logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza opłacalności taryfy G12w z opłatą handlową, bądź bez

beo 02 Lip 2026 11:09 108 2
REKLAMA
  • #1 21931447
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    Cześć Wam Wszystkim!
    Jest ktoś jakoś w miarę ogarnięty tu, w tych taryfach Energa S.A ? Osobiście używam od zawsze G12w. Jako że nie posiadam C.O wodę zagrzewam popołudniami w boilerze. Moje zużycie np za ostatni m-c to 79kWh w taryfie 1 i 159kWh w drugiej. Dopatrzyłem się czegoś takiego jak opłata handlowa. Nie zwykłem, ale pokusiłem się o AI i, ten że twór zwrócił mi uwagę, aby przejść na taryfę zatwierdzoną przez URE, co pozwoli obniżyć rachunek. Teraz pytanie czy tak jest w istocie? Bo szczerze mówiąc, ludzie z infolinii albo mają zbyt małą wiedzę, albo maja obowiązek wprowadzać klienta w błąd, gdyż ja dostałem informację, że zmiana tego naraża mnie tak naprawdę na wyższe rachunki, jeśli tylko URE zmieni stawki. Szczerze Wam powiem, nie mam pojęcia, nie znam się, dostaję kota, patrząc na fakturę i widząc te wszystkie podliczenia. Umowę mam już od dawna na czas nie określony, więc pole manewru na pewno jest. Poza tym proponują mi "tanie weekendowanie", czyli każda kWh w dni wolne za 1gr plus opłaty rzecz jasna. Z góry bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie się. Pozdrawiam serdecznie!
  • REKLAMA
  • #2 21931507
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    beo napisał:
    Poza tym proponują mi "tanie weekendowanie", czyli każda kWh w dni wolne za 1gr plus opłaty rzecz jasna.

Wg https://wysokienapiecie.pl/119982-fotowoltaik...ryk-rozruszali-panstwowych-sprzedawcow-pradu/
    "Nową ofertę pokazała także gdańska Energa. Wybierając „Tanie weekendowanie” utrzymujemy obecną standardową stawkę (62 gr/kWh brutto) przez dwa lata, ale w okresie kwiecień-wrzesień w weekendy i święta przez 6 godzin (10-16) zapłacimy za prąd tylko symboliczny 1 gr/kWh. Do tego co miesiąc zatankujemy do 75 litrów paliwa na stacjach Orlen o 10 gr/l taniej (co ciekawe, na stacjach Orlen Charge nie naładujemy auta taniej w tej promocji). W zamian dojdzie nam jednak opłata handlowa 19,90 zł/m-c. Warunkiem zawarcia umowy jest posiadanie licznika zdalnego odczytu (LZO), jednak na obszarze Energa Operator, korzystają z nich już niemal wszyscy klienci."
    Sprawdź dokładnie czy w G12w też ta oferta obowiązuje, bo z cytatu wynika, że tylko dla G11.
  • #3 21931524
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    Po prostu korzystając z tej oferty, z automatu likwidują mi G12w. Jednak to pośrednio mnie interesuje. W pierwszej kolejności chciałem się zorientować, czy przejście na stawki URE są bardziej korzystne i bez niespodzianek. Dziękuję za zainteresowanie!
    Rzadko to robię, w porywach do wcale, ale rzeczowość odpowiedzi, szczerze zainteresowała mnie. Chat opisał mi różnice i jednoznacznie określił że: "Biorąc pod uwagę Twoje nawyki i profil zużycia energii, przejście na ofertę „Tanie Weekendowanie” całkowicie się NIE opłaca". Poleca jak najszybsze przejście na stawki URE.

Edit: ok wysłałem zgłoszenie do operatora. Zobaczymy ile to potrwa i jaka będzie odpowiedź.
REKLAMA