logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energa – jak przejść na taryfę bez opłaty handlowej w umowie?

lazania 08 Lut 2026 15:53 31623 73
REKLAMA
  • #1 21832831
    lazania
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Nowy rachunek w tym roku i powróciła opłata handlowa. Taryfa G12W. Poprzez online próbuję zmienić umowę, ale jakiekolwiek opcje, nawet przepisanie licznika kończy się odesłaniem do Wybierz jedną z naszych propozycji * czyli 3 warianty z opłatą handlową. Jak to ominąć ?
  • REKLAMA
  • #2 21832943
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    lazania napisał:
    Jak to ominąć ?
    Obawiam się, że nie jest to możliwe. Opłata handlowa zagościła w cennikach już na stałe.
  • #3 21833028
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    W innym temacie jest mowa o taryfie urzędowej URE, która jest wolna od opłaty handlowej. Sam czekam na nową fakturę od ENERGA.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4159780.html
  • #4 21833050
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    lazania napisał:
    Wybierz jedną z naszych propozycji * czyli 3 warianty z opłatą handlową. Jak to ominąć ?

Też miałem kiedyś ten problem z Energa, jakoś to przeskoczyłem, ale nie pamiętam czy odświeżyłem stronę, czy przejście dalej i cofnięcie o krok.
  • #5 21833074
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    zbich70 napisał:
    lazania napisał:
    Jak to ominąć ?
    Obawiam się, że nie jest to możliwe. Opłata handlowa zagościła w cennikach już na stałe.

Jak to na stałe? Masz jakieś oficjalne info? Ja w dalszym ciągu mam
    "Produkt: Taryfa urzędowa od xx.xx.xxxx
    Umowa: czas nieokreślony
    "
  • #6 21833095
    lazania
    Poziom 17  
    Kiedyś też to przeskoczyłem, ale teraz nie mogę.
  • #7 21833107
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Również mam G11 taryfa urzędowa, czytane z FV za styczeń 2026.

Wybierz się do biura i załatw.
  • REKLAMA
  • #9 21834003
    andrzej61
    Poziom 27  
    Właśnie dziś otrzymałem fakturę, oczywiście z opłatą handlową. Opłata handlowa od 01.01.26 do 06.02.26 naliczona za dwa miesiące, prawie 49 zł netto. Ciekawe, jak by była naliczona na następnej fakturze, rozlicznej co dwa miesiące? Jutro idę do BOK ENERGA zmienić taryfę na urzędową. Widziałem dziś sporą kolejkę, ludzie atakują.
  • #10 21834092
    artaa
    Poziom 43  
    A co miałeś poprzednio?
    Nie spotkałem się aby "sama" się zmieniała taryfa.
  • #11 21834157
    andrzej61
    Poziom 27  
    Niestety 2,5 roku temu zachciało mi się przepisać na siebie umowę po zmarłym ojcu, zresztą dawno temu. I wtedy właśnie umieścili w umowie opłatę handlową, a że była zamrożona, to nawet nie zwróciłem na to uwagi.
  • #12 21834167
    lazania
    Poziom 17  
    Miałem umowę bezterminową, żadnej informacji o jakiejkolwiek zmianie nie dostałem, po prostu sami sobie wrzucili opłatę handlowa. Dzisiaj już działa zmiana umowy online.
  • REKLAMA
  • #14 21834520
    lazania
    Poziom 17  
    W linku który podał thomas89 wybrać Chcę wybrać nową ofertę. Po wypełnieniu danych i przy próbie zatwierdzenia system uparcie wraca do Wybierz jedną z naszych propozycji.
    Mamy 3 do wyboru, możemy je przesunąć o jedną i mamy ofertę zatwierdzoną przez Prezesa URE.
  • #15 21834624
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1881
    lazania napisał:
    Nowy rachunek w tym roku i powróciła opłata handlowa

Jak to powróciła? Musiałeś prawdopodobnie ją mieć już wcześniej. Chyba że w tym roku zawarłeś nową umowę na taryfę G12W, terminową, z tzw. oferty Energa a nie jako urzędową i w ten sposób, nieopatrznie wpakowałeś się w opłatę handlową.

Teraz masz jedynie opcję zerwania tej terminowej umowy na G12W, zapłacenia kary umownej (nie jest duża, chyba coś około sześćdziesiąt parę złorych) i zawarcia nowej umowy na G12W, bezterminowej, ale już ze stawkami urzędowymi zatwierdzonymi przez URE i bez opłaty handlowej.
    Zerwać umowę chyba niestety możesz tylko w Biurze Obsługi, przez internet z tego co się orientuję nie da rady.

Zmianę taryfy po zerwaniu umowy terminowej z oferty Energa na urzędową musisz zrobić od razu bo inaczej wpadniesz w tzw. Cennik standardowy który jest dużo wyższy niż jakakolwiek taryfa.

Od nowego roku wróciła tzw. opłata mocowa, ale to inna bajka i od tego nie da rady uciec.
  • #16 21834655
    andrzej61
    Poziom 27  
    Przed chwilą wypełniłem wniosek online z podanego linku, wniosek został przyjęty. Jedynie był problem, bo system uparcie odrzucał prawidłową nazwę ulicy, ale udało się to obejść.
  • REKLAMA
  • #17 21834685
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Jeżeli na fakturze jest notatka o Ofercie - to jest opłata handlowa i rozliczenie wg stawki podstawowej (wyższej):

Fragment faktury: zużycie 1 664 kWh i produkt „Oferta Podstawowa TS IV R1” z tabelą danych odczytowych.

Na fakturze rozliczanej wg cennika urzędowego jest tylko to:

Fragment faktury za prąd z tabelą „DANE ODCZYTOWE” i informacją o zużyciu energii w kWh.

Znajomi którym o tym powiedziałem załatwiali w okienku w BOK.
    Zmiana była bez problemu.
    Co prawda jednej osobie coś wspominali że może być kara umowna za zerwanie umowy, ale jak to pani powiedziała: "chyba nie naliczą".
    Opłata handlowa była w zeszłym roku "zamrożona" przez tarczę osłonową.
    Wyższe stawki podstawowe też były zniwelowane tarczą osłonową.
    W tym roku wszystko puściło i jest przez to drożej.
  • #18 21834693
    kris8888
    Poziom 41  
    Zdzisław1980 napisał:
    Opłata handlowa była w zeszłym roku "zamrożona" przez tarczę osłonową.

Na pewno opłata handlowa była "zamrożona"? Wiem że opłata mocowa to na pewno ale czy handlowa też?

Na to że "chyba kary umownej nie naliczą" to specjalnie nie liczyłbym, jest to ujęte w oficjalnym regulaminie i cenniku Energa i nie zależy od jakiegoś widzimisię pani z okienka.

Z tym że tak jak pisałem to nie jest na szczęście wysoka kara, jest ona równa sumie opłat handlowych jakie należałoby zapłacić do końca trwania umowy ale nie więcej niż bodajże 62zł.

Właśnie zerknąłem na jedną z faktur z zeszłego roku i opłata handlowa była na niej, mimo "tarczy ochronnej"
  • #19 21834728
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    >>21834693 Kolega kris8888 ma rację. To nie było zamrożone przez tarczę ale wynikało chyba z samej umowy że do końca 2025 roku opłata handlowa była zawieszona.
  • #20 21834946
    lazania
    Poziom 17  
    kris8888
    Jak napisałem umowa była bezterminowa. Poprzednie rachunki bez opłaty handlowej, obecny za grudzień-styczeń z opłatą handlową x1. Więc naliczają sobie od początku roku.
  • #21 21834983
    kris8888
    Poziom 41  
    lazania napisał:
    Jak napisałem umowa była bezterminowa. Poprzednie rachunki bez opłaty handlowej, obecny za grudzień-styczeń z opłatą handlową x1. Więc naliczają sobie od początku roku.

To w takim razie bardzo dziwne. Nie patrz na to że na fakturze miałeś napisane "Umowa: czas nieokreślony" bo tak jak napisał Zdzisław1980 w poście #17, dopiero dodatkowy zapis w nagłówku faktury informuje czy masz faktycznie umowę całkowicie bezterminową czy jednak terminową, obowiązującą od jakiejś daty do jakiejś.

To jest o tyle dziwne bo nie spotkałem się dotychczas z ofertą własną Energa która byłaby bezterminowa. Zresztą na tym ten cały pic polega, że Energa w tych swoich ofertach oprócz sprzedaży prądu oferuje jakieś dodatkowe "usługi" typu pomoc fachowca, gwarancja stałości ceny czy zniżki na karcie Orlen w zamian pobierając opłatę handlową. Przy czym taka oferta/usługa jest terminowa.

Przy standardowej, urzędowej taryfie sprzedają tylko prąd i nic więcej, dlatego nie ma też tej opłaty handlowej.

A wrzuć tutaj skan Twojej ostatniej i przedostatniej faktury, zamaż tylko dane wrażliwe, może coś się wyjaśni.
  • #22 21836745
    lazania
    Poziom 17  
    Nie chce mi się z paintem bawić.
    Produkt: Cennik standardowy od 04.03.2023
  • #23 21836789
    artaa
    Poziom 43  
    lazania napisał:

a ma być :
    Produkt: Taryfa urzędowa od ....

Czyli prawidłowo że masz opłatę handlową ;-)
  • #24 21836945
    lazania
    Poziom 17  
    A dlaczego prawidłowo skoro 2 lata i 8 mcy nie było uh i nagle jest ?
  • #25 21837060
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ja bym jeszcze raz zerknął do umowy, czy nie ma tam już zapisu o opłacie handlowej. A że jej nie było, to dlatego, że była zamrożona - tarcza. Próby wprowadzenia opłaty handlowej sięgają minimum 5 lat wstecz.
  • #26 21837165
    kris8888
    Poziom 41  
    lazania napisał:

To oznacza że 4.03.2023 zawarłeś umowę i wybrałeś sobie cennik standardowy zamiast taryfy urzędowej zatwierdzonej przez URE lub miałeś jakąś umowę terminową która wygasła z tą datą i z automatu zostałeś przerzucony na cennik standardowy.
    Wszystko zgodnie z tym co jest tutaj opisane w punkcie 1 i 2:
    https://www.energa.pl/dam/jcr:9fc5ff24-474f-4...2520od%25201%2520lutego%25202026%2520roku.pdf

Pozostaje więc tobie jak najszybciej zawrzeć nową umowę ale już w oparciu o taryfę urzędową zatwierdzoną przez URE. Pozbędziesz się opłaty handlowej i stawki będą też dużo niższe.

Od 1 grudnia 2022 obowiązywała energetyczna tarcza ochronna mrożąca ceny na pułapie 0,50zł netto za kWh więc mogłeś nawet nie zauważyć że od 4.03.2023 miałeś wyjątkowo niekorzystną taryfę. Dopiero teraz to wyszło.

Zawierając umowę z Energą masz zawsze trzy opcje do wyboru:
    1. Nasza taryfa.
    2. Nasza oferta.
    3. Cennik standardowy

Trzeba zawsze wybierać opcję "Nasza taryfa" bo to jest taryfa urzędowa zatwierdzone Enerdze przez URE i nie zawiera opłaty handlowej. Pozostałe dwie opcje zawierają opłatę handlową i stawki mają raczej mniej korzystne.
  • #27 21839229
    servisowy
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Ja też otrzymałem nową fakturę z opłatą handlową. Poczytałem tutaj kilka postów i zmieniłem taryfę, mimo że miałem już G11. Wypełniłem wniosek on-line, wpisując ponownie taryfę G11 i zaznaczyłem jedną z trzech opcji do wyboru bez opłaty handlowej (jest tam taka, trzeba poczytać). Poprzednio też tak miałem zaznaczone, ale ktoś z Energi chyba chciał od nowego roku wyciągnąć od ludzi trochę kasy i po cichu zmienił jakiś przepis. Jak zwykle Energa nie zawiodła, okradając nas.
  • #28 21839291
    andrzej61
    Poziom 27  
    Też mam złożony wniosek online. Nawet się trochę wystraszyłem, bo w serwisie Energa24 brak śladu o złożeniu wniosku. Ale się okazało, że Energa ma dwa tygodnie na rozpatrzenie wniosku.
  • #29 21839479
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    W trakcie tzw. mrożenia cen, klienci korzystający z Cennika standardowego dla konsumentów rozliczani byli po cenie maksymalnej zgodnej z przepisami i bez naliczania opłaty handlowej. Od 1 stycznia ‘mrożenie cen’ energii przestało obowiązywać, w związku z tym klienci są rozliczani według obowiązującego ich cennika – brzmi odpowiedź Energa.
    Żródło:
    https://www.money.pl/gospodarka/sprawdzcie-do...ega-firmy-stosuja-trik-7254616117119360a.html

lazania napisał:
    Nie chce mi się z paintem bawić.

Więc wszystko się zgadza. W taryfie urzędowej w dalszym ciągu nie ma opłaty handlowej.
    Ktoś_tam napisał:

"Produkt: Taryfa urzędowa od xx.xx.xxxx
    "
  • #30 21839723
    kris8888
    Poziom 41  
    Zastanawiam się dlaczego w ogóle klienci decydowali się na cennik standardowy. Albo robili to przez pomyłkę albo ulegali jakiejś namowie konsultanta/sprzedawcy w BOK albo wpadali w niego nieświadomie po zakończeniu umowy terminowej.

Nie wiem tylko jak to jest jeśli ktoś wybierze Energę Obrót jako sprzedawcę prądu w taryfie G a dystrybucję musi mieć od innego OSD, który operuje na danym terenie gdzie nie operuje już Energa Operator. Takie coś oczywiście dopuszcza od dłuższego czasu prawo energetyczne. Czyli jeśli nie ma umowy kompleksowej z Energą. Czy wówczas nadal można wybrać trzy opcje rozliczeń taryfowych z Energą i czy też można uniknąć opłaty handlowej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem powrotu opłaty handlowej w taryfie G12W w umowach z Energa oraz możliwości przejścia na taryfę bez tej opłaty. Opłata handlowa została wprowadzona na stałe w cennikach Energa, jednak istnieje możliwość uniknięcia jej poprzez wybór taryfy urzędowej zatwierdzonej przez Prezesa URE, zwanej "Taryfą Energa Obrót S.A." lub "taryfą urzędową". Taryfa ta jest bezterminowa i nie zawiera opłaty handlowej. Przejście na nią często wymaga zerwania umowy terminowej z ofertą handlową, co może wiązać się z niewielką karą umowną (około 60 zł). Zmiany taryfy najlepiej dokonać osobiście w Biurze Obsługi Klienta (BOK), gdyż online system często wymusza wybór ofert z opłatą handlową lub odrzuca wnioski. W przypadku umów terminowych po ich wygaśnięciu klienci automatycznie przechodzą na tzw. cennik standardowy, który zawiera opłatę handlową i wyższe stawki. Wskazano, że taryfa urzędowa jest dostępna dla umów kompleksowych, gdzie sprzedawca i dystrybutor to ten sam podmiot (np. Energa Operator i Energa Obrót). W dyskusji podkreślono, że oferty z opłatą handlową często zawierają dodatkowe usługi lub bonusy, które podnoszą koszty energii. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z fakturami, zmianami taryf i problemami z systemem online. Zwrócono uwagę na konieczność świadomego wyboru taryfy i umowy, aby uniknąć niekorzystnych opłat. Podano linki do formularzy zmiany taryfy oraz narzędzia ułatwiającego przejście z cennika standardowego na taryfę urzędową. Omówiono także wpływ zakończenia "tarczy osłonowej" na naliczanie opłaty handlowej i wzrost cen energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA