logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai FL40S311 - pilot działa częściowo, TV wyłącza się po 5 min i miga dioda

UltraEncrypt 27 Cze 2026 09:36 102 9
REKLAMA
  • #1 21928548
    UltraEncrypt
    Poziom 2  
    Telewizor Hyundai fl40s311.
    Mój problem polega na tym, że pilot od telewizora działa tylko na wybrane przyciski, np. przycisk OK i prawa strona pilota nie działają. Telewizor po włączeniu wyświetla czas 5 min do wyłączenia (nie mam podłączonej anteny). Po upływie tego czasu wyłączy się i przez chwilę mruga czerwona dioda. Może to uszkodzona płyta główna, ale próbowałem rozebrać obudowę, odkręciłem wszystkie możliwe śruby i za cholerę nie mogę jej zdemontować, trzymają boki. Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 21928613
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    UltraEncrypt napisał:
    Telewizor Hyundai fl40s311.
    Mój problem polega na tym, że pilot od telewizora działa tylko na wybrane przyciski, np. przycisk OK i prawa strona pilota nie działają. Telewizor po włączeniu wyświetla czas 5 min do wyłączenia (nie mam podłączonej anteny). Po upływie tego czasu wyłączy się i przez chwilę mruga czerwona dioda. Może to uszkodzona płyta główna, ale próbowałem rozebrać obudowę, odkręciłem wszystkie możliwe śruby i za cholerę nie mogę jej zdemontować, trzymają boki. Proszę o poradę.

Może włącz myślenie ? A co ma robić TV, który nie ma sygnału z anteny?
  • REKLAMA
  • #3 21928640
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    UltraEncrypt napisał:
    pilot od telewizora działa tylko na wybrane przyciski, np. przycisk OK i prawa strona pilota nie działają.

Sprawdź pilot na kamerze telefonu.
    Co do wyłączania się TV po 5 minutach to odpowiedź dostałeś.
    UltraEncrypt napisał:
    Może to uszkodzona płyta główna, ale próbowałem rozebrać obudowę, odkręciłem wszystkie możliwe śruby i za cholerę nie mogę jej zdemontować, trzymają boki.

I bardzo dobrze, bo mógłbyś uszkodzić sprawny TV.
  • #4 21928880
    UltraEncrypt
    Poziom 2  
    Udało mi się rozebrać obudowę, aby zorientować się, czy wszystko w środku jest ok. Gołym okiem nie widać żadnych przegrzanych elementów, wiem, takie weryfikowanie nic nie da, ale wolałem się upewnić. Problem jest dziwny, może po prostu wystarczy kupić dedykowany pilot, ale kupiłem jakiś w sklepie i nie reaguje na żaden z kodów, a nie ma w nim ręcznego wyszukiwania. Na starym działały niektóre przyciski, ale dziś próbowałem, to nic już nie działa, może pilot padł.
  • REKLAMA
  • #5 21928890
    DiZMar
    Poziom 43  
    I po kiego otwierałeś sprawny TV? Co chciałeś zobaczyć w środku? Bez sensu. Kupiłeś pilot uniwersalny i mylnie myślałeś, że zadziała. Naiwny. Każdy pilot uniwersalny możliwość przeszukiwania. Ten co masz do tego TV sprawdziłeś aparatem telefonu jak Ci radziłem? W TV jest jeszcze klawiatura lokalna przeważnie dająca możliwość podstawowej jego obsługi.
    Po podłączeniu anteny ten TV nie będzie odbierał NTC (Naziemnej Telewizji Cyfrowe). Posiada tuner obsługujący tylko format nadawania DVB-T. Do odbioru TNC potrzebny tuner obsługujący format nadawania DVB-T2 HEVC H.265. Link
  • #6 21929026
    LeDy
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:

Po podłączeniu anteny ten TV nie będzie odbierał NTC (Naziemnej Telewizji Cyfrowe). Posiada tuner obsługujący tylko format nadawania DVB-T. Do odbioru TNC potrzebny tuner obsługujący format nadawania DVB-T2 HEVC H.265. Link

Kilka powinien odebrać, tylko nie pytaj jakie.
  • REKLAMA
  • #7 21929034
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    Kilka powinien odebrać, tylko nie pytaj jakie.

MUX 8 ale i to niekoniecznie, bo do odbioru MUX 8 potrzebny H264 a ten TV chyba tego nie ma (w danych technicznych brak informacji). Ma "gołe" DVB-T więc nie jestem pewny czy MUX 8 będzie odbierany kompletnie (obraz i głos). TV model sprzed ponad 11 lat (luty/marzec 2015).
  • #8 21929087
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21929034
    Zawsze ma możliwość zawężenia testów a nie rozbieranie TV.
  • #9 21930185
    annanowak776644
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Skoro teraz nie działa już żaden przycisk na starym pilocie, to zacząłbym właśnie od niego. Sprawdzenie diody IR kamerą w telefonie zajmuje minutę i od razu wiadomo, czy pilot w ogóle nadaje. Jeśli nie wysyła sygnału, wymiana pilota będzie tańsza i prostsza niż szukanie usterki na płycie głównej.
  • #10 21930191
    DiZMar
    Poziom 43  
    annanowak776644 napisał:
    Jeśli nie wysyła sygnału, wymiana pilota będzie tańsza i prostsza niż szukanie usterki na płycie głównej.

Której nie masz szans znalezienia, bo płyta główna jest w pełni sprawna.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Hyundai FL40S311 ma częściowo działający pilot, w którym nie reagują wybrane przyciski, oraz samoczynnie wyłącza się po około 5 minutach od uruchomienia, po czym miga czerwona dioda. Problem może dotyczyć płyty głównej lub układu sterowania, a dodatkowo pojawia się trudność z demontażem obudowy, mimo odkręcenia wszystkich widocznych śrub.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA