logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia SR 50 Factory 2007/2008 - kod na licznika po wymianie aku i stacyjki

misza998 10 Lip 2026 07:28 144 9
REKLAMA
  • #1 21935757
    misza998
    Poziom 10  
    Witam wszystkich grupowiczów

Posiadam Aprilie SR 50 Factory. Zdaje się, rok 2007/2008.
    Aprilia miała wypadek.
    Większość już zrobiłem z rzeczy mechanicznych.

No i tu powstają schody.
    Po zamontowaniu nowego aku pojawił się na liczniku kod, który trzeba wbić, aby uruchomić skuter.
    Dużo szukałem na ten temat.
    Wpisywałem dużo kodów uniwersalnych, lecz żaden nie działa.
    Zbliżenie na moduł ECU z żeberkami i etykietą „SR DITECH” Aprilia

Wymieniłem również stacyjkę i się doczytałem, że aby dodać stacyjkę, również muszę wbić code w liczniku.

Ktoś coś doradzi? Fajnie by było jeszcze w tym sezonie poczuć wiatr we włosach.

Wrzucę zdjęcie chociaż kompa, bo ktoś mi radził, żeby go wymienić i kod zniknie.
    Dziękuję z góry za podpowiedzi.
    W was nadzieja.

Pozdrawiam, Michał
    Jaka dokładnie jest wersja tej SR 50 Factory - DiTech czy gaźnik, silnik Piaggio/Morini? Jeśli możesz, wrzuć też oznaczenia/numer z ECU i licznika albo zdjęcia naklejek/wtyczek.
    DiTech, silnik Piaggio, lecz nie jestem pewien
    Co dokładnie pokazuje licznik po przekręceniu zapłonu - jaki napis/ekran z kodem? Masz jeszcze starą stacyjkę, stary kluczyk albo komplet licznik/ECU sprzed wymiany?
    Wpisz Code
    Mam starą stacyjkę, lecz siedzi w niej połamany kluczyk.
  • REKLAMA
  • #2 21935784
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 454
    misza998 napisał:
    Mam starą stacyjkę

Idź do "kluczykarza" Najpewniejsza wersja rozwiązania problemu.
  • REKLAMA
  • #3 21935792
    misza998
    Poziom 10  
    >>21935784

Z kluczykiem mogę spróbować.

Lecz najgorszy jest ten code, bo nawet zapłonu nie mam.
  • #4 21935903
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2593
    Wymieniałeś licznik? Jeśli nie, to przyłóż stary kluczyk (transponder) do anteny stacyjki.
    Zabezpieczenie User Code jest bardzo proste do złamania, wystarczy podłączyć się I²C do pamięci w liczniku i ją odczytać. Kod znajduje się w określony miejscu w pamięci i jest zapisany tzw. jawnym tekstem.
    User Code służy do zabezpieczenia przed uruchomieniem w przypadku posiadania kluczyka dorobionego bez transpondera. Użytkownik może go dowolnie zmieniać.
    Nie pamiętam już, ale chyba w trybie serwisowym można dodawać/usuwać kluczyki oraz resetować User Code.

W przypadku wymiany licznika, nie wiem czy immo jest sparowane (licznik z ECU).
  • REKLAMA
  • #5 21935914
    Adam Walko
    Poziom 35  
    BANANvanDYK napisał:
    Jeśli nie, to przyłóż stary kluczyk (transponder) do anteny stacyjki.

Prawdopodobnie nie posiada starego transpondera?
    misza998 napisał:
    Lecz najgorszy jest ten code

Na forom nikt go z powietrza nie wygeneruje.
    Adam Walko napisał:
    dź do "kluczykarza"
  • #6 21938411
    misza998
    Poziom 10  
    >>21935903

Nie wymieniłem licznika.

Tak, z tego co wyczytałem, będę mógł dodać kluczyk sam, lecz możliwe, że będę musiał podać user code.

Z tym kluczykarzem, co mi też radzą, nie wiem, czy w moim mieście jest taki, co by się tego podjął.
    Jak zaniosę klucz do dorobienia, to mi dorobi i to na tyle.

I tu mi dużo pomogłeś.
    Dzięki.

Samemu uda mi się odczytać ten kod z licznika, jak kupię odpowiednie narzędzia?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21935784

Ale co on mi pomoże? Dorobić kluczyk i to wszystko. W moim mieście nie ma takich konkretnych kluczykarzy.

Tu trzeba chyba dobrego elektromechanika od skuterów.

To moje zadanie.
  • REKLAMA
  • #7 21938436
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Potrzebujesz elektronika z programatorem, takiego od laptopów, radioodbiorników samochodowych, albo sterowników silnika.
    Odczytujesz zawartość pamięci EEPROM bez wylutowywania z płyty (wystarczy podłączenie SDA, SCL, GND i podanie zasilania na licznik).
    Jeśli chodzi o sprawy techniczne, to najprostszy był programik na port COM lub LPT i trzy rezystory. Dzisiaj najwygodniejszym rozwiązaniem to CH341 i program. Mógłby to być nawet zaprogramowany mikrokontroler z wyświetlaczem, byle tylko odczytał pamięć po I²C.
    Kod znajduje się w określonych komórkach pamięci. Piętnaście lat temu znalezienie obrazka z pokazanym miejscem kodu na mapie pamięci nie stanowiło problemu. Ciekawe, czy gdybyś zapytał ChataGPT to by Ci odpowiedział pod którymi komórkami pamięci znajduje się kod.
    Będziesz miał bin to Ci wskażę kod.
  • #8 21938552
    Adam Walko
    Poziom 35  
    misza998 napisał:
    Tu trzeba chyba dobrego elektromechanika od skuterów.

BANANvanDYK napisał:
    Potrzebujesz elektronika z programatorem,

BANANvanDYK napisał:
    takiego od laptopów, radioodbiorników samochodowych, albo sterowników silnika.

Raczej od programowania immobilizerów sterowników - takich jak pokazałeś na fotografii.
    Możesz sobie wówczas zlecić usługę typu: " immo off" lub zaprogramowanie transpondera i wygenerowanie słynnego CODE.
    misza998 napisał:
    czy w moim mieście jest taki, co by się tego podjął.

Nie potrzeba twojego miasta.
    Użyj "szukajki" i wpisz hasło "dorabianie kluczyków Aprilia SR 50 Factory".
    Pojawi się lista firm świadczących takie usługi.
    Nawiąż kontakt. Wyślij sterownik. Ciesz się motorkiem.
    misza998 napisał:
    Samemu uda mi się odczytać ten kod z licznika, jak kupię odpowiednie narzędzia?

Nawet na to nie licz! Odpowiednie oprogramowanie jest kilka ray droższe, niż Twój skuterek.
    Od tego zacznij całą robotę. Nie ma sensu nacinać samego grota, chyba że zastosujesz " immo off".
  • #9 21939077
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Jeszcze raz powtarzam. Immo znajduje się w liczniku.
    Czy ECU jest sparowane z licznikiem, tego nie wiem.
    Licznik łączy się z ECU po linii K, po której odczytuje temperaturę płynu i kody błędów, oraz odblokowuje zapłon.
    Te zabezpieczenie z kodem i transponderem to pod względem użytkowym najlepsze rozwiązanie.
    Nie to samo co z czerwonym kluczem matką w Piaggio i Peugeocie.
    Możesz sobie dorobić klucz bez transpondera, ale wtedy po włączeniu zapłonu trzeba ręcznie wstukiwać kod manetką.
    Złamanie tego zabezpieczenia jest trywialnie proste, bo wystarczy rozebrać licznik, odczytać EEPROM i masz tam podany kod jak na dłoni, bez żadnego szyfrowania.
    Adres kodu znajduje się pod adresem 50 hex — 53 hex (5 bajtów — 5 cyfr).
    Nawet gdyby ktoś chciał odpalić silnik bez licznika/immo, to podłącza ECU od Piaggio/Gilera Purejet lub od poprzedniej generacji SR50 z silnikiem Piaggio Purejet (2003/2004). Nie będzie połączenia z licznikiem więc nie pokaże błędów oraz temperatury płynu. Stary Ditech (silnik Morini) w przeciwieństwie do Piaggio, elektryczną pompę oleju. Peugeot miał immo w osobnym module. Tylko żeby dostać się do ECU trzeba odkręcić podłogę co jest czasochłonne.
  • #10 21939103
    misza998
    Poziom 10  
    >>21938436

Piękne wyjaśnienie sprawy.
    Teraz wiem, za co się zabrać.

Dzięki wielkie Banan

Dodano po 2 [minuty]:

Adam również dzięki za podpowiedzi.

Dzięki wam może po tylu latach odpalę Aprilie i pojawi się uśmiech na twarzy.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Aprilii SR 50 Factory po wymianie akumulatora i stacyjki, w której na liczniku pojawia się kod blokujący uruchomienie skutera. Rozważano dodanie nowego kluczyka/transpondera oraz reset lub odczyt User Code z licznika. Padły sugestie, że najpewniejszym rozwiązaniem jest kluczykarz lub elektronik z programatorem, który odczyta pamięć EEPROM licznika po I²C bez wylutowywania i pozwoli odzyskać kod. Wskazano też, że kod jest zapisany jawnie w pamięci licznika, a przy braku starego transpondera nie da się go wygenerować „z powietrza”. Pojawiła się informacja, że licznik i ECU mogą być sparowane w układzie immobilizera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA