logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na dysku SSD zalety / wady. Czy warto?

ALPHA1977 18 Mar 2023 09:04 8016 22
REKLAMA
  • #1 20495259
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam,

kolejne pytanie do praktyków i praktyczne podejście. Teoretykom z góry dziękuję.

Pacjent z 2007 roku. Desktop PC, CPU-E6750, płyta P35DS4,GPU-8600GT, 4GB RAM ( rozważam możliwość upgradu do 8GB), dysk SSD Crucial MX500 500GB (świeży zakup) + dyski Seagate 300GB 7200 obr. NCQ, + 2x 3TB WD RED 5400 obr.

Zamierzam zainstalować Windows XP na nowym SSD + windows 7 32bit + windows 7 64 bit.

Doczytałem, że XP słabo sobie radzi z obsługą dysków SSD i może powodować skrócenie żywotności takiego dysku (wszak jak się pojawił, to jeszcze ich nie było). I tu rodzą się pytania i wątpliwości. Jak to wygląda w praktyce przy poczciwym staruszku?

1. Czy warto XP SP 3 instalować obecnie na nowym dysku SSD? Co faktycznie leciwy system może nawywijać w nowym dysku ( domyślnie byłyby tam zainstalowane stare aplikacje plus stare gry.
    2. Czy są jakieś działające, sprawdzone patche, aby XP w pełni ogarniał nowy dysk SSD i nie skracał jego żywotności?
    3. Czy mając powyższe na uwadze, nie lepiej (kosztem szybkości ale i ochrony dysku) jednak zainstalować XP na starym talerzowym Seagate?
    4. Jeśli okaże się, że XP lepiej nie, myślałem o instalacji XP właśnie na starym HDD a W7 w 2 edycjach już na SSD. Czy to końcowo najbardziej optymalna opcja?

Proszę o konkretne porady, co zrobić, co wybrać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam udzielających odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20495309
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    Z praktyki użytkownika
    Win xp sp3 zamiennie z Win xp tablet na dell xt2 xfr dysk ssd samsunga (modeli nie pamiętam) najpierw 128GB usata obecnie 512GB msata+adapter do usata i zamiast xp sp3 win7 (xp tablet został) - problemów nie zauważyłem. Wymiana dysku z powodu ciasnoty. Stary 128GB ciągle na chodzie (stoi na nim serwer minecrafta w innym komputerze)
    Nie warto używać defragmentacji dysku. Jeśli jest ustawiony harmonogram dla defragmentacji to wyłączyć - to właśnie jest mechanizm skracający żywotność dysku ssd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20495488
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    E6750 jest mocniejszy od niektórych współczesnych Celeronów montowanych w laptopach z Win 10.

Musisz mieć ten XP? Po co?

Tu masz różne modyfikacje Win 7, np. Win JG7 ThinPC od Sromotnika.
    https://winclub.pl/forum/24-modyfikacje-7/
    Po instalacji system pyta, czy jest zainstalowany na SSD, zoptymalizowane usługi, wywalone śmieci, aktualizacje zintegrowane. Na tych 4GB RAM będzie działał bardzo dobrze.

Tu modyfikacje XP, np. od NiKKA.
    https://winclub.pl/forum/37-modyfikacje-vista-xp-i-starsze/

Nawet Win 10 by poszedł na tym sprzęcie - oczywiście też mod, wersje Lite lub Extreme, używam tych od Sromotnika właśnie.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #4 20495755
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Mam zamontowaną pamięć SSD i zainstalowany oryginalny winXP w laptopie właśnie z ok 2007 roku - Thinkpad t60 - problemów nie zauważyłem :-), win7 też działa bez problemu

No ale może Lenovo bardziej dbało o aktualizacje ?
  • #6 20495782
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Najprościej będzie zastosować jakiś programik producenta pamięci SSD do optymalizacji systemu :-)
  • REKLAMA
  • #7 20495908
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 608
    @ALPHA1977
    Instaluj śmiało WinXP na SSD - ja mam nawet na dysku NVMe z ręczną obsługą TRIM:
    WinXP 64-bit, NVMe, TRIM
    WinXP 64-bit NVMe
    WinXP 32-bit też można używać na NVMe: WinXP 32-bit NVMe

Dodano po 9 [minuty]:

Nie tylko defragmentacja szkodzi dla SSD czy NVMe - trzeba zrobić też to:

• instalator WinXP nie nadaje się do partycjonowania dysków SSD czy NVMe - dlatego też przed instalacją należy przygotować dysk za pomocą zewnętrznego oprogramowania np. diskpart z Win7 (w przypadku NVMe nowszy Win lub Win7 z aktualizacjami na NVMe) aby partycja była wyrównana oraz zostaw 15 - 30% niewykorzystanego miejsca na końcu dysku
    • przy 4GB a jak będziesz miał 8GB RAM wyłącz całkowicie plik wymiany
    • wyłącz prefetch
    • wyłącz Harmonogram zadań
    • wyłącz Przywracanie systemu
    • wyłącz Indeksowanie na partycjach NTFS
    • nigdy nie zapełniaj partycji na full - dbaj o to aby zawsze było 15 do 30% wolnego miejsca na każdej partycji

Ogólnie chodzi o to aby system nie mielił niepotrzebnie dyskiem.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie jestem pewny co lepsze z tym wolnym miejscem ale chyba nie trzeba zostawiać wolnego miejsca na końcu dysku przy partycjonowaniu tylko dbać o to aby na każdej partycji było zawsze wolne miejsce - powiedzmy te 15-30%

Dodano po 20 [minuty]:

Ba, uważam nawet iż dysk SSD/NVMe używany w WinXP w sposób jaki opisałem dłużej podziała niż taki sam dysk w Win10/11 gdzie aktualizacje szybciej zajeżdżą dysk - w linkach, które podałem na początku posta jest napisane jakiego programu używam do ręcznego TRIM :-)
  • #8 20496427
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    ITSpec. napisał:
    E6750 jest mocniejszy od niektórych współczesnych Celeronów montowanych w laptopach z Win 10.

Musisz mieć ten XP? Po co?

Dzięki za odp.
    No muszę pod starsze programy ;-) W tej konfiguracji 3 systemowej mam łączność pomiędzy 16bit/ 32bit / 64bit przy założeniu, że będzie to chodzić względnie wydajnie, dlatego raczej nie będę się pakował w W 10 32bit czy 64bit ( tu już się obawiam, że sprzęt nie udźwignie wydajności na takim poziomie jak w XP czy w7. Znam wersje od Nikka tej pierwszej nie. Czy to naprawdę będzie działać na tym OS ? Kurde, mimo wszystko czytałem, że jednak XP mocno nie ogarnia SSD stąd te moje wątpliwości i pytanie na forum trim, zapis/odczyt itd).

Wiem, że XP będzie chodził szybko i płynnie szczególnie ze starszymi. Co w takim razie proponujesz praktycznie ? Wersja XP na starym hdd? Najbezpieczniejsza opcja dla dysku? czy jednak ta wersja specjalna XPka i będzie grać?

[quote= "ITSpec." ]Nawet Win 10 by poszedł na tym sprzęcie - oczywiście też mod, wersje Lite lub Extreme, używam tych od Sromotnika właśnie. [/quote]

i będzie chodził płynnie na aplikacjach, chyba jednak mówisz przy 8GB RAM... hmm... no nie chciałbym, aby system lagował lub aby czekać na wszystko. Szczerze rozważałem i W10, ale znając OS od Microsoftu to każdy kolejny jednak więcej pamięci potrzebuje.

tos18 napisał:
    Nie warto używać defragmentacji dysku. Jeśli jest ustawiony harmonogram dla defragmentacji to wyłączyć - to właśnie jest mechanizm skracający żywotność dysku ssd.
    dzięki, to i kilka drobniejszych tipów już poznałem, ale nadal moje główne pytanie pozostało bez odpowiedzi..
  • REKLAMA
  • #10 20496444
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    r103 napisał:
    Mam zamontowaną pamięć SSD i zainstalowany oryginalny winXP w laptopie właśnie z ok 2007 roku - Thinkpad t60 - problemów nie zauważyłem , win7 też działa bez problemu

ja mam jeszcze w domu T43p ;-) Linux na nim śmiga. Stary dobry IBM jeszcze wtedy. Klawiatura do pisania do tej pory twierdzę jedna z najlepszych ever jaka kiedykolwiek wyszła w lapkach, ale wracając do tematu nie wiem, dlatego ogólnie zapytałem.

Czekam na konkretne opinie, bo w końcu muszę podjąć decyzje co instalować, gdzie i na czym, na jakim dysku, jaki system, więc forumowicze proszę o odpowiedzi na pierwszy mój post, co robić?

Dodano po 48 [minuty]:

Gelip napisał:
    Instaluj śmiało WinXP na SSD - ja mam nawet na dysku NVMe z ręczną obsługą TRIM:
    WinXP 64-bit, NVMe, TRIM
    WinXP 64-bit NVMe
    WinXP 32-bit też można używać na NVMe: WinXP 32-bit NVMe

Dzięki za odpowiedź.

Ile czasu Ci chodzą te dyski? SMART jest ok?
    Gelip napisał:
    instalator WinXP nie nadaje się do partycjonowania dysków SSD czy NVMe - dlatego też przed instalacją należy przygotować dysk za pomocą zewnętrznego oprogramowania

dokładnie, zawsze tak robię, zewnętrznym.

A skrobnij tutaj jak już piszemy o tym ( chcę się chyba tylko upewnić w kontekście SSD)
    jak z partycjami? NTFS 4KB alokacja? Ile wielkość partycji na system?
    Co myślisz o wydzielonej partycji SWAP na temp, zmienne środowiskowe, swapfile? Pisałeś, aby powyżej 4GB RAM usunać/ wyzerować plik wymiany. Ja zamierzam instalować XP w wersji tylko 32 bit więc OS będzie widział max tylko 3,25GB RAM nawet jak będę miał 4GB lub więcej. Czy XPek nie zgłupieje nie zatrzyma się bez tego pliku?

Tutaj tylko dopiszę, że widziałem jakieś wzmianki o patchu do XPka w sieci, po którym od widzi i ogarnia więcej RAM , ale nie wiem czy ktoś z tego korzystał na forum i wie o co kaman.

Gelip napisał:
    wyłącz prefetch

czymś takim czy jakimś tweakerem? https://www.tweaks.pl/wylaczanie-funkcji-prefetch-prefetching/

Gelip napisał:
    wyłącz Harmonogram zadań
    wyłącz Przywracanie systemu
    wyłącz Indeksowanie na partycjach NTFS
    nigdy nie zapełniaj partycji na full - dbaj o to aby zawsze było 15 do 30% wolnego miejsca na każdej partycji
    Ogólnie chodzi o to aby system nie mielił niepotrzebnie dyskiem.

Czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać?

Reasumując Twoje Porady plus IT spec odnośnie zainstalowania specjalnej wersji obrazu XPka i będzie grać? Nie mam co się obawiać o zdrowie tego nowego dysku Crucial 500GB ?

Przyszedł mi do głowy właśnie jeszcze jeden aspekt. Bootloader i stabilność 3 OS na jednym dysku. Czy nie będzie większej podatności na awarie sektora rozruchowego, gdy będę się z menu listy wielokrotnie przełączał pomiędzy OS?
    Nie wiem czy w tej sytuacji jednak bezpieczniejszym rozwiązaniem nie jest zrobienie bootowania XP jednak ze starego dysku HDD (wiadomo kosztem prędkości) , ale bootowanie będzie z oddzielnej tablicy MBR dysku, a W7 byłby na oddzielnym dysku SSD. Daj znać co o tym myślisz. Dzięki za podpowiedzi.
  • #11 20496581
    Gelip
    Poziom 36  
    ALPHA1977 napisał:
    Ile wielkość partycji na system?

To zależy ile i jakich aplikacji używasz. Ja początkowo dla WinXP robiłem 5GB, później 10GB a teraz nawet 15GB

TEMP można przenieść na dysk talerzowy bo faktycznie wiele programów zapisuje tam tymczasowe pliki.

Nie testowałem patcha na więcej RAMu w WinXP 32-bit ale podobno działa dobrze - wiem to z forum entuzjastów WinXP :spoko:

Prefetch wyłącza się w rejestrze tak samo w 32-bit jak i 64-bit - patrz np. mój link do opisu WinXP 64-bit NVMe

P.S. W ogóle to wszelkie wpisy rejestru z wyjątkiem podklucza Wow6432Node są kompatybilne między WinXP 32-bit a 64-bit

Dodano po 30 [minuty]:

Alokacja domyślna jaką stworzy np. diskpart z Win7

Dodano po 9 [minuty]:

ALPHA1977 napisał:
    Czy XPek nie zgłupieje nie zatrzyma się bez tego pliku?

Sam XPek na pewno nie ale jak na komputerze z 4GB RAM miałem jednocześnie uruchomiony Firefox z wieloma zakładkami, drugą przeglądarkę Mypal z wieloma zakładkami, maszynę wirtualną korzystającą z 1GB RAM i jak próbowałem odpalić drugą maszynę wirtualną też z 1GB RAM to mi się pojawił komunikat Out of Virtual Memory:
    Instalacja Windows XP na dysku SSD zalety / wady. Czy warto?

ale zapomniałem wyłączyć pierwszą maszynę wirtulaną.
  • #12 20498736
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    sanfran napisał:
    Jeśli się upierasz przy XP to należy wyłączyć defragmentacje dysku, która zdaje się w tej wersji jest włączona domyślnie.

to nie jest wyraz upieranie się, tylko potrzeba ;-) chyba to zasada ogólna nawet nie, że XP, tylko tyczy się SSD, dzięki za głos Tobie i Wszystkim co się odnieśli do wątku.

ITSpec. napisał:
    Spokojnie możesz instalować na SSD.
    500GB sobie podziel i na nim te trzy systemy.

Muszę sobie wszystko przygotowywać ( obrazy iso, sprzęt i tak zrobię).
    A co z tym ....
    ALPHA1977 napisał:
    Przyszedł mi do głowy właśnie jeszcze jeden aspekt. Bootloader i stabilność 3 OS na jednym dysku. Czy nie będzie większej podatności na awarie sektora rozruchowego, gdy będę się z menu listy wielokrotnie przełączał pomiędzy OS?
    Nie wiem czy w tej sytuacji jednak bezpieczniejszym rozwiązaniem nie jest zrobienie bootowania XP jednak ze starego dysku HDD (wiadomo kosztem prędkości) , ale bootowanie będzie z oddzielnej tablicy MBR dysku, a W7 byłby na oddzielnym dysku SSD.

Mógłbyś się odnieść do tego wątku?

Jeszcze jedna ważna rzecz która przyszła mi do głowy w związku z instalacją i upgrade ew. RAM.
    Czy ma znaczenie fakt, kiedy instalujemy OS? Chodzi mi dokładnie o sytuację, kiedy instaluję OS przed operacją rozszerzenia pamięci vs analogiczna instaluję OS po dołożeniu pamięci? Czy ma taka operacja znaczenie? Czy stabilność całego systemu PC jest większa po instalacji czystego OS i po upgrade sprzętowym? Czy jednak taka zmiana jak dołożenie pamięci, nie ma większego wpływu na całokształt instalowanego "na świeżo" systemu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #13 20498762
    Gelip
    Poziom 36  
    ALPHA1977 napisał:
    Bootloader i stabilność 3 OS na jednym dysku.

Nie bardzo rozumiem w czym problem? MBR masz przecież jeden na początku dysku a każda partycja i system na niej ma własny sektor PBR.
    ALPHA1977 napisał:
    upgrade ew. RAM.

Najlepiej zawsze najpierw przygotowujesz sprzęt a później instalujesz system ale w przypadku RAM to nie ma znaczenia i możesz dołożyć po instalacji.
  • #14 20501399
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    Gelip napisał:
    Nie bardzo rozumiem w czym problem? MBR masz przecież jeden na początku dysku a każda partycja i system na niej ma własny sektor PBR.

Chyba niezbyt jasno się wyraziłem, instalując 3 OS na jednym fizycznym dysku ( w ramach partycji podstawowych) częściej dochodzi do awarii sektora rozruchowego tym bardziej jak jest leciwy XP i inne OSy. Podobno bezpieczniej czytaj stabilniej jest, gdy OS a przynajmniej dwa główne są zainstalowane na dwóch fizycznie różnych dyskach.
  • Pomocny post
    #15 20501441
    Gelip
    Poziom 36  
    ALPHA1977 napisał:
    częściej dochodzi do awarii sektora rozruchowego tym bardziej jak jest leciwy XP i inne OSy

Nie wiem o czym piszesz - ja nigdy nie miałem awarii sektora w żadnym systemie - no chyba, że sam coś skopałem instalując systemy w złej kolejności czy Linux obok Windows albo eksperymentowałem z różnymi loaderami systemów i coś źle skonfigurowałem.

Każdy system operacyjny powinien być na oddzielnej partycji aby w razie czego szybko przywrócić np. z wcześniej zrobionego obrazu systemu. Win7 domyślnie tworzy małą partycję więc zalecam przed instalacją systemów podzielić dysk na partycje ręcznie np. w diskpart z Win7 tak aby każdy system używał jednej partycji.

Można też zrobić na początku jedną małą partycję podstawową np. 100MB później 3 podstawowe - dla XP, Win7 32, Win7 64 i rozszerzoną w której zrobimy jeden lub kilka dysków logicznych na dane. Każdy system instalować ukrywając wcześniej pozostałe partycje a na koniec zainstalować na małej partycji 100MB jakiś fajny loader - zobacz jak poradziłem kiedyś instalować 3 systemy i loader XOSL tylko tam chyba loader jest zainstalowany na jednej z systemem:
    Trzy systemy operacyjne na jednym PC. DOS + WIN95 + WIN98.
  • #16 20504356
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    Gelip napisał:
    Można też zrobić na początku jedną małą partycję podstawową np. 100MB później 3 podstawowe - dla XP, Win7 32, Win7 64

Wszystkie partycje robię na surowym dysku najpierw i dopiero zabieram się za instalcję systemów. (obecnie to AOMEI Partition).
    Chciałbym zainstalować obok siebie 3 te systemy i potem faktycznie chyba jakiś bootloader co by ogarnął to przełączanie między nimi.
    Dysk SSD Crucial MX 500 >> z tego co patrzyłem efektywnie ma 466GB do zagospodarowania.

W taki razie podpowiedz jak efektywnie ustawić partycje przy tych 3 systemach. (Twoje propozycje rozmiarów). Chciałbym zainstalować goły system , dołożyć najnowsze stery ( albo i nie, bo na tym etapie też już potrafi się czasem coś wysypać [ waham się, którą opcję wybrać] ) i od razu obraz partycji jako backup do szybkiego przywracania, potem tak samo z kolejnymi.
    Później dogranie podstawowych niezbędnych codziennych aplikacji/ programów, zrobienie setupu ustawień i finalnie obraz partycji jako backup.
    Tu mam wątpliwość, ale czy nie lepiej zainstalować OS, zrobić obraz instalacji czystej, a potem raczej aplikacje wrzucać już na HDD (magazyn - inny dysk / partycje). Gdyby przydarzyła się awaria, przywracam czysty OS i od nowa instaluje apki na innym dysku/partycjach. Ewentualnie czysty Os i apki na tym samym dysku / partycji ( tylko wtedy powiększy mi się obraz do przywrócenia, a nie chciałbym, aby był ten plik zbyt duży). Jeśli gdzieś, popełniam błędy w procedowaniu, to napisz proszę gdzie i podaj optymalne alternatywne rozwiązanie.

Napisz proszę, które rozwiązanie lepsze?
    Jak pod te 3 OS podzielić ten dysk? Co z partycją SWAP - pytam w kontekście SSD i obsługi przez XP? wydzielać przy 8GB czy jednak nie.

Będę chciał zainstalować XP ten od Sromotnika co robi optymalizację dysku SSD.
    1. Ta pierwsza partycja 100MB na co ma być ? jakie przeznaczenie / etykieta?
    2. XP >> rozmiar ?
    3. Win 7 32bit >> rozmiar >> ?
    4. Win 7 64bit >> rozmiar >> ?

Rozumiem, wszystkie partycje NTFS?

Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam.
    ps. 8GB RAM już w drodze ;-)
  • #17 20504607
    Gelip
    Poziom 36  
    @ALPHA1977
    Rozmiar to zależy co i jak będziesz używał a obraz możesz zrobić jak chcesz samego systemu lub z aplikacjami i nie trzeba specjalnego systemu tylko zrobić co napisałem w #7
    Co do SWAP to przy 8GB spokojnie można wyłączyć.
  • #18 20504664
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    Gelip napisał:
    Rozmiar to zależy co i jak będziesz używał a obraz możesz zrobić jak chcesz samego systemu lub z aplikacjami i nie trzeba specjalnego systemu tylko zrobić co napisałem w #7

liczyłem na to, że podasz orientacyjne wartości wielkości partycji dla tych OS, zakładając ze 3 OS na tym SSD a reszta danych aplikacji na innym dysku.
  • #19 20504720
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    ITSpec. napisał:

A na przykład których? Bo taki Celeron J4105 będzie z 2-3 razy szybszy od E6750 pobierając 6 razy mniej prądu :D
  • #21 20504851
    ALPHA1977
    Poziom 5  
    Gelip napisał:
    Ale to chcesz abym podał minimalne czy jak?

optymalne / maksymalne ;-) żeby nie przesadzać z wielkością ale tez, aby nie były za małe z czasem.
  • #22 20946161
    devoreaux
    Poziom 9  
    Pozwoliłbym się wtrącić w dyskusję.

Mam laptopa z dwoma partycjami XP + W10 z tym, że na obecnym dysku strasznie zamula, mam taki dysk https://www.cpumedics.com/western-digital-wd5...9t0-500gb-7-2k-rpm-sata-9-5mm-2-5-hard-drive/ Wobec tego mam takie pytania:
    Chcąc wymienić dysk na SSD czym muszę się kierować, w sensie jakie są kryteria i ograniczenia?

Jak po kolei mam się zabrać za budowę partycji. Dawniej była taka teoria, że najpierw instalowało się system starszy, potem nowszy (pierwotnie XP, potem W7/W10). Tutaj w dyskusji widzę głos, żeby nie korzystać z tworzenia partycji przez instalator XP, więc czym i jak mam to zrobić?

Jak już zrobię partycję, rozumiem instaluję XP na jednej partycji, a W10 na drugiej?

Laptop to MSI GT680 z 8 Gb Ram, także myślę że system powinien pociągnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o instalacji systemu Windows XP na dysku SSD Crucial MX500 w komputerze stacjonarnym z 2007 roku. Wskazują na potencjalne problemy związane z obsługą SSD przez XP, takie jak skrócenie żywotności dysku oraz konieczność wyłączenia defragmentacji. Zalecają użycie programów do optymalizacji SSD oraz modyfikacji systemów, takich jak Win JG7 ThinPC dla Windows 7. Użytkownicy podkreślają, że XP może działać na SSD, ale wymaga odpowiednich ustawień, takich jak wyłączenie pliku wymiany i prefetch. Wskazują również na znaczenie odpowiedniego podziału partycji oraz instalacji systemów operacyjnych w odpowiedniej kolejności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA