodera, a OUT- przekładasz (to jest regulacja) z konwertera.
    Ja mam tak zrobione na ALDA.

Zamówiłem dokładnie taki rozgałęźnik jak na zdjęciu i podłączyłem odpowiednio IN do dekodera, a OUT do kabla z konwertera i niestety, ale na ekranie "Brak sygnału" - próbowałem na dwóch wyjściach.

Zamówiłem także tłumik sygnału TRA-02 z regulacją z mojego linku.
    Fajnie to działa, mianowicie siłę sygnału można płynnie regulować od 100% do 55%, przy stałej jakości sygnału, czyli na kanale, na którym mam 100%, to ta wartość zostaje niezależnie od zmiany siły sygnału.

Metalowy element Fte DS 2150 FCC z czerwonym napisem, złączami F IN/OUT i czerwonym pokrętłem

Jakość obrazu bez zmian, nie zauważyłem przycinek, ale to raczej nie wina przesterowania.

Spróbuję wrócić do Opticum-a, a tłumik i rozgałęźnik zwrócę.

Ciekawostką jest to, że przy wyszukiwaniu kanałów nie znalazł żadnego ani TV, ani radiowego i wracał do zapamiętanych w poprzednim miejscu zamieszkania.
    Dopiero kiedy przywróciłem ustawienia fabryczne, to znalazł kanały: 245 TV i 231 radiowych.

Przy zetknięciu miedzi z kabla od konwertera do gwintu wejścia SAT1 w dekoderze przeskakuje iskra - tak kopie, że ciężko wkręcić F-kę gołymi rękami.
    Czy to normalne, czy mam jakieś zwarcie?

Dlaczego zawsze pokazuje parametry SAT2, a nie SAT1?
    Dopiero kiedy zmienię liczbę wejść sat na 1, to pokazuje parametry SAT1.
  • #12 21928491
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21928450
    Jak nie działa tzn. , że nie jest tylko indukcyjny. Iskrzenie prądu to sprawa urządzeń podłączonych. Odłącz dekoder całkowicie od TV i nie będzie "kopać" i spokojnie podłączysz F.
    Tak w środku ma indukcyjny -drut i rdzeń .

Otwarta metalowa puszka z trzema złączami koncentrycznymi i elementem elektronicznym w środku na drewnie

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie konwertera na Quad FTE MAXIMAL EXCELLENTO Black i przy 9 m kabla dekoder Evobox PVR pokazuje bardzo wysoką siłę sygnału (98–100%) oraz jakość 100%, ale obraz okresowo przycina się mimo dobrej pogody. W dyskusji pojawiła się hipoteza przesterowania zbyt mocnym sygnałem z LNB i sugestia zastosowania tłumika antenowego lub prostego tłumika z rozgałęźnika bez PowerPass, podłączonego odwrotnie jako element regulacyjny. Po próbie z takim rozgałęźnikiem wystąpił brak sygnału, natomiast regulowany tłumik TRA-02 pozwolił płynnie obniżyć poziom sygnału z 100% do ok. 55% przy niezmiennej jakości, bez poprawy przycinek. Ostatecznie zasugerowano powrót do starego konwertera Opticum Premium Quad LNB; dodatkowo zauważono, że po przeprowadzce konieczne było przywrócenie ustawień fabrycznych, aby dekoder ponownie wyszukał kanały.
REKLAMA