logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kiedy słyszysz to, czego nie słyszą inni - piski odstraszaczy kun i inne

cranky 30 Cze 2026 10:17 165 3
  • #1 21930237
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Lekko nawiązując do tematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172912-30.html#21898440

Nadarzyła mi się okazja do sprawdzenia czy prosty, oparty na sofcie "miernik poziomu dźwięku" w komórce wyłapie pracę odstraszaczy kun na częstotliwościach powyżej 20kHz. Przechodząc dziś koło samochodu na osiedlu usłyszałem pracujący odstraszacz kun w samochodzie i postanowiłem sprawdzić.
    Efekty są takie:
    Dla przestrzeni odległej od odstraszacza:

Zrzut ekranu aplikacji miernika dźwięku: 47,1 dB, MAX 70,2, MIN 40,5 i wykres poziomu
    dla okolicy samochodu - komórka ustawiona dołem (mikrofonami) w stronę pojazdu:

Zrzut ekranu aplikacji miernika dźwięku: 55,1 dB, wykres i kolorowa skala poziomu
    Zrzut ekranu aplikacji miernika dźwięku: 51,8 dB, MAX 70,2, MIN 40,5, AVG 50,1 i wykres.

Widać, że dźwięki generowane przez odstraszacz częściowo są łapane przez mikrofony komórki. Widać że jest to wersja "smart" odstraszacza, która nie daje pisków w równych odstępach i o równych czasach, ale czasem np. podaje 2 piski, a czasem jeden o dłuższym czasie.
    Głośność pracy odstraszacza mimo filtrów infradźwięków w komórce wyszła na poziomie 70 dB.

Wniosek - nawet jeśli źródło dźwięku jest w zakresie powyżej słyszalnego można łatwo stwierdzić jego faktyczne istnienie za pomocą darmowej aplikacji na komórkę.
  • #2 21930461
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    "Postanowiłem sprawdzić, czy w domu na przeciwko straszy.
    Poszedłem do Biedronki, a tam akurat stały dwa rowery na przecenie, ale był tłok.
    Jak wróciłem, akurat było okno otwarte.
    Wniosek - pewnie straszy i można to łatwo sprawdzić".

To tyle w temacie powyższej "metodologii badawczej".

A co pomiar głośności w decybelach ma nam niby powiedzieć o tym czy urządzenie faktycznie działa?
    Mówi nam tylko, że jest tam buzzer, który słychać.
    A słychać, żeby klient miał wrażenie, że ustrojstwo działa.
    Nawet jak nie działa. Głośne nie jest...

Jak już się chciałeś bawić, to pobaw się aplikacją do analizy widma dźwięku z pomiarem częstotliwości.
    Np. popularny "Spectroid". Może pokaże ci coś więcej w zakresie czułości mikrofonu w komórce, ale wszyscy wiemy, że to nie są jakieś hiper czułe przyrządy pomiarowe i żadna aplikacja tego nie zmieni.

A jak chcesz faktycznie coś pomierzyć, to trzeba się zaopatrzyć w miernik dźwięku, zdolny do analizy wyższych częstotliwości.
  • #3 21930791
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Wiem, że komórka tak się nadaje do pomiaru ultradźwięków jak hulajnoga w Himalaje. Chodziło mi jednak o pokazanie, że nawet tak badziewnym sprzętem z darmowym softem można sprawdzić/ udowodnić czy słyszymy głosy z zaświatów i trzeba do psychiatry, czy coś tam "bipa" cyklicznie i nie trzeba iść do psychiatry bo to sąsiad ptaki straszy.
    I oczywiście sądzę, że 90dB infra jest odczytywane na komórce jako 70 dB w komórce. Ale nie o pomiary chodzi, tylko o sprawdzenie obecności ultradźwięków. A tu filtrowanie jest, ale nie takie 100%.

Bo na przykład podczerwień w nowych komórkach jest doskonale filtrowana (dorzucone szkiełko) i za łaskę jej oglądania trzeba dopłacić kupując komórkę z dodatkowym obiektywem. Więc jak chciałeś sprawdzić czy pilot działa, to każda klawiaturowa komórka z matrycą 0,3 Mpx się nadawała, a najnowszy jajpon nic nie zobaczy.
  • #4 21930807
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    A nie czasem ultradźwięków?
REKLAMA