logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić monitor CRT - obraz robi się czerwony/różowy, stuknięcie pomaga.

GreenMonkey 25 Cze 2026 14:51 258 8
REKLAMA
  • #1 21927721
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Panowie szukam jakiś informacji od czego zacząć.
    Odkurzyłem bardzo stary monitor CRT pod PC.
    Problem jest taki, że obraz bardzo często wskakuje na barwę czerwoną, ale również różową. Lekkie trzepnięcie w obudowę odczarowuje ten efekt i wszystko wraca do normy.

Od czego zacząć? Jakieś czyszczenie płyty głównej monitora środkami - do czyszczenia potencjometrów Kontakt PR oraz Kontakt IPA, czy będzie coś poważniejszego i bez lutownicy się nie obejdzie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21927769
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    GreenMonkey napisał:
    Jakieś czyszczenie płyty głównej monitora środkami - do czyszczenia potencjometrów Kontakt PR oraz Kontakt IPA,

To nie jest powodem. Jak napisał @78db78. Obejrzeć przy dobrym światle przez lupę i opukiwać.
  • Pomocny post
    #5 21927796
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 954
    Nie wiem czy pomogę ale lata temu pierwszy mój monitor CRT (z bubli bo cena była milusia) miał to samo, opukiwałem, waliłem pięścią, pomagało lub nie.....zimny lut był w podstawce kineskopu. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 21927888
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Monitor to Highscreen MS1779P

Dziękuję za wskazówki, a przy okazji pytanie, bo coś wpadło mi w oko, że jak gdzieś złapię może mnie lekko trzepnąć, bo przy starych CRT może prąd trzymać nawet po wyłączeniu. Na, co uwagę zwracać, czego unikać :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21927978
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3395
    GreenMonkey napisał:
    Na, co uwagę zwracać, czego unikać

Przy sprawnym tv/monitorze po kilku minutach kondensatory rozładują się. Każdy elektronik jeżeli jest trzeźwy zawsze robi przy takim sprzęcie jedną ręką, minimalizując porażenie. Na pewno nie dotykaj okolic kapy, tam przez długi czas potrafi być wysokie napięcie. Co za problem przed naprawą pomierzyć sobie na płytce kineskopu napięcia. Zobhacz gdzie masz czerwony tor, wtedy zawęzisz poszukiwania (na płytce odszukaj symboli R, G, B).
  • Pomocny post
    #8 21928015
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Czasami kineskopy potrafi długo trzymać ładunek (nawet kilka dni). Więc jak chciałbyś odłączyć przewód WN zakończony kapturkiem to najpierw zaleca się rozładowanie kineskopu.
  • #9 21928796
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 454
    GreenMonkey napisał:
    Monitor to Highscreen MS1779P

Jak już znajdziesz i poprawisz luty na płytce kineskopu to przelutuj jeszcze piny trafopowielacza. Nawet jak będą wyglądać dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Stary monitor CRT podłączony do PC ma okresowy problem z przechodzeniem obrazu na czerwony lub różowy, a lekkie uderzenie w obudowę chwilowo przywraca prawidłowe kolory. Pytanie dotyczy możliwych przyczyn usterki, od prostego czyszczenia płyty i potencjometrów środkami Kontakt PR/Kontakt IPA po konieczność wykonania naprawy lutowniczej, jeśli problem wynika z zimnych lutów lub uszkodzeń połączeń.
REKLAMA