logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki ogrodowe z czujnikiem zmierzchu - jedna wtyczka wybija różnicówkę w podwójnym gniazdku

vovapl 20 Cze 2026 17:21 150 13
REKLAMA
  • #1 21924888
    vovapl
    Poziom 10  
    Witam. Dość nietypowa sytuacja. W ogrodzie lampki są połączone do gniazdka z czujnikiem zmierzchu. Dwa takie same zestawy, dwie wtyczki podłączane do podwójnego gniazdka i tutaj pojawia się problem, że jeden zestaw wywala cały czas różnicówkę w tym gniazdku, ale wystarczy, że podłączam po przedłużaczu do innego i już wszystko działa. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 21924905
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    Pytanie, czy ten przedłużacz ma przewód ochronny. Chyba nawet tu na forum była pokazana listwa zasilająca z niepodłączonymi bolcami. Jeżeli bolec w przedłużaczu nie jest podłączony, albo nie ma go wcale, to lampka ma przebicie.
  • REKLAMA
  • #3 21924909
    vovapl
    Poziom 10  
    Tak, przedłużacz ma uziemienie normalnie, zarówno we wtyczce, jak i w gniazdku. Zwykłym miernikiem, mierząc, nie pokazuje przebicia pomiędzy L, N czy uziemieniem.
  • #4 21924910
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    vovapl napisał:
    Tak, przedłużacz ma uziemienie normalnie, zarówno we wtyczce jak i w gniazdku. Zwykłym miernikiem mierząc nie pokazuje przebicia pomiędzy L N czy uziemieniem

A ile Ohm-ów pokazuje między kołkiem w gniazdku a otworem we wtyczce tego przedłużacza (czyli jaką rezystancję ma PE w przedłużaczu)?
    Wiesz, samo istnienie odpowiednich zakończeń przedłużacza nie gwarantuje poprawności jego działania.

Inna możliwość to inne gniazdo nie jest zabezpieczone RCD.
  • REKLAMA
  • #5 21924912
    vovapl
    Poziom 10  
    Miernik cęgowy z przewodami mierzy napięcie na bębnie przedłużacza z pomarańczowym kablem.
    Dokładnie tak jak na zdjęciu.
  • #7 21924919
    vovapl
    Poziom 10  
    Ale taki sam zestaw lampek w tym gniazdku działa normalnie, to jest dziwne trochę.
  • #8 21924924
    balonika3
    Poziom 43  
    vovapl napisał:
    Ale taki sam zestaw lampek w tym gniazdku działa normalnie to jest dziwne trochę

Sprawny zestaw będzie działał w każdym gniazdku. Niesprawny wyzwoli różnicówkę w gniazdku, które jest prawidłowo podłączone. Skoro wykluczasz przedłużacz, to pora na weryfikację podłączenia gniazdek.
  • #9 21924927
    vovapl
    Poziom 10  
    Dalej nie ogarniam tego. Przedłużacz jest dobry, bo na tym samym przedłużaczu, zresztą na tym samym też gniazdku, co jest wpięty, aktualnie podłączałem pompę, która wywalała też różnicówkę, więc dziwne to trochę...
  • #10 21924934
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    vovapl napisał:
    Dalej nie ogarniam tego.
    na tym samym też gniazdku co jest wpięty aktualnie podłączałem pompę która wywalała też różnicowkę, więc dziwne to trochę...
    Zaproś fachowca.
  • #11 21924939
    balonika3
    Poziom 43  
    vovapl napisał:
    Dalej nie ogarniam tego. Przedłużacz jest dobry, bo na tym samym przedłużaczu, zresztą na tym samym też gniazdku co jest wpięty aktualnie podłączałem pompę która wywalała też różnicowkę, więc dziwne to trochę...

Niejasny jest ten opis, więc nie da się do niego odnieść.
  • #12 21924941
    vovapl
    Poziom 10  
    >>21924939 Chodzi mi o to, że wcześniej na tym gniazdku przez dokładnie ten sam przedłużacz miałem podłączoną pompę wody, która wywalała różnicówkę, a więc sądzę, że i gniazdko, i przedłużacz są w porządku. A mimo wszystko tylko na jednym gniazdku i tylko jeden zestaw lampek wywybija różnicówkę.
  • #13 21925076
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Pierwsze słyszę taki wniosek, że jak przedłużacz "wywala różnicówkę" to jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #14 21925117
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    vovapl napisał:
    Chodzi mi o to....
    A mimo wszystko tylko na jednym gniazdku i tylko jeden zestaw lampek wywybija różnicówkę.
    Objawy nie są logiczne.
    Usterkę może zlokalizować tylko fachowiec, robiąc przegląd instalacji.
    To nie jest prosta instalacja.
    vovapl napisał:
    Mam aktualnie to samo i ten sam falownik. Niestety najbardziej prądożerne sprzęty są przepięte poza falownik.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji ogrodowej dwa identyczne zestawy lampek z czujnikiem zmierzchu są podłączane do podwójnego gniazdka, ale jeden z nich powoduje zadziałanie różnicówki tylko w tym gnieździe. Po przepięciu tego samego zestawu przez przedłużacz do innego gniazda układ działa poprawnie. Problem wskazuje na usterkę lub różnicę w instalacji gniazdka, przewodów albo samego zestawu lamp, związaną z upływem prądu do PE lub nieprawidłowym podłączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA