logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić oświetlenie podsufitki - świeci tylko środkowa żarówka z 3?

scaniav8r360 26 Cze 2026 21:07 147 9
REKLAMA
  • #1 21928354
    scaniav8r360
    Poziom 3  
    Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z oświetleniem, wszystkie żarówki sprawne, świeci w bagażniku, drzwiach pasażera, ale na dachu świeci jedna z 3 żarówek, dokładnie środkowa, boczne nie świecą, bezpieczniki dobre, prąd do styków od żarówki dochodzi, żarówki sprawne, proszę o pomoc.
    Jakie to auto dokładnie marka, model, rocznik i czy lampka podsufitki jest oryginalna, czy była wymieniana?
    Oryginalne, Passat B5, 1999 r.
    Jak mierzyłeś prąd na bocznych żarówkach, jest tam 12 V między dwoma stykami żarówki czy tylko plus względem masy auta i w jakiej pozycji przełącznika lampki?
    W pozycji włączonej.
  • REKLAMA
  • #3 21928373
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Nie wiem jak jest dokładnie w Passacie.
    Najczęściej boczne lampki służą jako „MAP” czyli świecą na siedzenie pasażera, albo też na siedzenie kierowcy, żeby można było wyraźnie czytać mapy samochodowe. W starszych samochodach najczęściej te lampki działają niezależnie i trzeba je ręcznie włączać osobnymi przyciskami, albo przełącznikiem od trybu pracy oświetlenia wnętrza.
    W Renault jest stosowana lampka z trzeba żarówkami i jest zrobiona tak, że jako oświetlenie wnętrza świecą zawsze trzy żarówki. Bocznych żarówek nie da się wyłączyć, tylko można włączyć na stałe do czytania mapy (choć mają słabe skupienie światła).
    Lampki oświetlenia wnętrza są zawsze zasilane stałym plusem (w nowszych samochodach odłączanym w trybie uśpienia), a są sterowane masą z BCM/wyłączników drzwiowych, albo przełączane do masy.
  • REKLAMA
  • #5 21928381
    scaniav8r360
    Poziom 3  
    >>21928372 Właśnie zwykle żarówki oznaczenie mają H1.
  • REKLAMA
  • #6 21928383
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    scaniav8r360 napisał:
    wszystkie żarówki sprawne, świeci w bagażniku, drzwiach pasażera, ale na dachu świeci jedna z 3 żarówek, dokładnie środkowa, boczne nie świecą, bezpieczniki dobre, prąd do styków od żarówki dochodzi, żarówki sprawne

Sprawdź, czy do styków nie świecących żarówek dochodzi masa.
  • #7 21928389
    scaniav8r360
    Poziom 3  
    >>21928383 Sprawdzałem miernikiem, prąd dochodzi. Żarówki nie przepalone.
  • REKLAMA
  • #9 21928435
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    scaniav8r360 napisał:
    Sprawdzałem miernikiem, prąd dochodzi. Żarówki nie przepalone.

Wkręć żarową żarówkę (nie LED) do oprawki i wtedy zmierz napięcie na jej stykach. Jeśli przy wkręconej żarówce na jej stykach jest napięcie 12 V, to cudów w elektryce nie ma - sprawna żarówka musi świecić.
  • #10 21928544
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    >>21928429 W niektórych samochodach są stosowane do oświetlenia wnętrza miniaturowe żarówki halogenowe z cokołem metalowym zwykłych żarówek. Nie pamiętam oznaczenia. W chińskich mini kierunkach do motocykli są też stosowane.
    W tej lampce świecą trzy żarówki razem jako oświetlenie wnętrza. Zapewne masz problem z zabrudzonymi stykami przełączników od bocznych map light, jak tutaj:

Wnętrze modułu lampki samochodowej z miedzianą ścieżką, stykami i przewodami na szarej obudowie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy oświetlenia podsufitki w Passacie B5 z 1999 r., w którym działa tylko środkowa z trzech żarówek, a boczne nie świecą mimo sprawnych żarówek, dobrych bezpieczników i obecności napięcia na stykach. Oświetlenie bagażnika i lampka przy drzwiach pasażera działają poprawnie. Sprawdzano napięcie w pozycji włączonej lampki, a podsufitka jest oryginalna.
REKLAMA