logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prostego theremina na HCF4093BE? potrzebna pomoc z schematem i doborem elementów

adriankoszewski580 01 Lip 2026 18:05 186 7
REKLAMA
  • #1 21931048
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Witajcie. Dostałem ostatnio troszkę układów scalonych, wśród których są między innymi 3 sztuki HCF4093BE.
    Coś tam zasłyszałem, że można z nich zrobić dość prostego theremina, jednakże nie mam żadnego schematu, który wykorzystuje akurat ten układ, a i kombinowanie w programach do symulacji układów elektronicznych nie wchodzi w grę, gdyż ten układ nie tam nie występuje. Chciałby ktoś mi pomóc w zaprojektowaniu tego theremina?
    Jaki dokładnie theremin chcesz zrobić: z anteną reagującą na zbliżenie ręki, wersję optyczną na fotorezystorze/fototranzystorze, czy po prostu prosty generator dźwięku o zmiennej częstotliwości?
    Prosty theremin. Zmianę głośności ręką zostawiłbym na kiedyś. Do jej regulacji użyłbym na razie zwykłego potencjometru.
    Jakim napięciem chcesz to zasilać i jakie elementy masz pod ręką oprócz HCF4093BE, np. rezystory, kondensatory, potencjometry, tranzystory, mały głośnik albo wzmacniacz audio?
    Mam mnóstwo kondensatorów różnego typu. Tranzystory również. Głośniki i wzmacniacz. Nie posiadam niestety oscyloskopu. Pod kątem zasilania jestem w stanie się dopasować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21931147
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1881
  • REKLAMA
  • #3 21931173
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21931147 A co trzeba by było dodać, aby brzmiał troszkę ładniej?
  • REKLAMA
  • #4 21931420
    Itong
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Zbudować Theremin w oparciu o oscylatory fali sinusoidalnej.
    Ze względu na prostotę budowy tutaj zastosowano oscylatory fali prostokątnej - której brzmienie nie jest jakoś przyjemne dla ucha ludzkiego (brzęczenie, rzężenie etc.).
  • #5 21931452
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6112
    To nie jest brzmienie fali prostokątnej, tylko brzmienie zakłóceń z zasilaczy impulsowych. Zamiana oscylatora LC na RC nie tylko zmienia kształt przebiegu ale powoduje że antena może odbierać zakłócenia poza pasmem. Na bramce też powinno się dać zrobić LC, nie będzie najlepszy ale gdzieś takie widziałem

Prawdopodobnie podłaczenie masy do uziemienia, albo lepiej zasilanie z baterii, zniwelowało by efekt trzeszczenia od zakłóceń. Ale możliwe że trzeba będzie wyłączyć wszelkie zasilacze nie niespełniające norm EMC znajdujące się w danym pomieszczeniu, albo w ogóle wyjść gdzieś gdzie ich nie ma. Zresztą zasilacze nie spełniające norm EMC i tak powinny być dawno na śmietniku.

Mieszacz też można wykonać na wolnej bramce 4093 będzie prościej.

Mieszanie dwóch fal prostokątnych po filtracji nie da fali prostokątnej a trójkątną, jak to brzmi można sprawdzić tu (trzeba przestawić kształt na trójkąt)
    https://www.szynalski.com/tone-generator/
  • #6 21931573
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21931452 Czyste fale trójkątne brzmią na pewno lepiej niż te zakłócenia. W takim razie jak można taki wykonać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21931990
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6112
    Theremin z cewką znalazłem taki:
    http://www.thereminworld.com/Forums/T/28602/4069-theremin
    Tu bramka jest linearyzowana więc 4093 nie pasuje

A jak chcesz z generatorem RC i 4093 to po prostu musisz pozbyć się źródeł zakłóceń jak pisałem powyżej
  • #8 21932145
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21931990 Dobrze, dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zbudowania prostego theremina na układzie HCF4093BE, wykorzystującego posiadane układy scalone, kondensatory, tranzystory oraz głośnik lub wzmacniacz audio. Autor szuka schematu i doboru elementów dla wersji podstawowej, bez regulacji głośności ręką, z potencjometrem jako tymczasowym regulatorem. Pojawia się doprecyzowanie, że chodzi o prosty generator dźwięku o zmiennej częstotliwości, a nie bardziej rozbudowany theremin z anteną reagującą na zbliżenie dłoni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA