logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Polimax 2012 Zmywarka - gdzie szukać w niej filtra przeciwzakłóceniowego?

sjach 27 Cze 2026 18:44 165 8
  • #1 21928808
    sjach
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zmywarka Siemens wywala różnicówkę przy włączeniu/wpięciu do kontaktu. Wymieniona grzałka, przewody drzwi zmywarki sprawdzone. Trzeci ewentualny problem to filtr przeciwzakłóceniowy, którego nie mogę znaleźć. Przeszukałem już forum i wszelkie AI-je i nie mogę dojść, gdzie on może być. Na dodatek nie ma nigdzie modelu zmywarki, była naklejka, ale wyblakła i nic na niej nie widać. Z tego, co ustaliłem, to może być zmywarka z platformy Polimax. Dodaję zdjęcie spodu zmywarki, może ktoś rozpozna. Zakupiona w okolicach 2012. Gdzie szukać tego filtra, żeby go sprawdzić?
    Czy różnicówka wybija od razu po samym wpięciu wtyczki do gniazdka, czy dopiero po naciśnięciu przycisku zasilania / wybraniu programu?
    Różnicówka wywala po włączeniu przyciskiem.
    Siemens Polimax 2012 Zmywarka - gdzie szukać w niej filtra przeciwzakłóceniowego?spód.jpg (2.39 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Siemens Polimax 2012 Zmywarka - gdzie szukać w niej filtra przeciwzakłóceniowego?przyłącz..e.jpg (2.25 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Wszystkich pozdrawiam, spróbuję jakoś sobie poradzić.

Moderowany przez gulson:

Informacja od użytkownika: Nie da się ustalić modelu. To jest jeden z problemów tego wątku

• #2 21928810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21928818
    sjach
    Poziom 11  
    >>21928810 Dodałem zdjęcie wtyczki, nic tam nie ma. Kable główne idą do góry drzwi z tego, co widzę, czy tam znajduje się płytka główna?
  • #4 21928820
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21928852
    sjach
    Poziom 11  
    >>21928820 Nie ma
    Panel sterowania urządzenia AGD z metalową płytą, białymi modułami i wiązką kolorowych przewodów Wnętrze obudowy z panelami izolacji, luźną wiązką przewodów i kilkoma białymi złączami.
  • #7 21928853
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Chyba to będzie to szare w prawym górnym rogu. Choć z reguły to są kondensatory w okrągłej, wspólnej, obudowie. Sprawdź. Powinien być podłączony do szczotki silnika.
    Pozdrawiam
  • #8 21928861
    sjach
    Poziom 11  
    @Jacekj to kondensator silnika .
  • #9 21928891
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3386
    Filtra PZ nie szukaj, bo go tam nie ma. Skoro grzałka sprawdzona, wiązka sprawdzona, to jedynym urządzeniem do którego jest podpięty przewód ochronny, pozostaje pompa myjąca - tam sprawdzaj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Siemens z platformy Polimax, zakupiona około 2012 roku, wybija różnicówkę po włączeniu przyciskiem. Sprawdzone zostały grzałka oraz przewody w drzwiach, a jako kolejny podejrzany wskazano filtr przeciwzakłóceniowy, którego lokalizacji nie udało się ustalić. Problem dotyczy znalezienia i sprawdzenia filtra EMI w celu wykrycia przyczyny upływu doziemnego powodującego zadziałanie zabezpieczenia różnicowoprądowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA