logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - SSD przez USB widoczny w zarządzaniu dyskami, brak w Mój Komputer

Marcinva 08 Lip 2026 17:25 87 7
REKLAMA
  • #1 21934921
    Marcinva
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Witam. Mam problem z otworzeniem dysku na Windowsie XP. Dysk SSD podpięty pod adapter USB pod Windows 10 można otworzyć normalnie i jest wykrywalny na XP znów jest problem z jego otworzeniem, w menadżerze dysków jest widoczny

Zrzut Menedżera dysków: „Dysk 1” 238,47 GB, zdrowy, „Chroniona partycja GPT”, oraz CD-ROM E:

ale w Mój Komputer wcale go nie ma, za to inny dysk tej samej pojemności również SSD na XP normalnie jest odtwarzany można go otworzyć i jest widoczny. Próbowałem formatować na W10 jako NTFS i exFAT i jest to samo czy ja muszę go sformatować pod jakaś specjalna ..... aby odpalić na XP ? :)
  • REKLAMA
  • #2 21934928
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    Powodem jest to, że Windows XP nie rozpoznaje partycji typu GPT... ? Rada: zmień system na nowszy lub formatuj dysk w opcji MBR..
  • REKLAMA
  • #3 21934930
    Marcinva
    Poziom 13  
    elktrod napisał:
    Przyczyna jest taka, że Windows XP nie rozpoznaje partycji typu GPT... ?

Dobrze ok ale formatowalem na różne sposoby jak napisałem wyżej exFAT NTFS i to samo 🤔 🙂
  • REKLAMA
  • #4 21934931
    elktrod
    Poziom 41  
    Ściągnij sobie GPARTED na pena, uruchom z USB a wszystko pojmiesz gdy się pobawisz trochę tym programem i pooglądasz dyski jakie posiadasz... Poczytaj sobie o różnicach pomiędzy GPT a MBR...
  • #5 21934932
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    Wpisz w Google: Convert GPT to MBR

PS. Trzeba zabezpieczyć dane z tego nośnika jeżeli na nich Ci zależy.
  • #6 21934933
    Marcinva
    Poziom 13  
    elktrod napisał:
    Ściągnij sobie GPARTED na pena, uruchom z USB a wszystko pojmiesz gdy się pobawisz trochę tym programem i pooglądasz dyski jakie posiadasz...

Potrzebuje mieć XP ponieważ na nim działają mi programy diagnostyczne a często zrzucam informacje z testów na komputer stacjonarny i nagrywam te informacje jak i wyników testów na płyty dla klientów dlatego zależy mi aby tym dyskiem przerzucać między XP a W10 pliki.

Ok dziękuję sprawdzę ten program.

Dodano po 35 [sekundy]:

Kasek21 napisał:
    Wpisz w Google: Convert GPT to MBR

PS. Trzeba zabezpieczyć dane z tego nośnika jeżeli na nich Ci zależy.

On jest pusty, nic na nim nie ma 👍 🙂
  • REKLAMA
  • #7 21934936
    elktrod
    Poziom 41  
    Jak więc widzisz dróg jest kilka do przekształcenia go z GPT na MBR a przy okazji trochę wiedzy się przyda na przyszłość... :)
  • #8 21934937
    Marcinva
    Poziom 13  
    elktrod napisał:
    Jak więc widzisz dróg jest kilka do przekształcenia go z GPT na MBR a przy okazji trochę wiedzy się przyda na przyszłość... :)

Dzięki będę próbował.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD podłączony przez adapter USB jest widoczny w Zarządzaniu dyskami Windows XP, ale nie pojawia się w „Mój komputer”, mimo że na Windows 10 działa poprawnie. Inny SSD o tej samej pojemności jest na XP widoczny i otwieralny. Próby formatowania nośnika w Windows 10 do NTFS i exFAT nie rozwiązały problemu. Pojawia się pytanie, czy do poprawnego działania na Windows XP potrzebny jest inny system plików lub specjalne formatowanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA