logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdjąć skrzydło starego okna PCV z nietypowych zawiasów górnych i dolnych?

gressive 21 Cze 2026 17:48 66 4
REKLAMA
  • #1 21925451
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Cześć. Chcę wyjąć skrzydło okna, ale nie wiem w jaki sposób to zrobić. Okna mają już swoje lata. Przy montażu nie pamiętam jak pracownicy je montowali.

Oczywiście wrzucam zdjęcia zawiasów. Może ktoś się spotkał z takimi oknami.

Górny:

Jak zdjąć skrzydło starego okna PCV z nietypowych zawiasów górnych i dolnych? Jak zdjąć skrzydło starego okna PCV z nietypowych zawiasów górnych i dolnych?

Dolny:

Jak zdjąć skrzydło starego okna PCV z nietypowych zawiasów górnych i dolnych? Jak zdjąć skrzydło starego okna PCV z nietypowych zawiasów górnych i dolnych?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21925453
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3693
    Z górnego zawiasu wyciągasz bolec (w dół), pochylasz nieco skrzydło na siebie, aby wyszło górą z ościeżnicy i unosisz je do góry. Na dolnym zawiasie jest tylko nasadzone.
  • REKLAMA
  • #3 21925457
    gressive
    Poziom 4  
    Dzięki. Też tak przypuszczałem, że na dole tylko jest nasadzone, ale nic nie szkodzi dopytać. A wiesz może czym wyjąć te zawleczki? Albo co polecasz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21925458
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3693
    Są do tego odpowiednie klucze, a tak amatorsko, to wsuń nad łeb bolca płaski śrubokręt i puknij go młotkiem od góry. Jeżeli nie jest jakoś zapieczony, to można też pociągnąć kombinerkami.
  • #5 21925463
    gressive
    Poziom 4  
    Dzięki podpowiedziom balonika3.
REKLAMA