logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić szczeliny przy oknach PCV, gdy pianka odchodzi od futryny?

krzysiek-66 19 Cze 2026 10:40 276 8
  • #1 21924194
    krzysiek-66
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć, przy oknach południowo-zachodnich w narożnikach mam szczeliny (jak na zdjęciach), którymi wieje. Tak wygląda, jakby pianka oddzieliła się od futryny.
    Czy trzeba to odkuć , czy wydłbać piankę i uzupełnić , czy jest jakiś inny patent.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 21924224
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    krzysiek-66 napisał:
    narożnikach mam szczeliny (jak na zdjęciach), którymi wieje.

Co takiego? Gdzie ci wieje? Jesteś tego pewien?
    Jeżeli faktycznie coś podwiewa, to masz włączony wentylator wywiewny i brak nawiewników, czyli skopaną wentylację.
    Najczęściej skopanie polega na braku nawiewników lub są zamknięte, bo niektórym się wydaje, że ciepło ucieka dziurką.
    To ostatnie jest bzdurą, ale większość ludzi uważa inaczej z braku podstawowej wiedzy z termodynamiki.

Rama okna ma być uszczelniona względem tynku elewacji nie ze względu na "wianie" tylko ze względu na wodę deszczową.
  • #4 21924227
    Pientaszek
    Poziom 2  
    Kolego najlepiej byłoby odkuć co luźne, odpylić, następnie zagruntować i zapianować.
  • #5 21924247
    krzysiek-66
    Poziom 11  
    jack63 wentylacja jest mechaniczna, nawiewniki są, okna co prwada mają kilka lat a wianie wyczułem zimą zresztą widać po zabrudzeniu narożnika (to nie pleśń
    ) . Pientaszek & kaz69 czy mieliście styczność z uszczelką piankową rozprężną czy to zdaje egzamin.

Dodano po 2 [minuty]:

Coś takiego
    Czarna taśma uszczelniająca z pianki z żółtą warstwą odklejaną, na białym tle
  • #7 21924292
    krzysiek-66
    Poziom 11  
    Odkuć, usunąć zdegradowaną piankę, wsunąć uszczelkę, naprawić. Pytanie, czy taka uszczelka będzie lepsza (trwalsza) od pianki lub jest jakiś patent.
    Wydaje mi się, że problemem jest nagrzewające się okno i problem powróci. Tak czy inaczej postanowiłem to odkuć i jak najskuteczniej naprawić.
  • #8 21924294
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Ta szczelina i tak paskudnie wygląda. Wyciąłbym z 1 cm do równości (po całej długości, w przekroju trójkąta) i zaszpachlowałbym klejem do płytek, lub zaprawą murarską, ew. gipsem. Oczywiście potem wyrównać, lub zrobić baranek i pomalować.
  • #9 21924677
    Pientaszek
    Poziom 2  
    Na koniec połączenie okna i ściany zasilikonować. Nawet jeżeli wyjdzie pęknięcie z powodu pracy okna pod wpływem temperatury, delikatna spoina silikonowa ją zamaskuje.

Podsumowanie tematu

✨ W narożnikach okien PCV pojawiły się szczeliny, przez które wieje, a problem wygląda na odspojenie pianki montażowej od futryny. Dyskusja dotyczy sposobu naprawy: czy trzeba odkuć fragmenty, wydłubać starą piankę i uzupełnić szczelinę nową pianką, czy zastosować inny sposób uszczelnienia połączenia okno–ościeżnica.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA