logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie sali konferencyjnej. Dobór głośników

Badi 27 Gru 2005 17:44 9137 12
REKLAMA
  • #1 2120070
    Badi
    Poziom 11  
    Witam,

Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę z akustyką i wiem o istnieniu

tej strony poproszę o pomoc :)

1. Wymiary sali:

Długość : 14,4 m
    Szerokość: 6 m
    Wysokość: 3,3 m

2. Miejsc siedzących:

Zakładam : 30

/ o materiałach z jakich wykonane ściany nie będe pisał a o czasie poglosu:/

3. Czas pogłosu:

T=1s.

Mam dobrać głośniki do takiej sali. Założenia mam takie aby charakterystyka czasu liniowa(płaska) powyżej 250 Hz ... .a poniżej 250Hz ma nastąpić 50% wzrost czasu pogłosu w funkcji częstotliwości.

Na koniec mam podać jaki mogę uzyskać na głośnikach Lp.

Dzieki za pomoc. Jeśli chodzi o pytania.. jestem do dyspozycji. :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2120151
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Czas pogłosu jest już przydługawy, jeżeli chodzi o mowę.

Nie da się moim zdaniem wydłużyć czasu pogłosu w pomieszczeniu samymi głośnikami. Tu trzeba ingerować w materiał, lub kształt pomieszczenia.

Napisz coś więcej, kto to zlecił i na jakiej podstawie. Jakie ma być zadanie takiej sali, bo w tej chwili pomysł wygląda nieco absurdalnie.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #3 2120244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2120864
    Badi
    Poziom 11  
    A więc tak,

Z tego co wiem, sciany zrobione są z płyt gipsowych okleinowanych i "podziurawionych" .. jak wiemy doskonaly rezonator Helmholtza, ktory da sie dobrze stroic.

Sala ma być multimedialna, także nie tylko mowa wchodzi w grę lecz również obraz i dźwięk. Jest projekt aby były tam przeprowadzane wykłady z inżynierii dźwięku także dźwięk musi być dobrze słyszalny.

Będę wiedział więcej myśle na dniach.. więc systematycznie wpisze wszystkie aktualne dane.

Jak jakieś pomysły na głośniki i sposób "zawieszenia" i gdzie .. piszcie śmiało.

Dodano po 5 [minuty]:

A więc tak,

Z tego co wiem, sciany zrobione są z płyt gipsowych okleinowanych i "podziurawionych" .. jak wiemy doskonaly rezonator Helmholtza, ktory da sie dobrze stroic.

Sala ma być multimedialna, także nie tylko mowa wchodzi w grę lecz również obraz i dźwięk. Jest projekt aby były tam przeprowadzane wykłady z inżynierii dźwięku także dźwięk musi być dobrze słyszalny.

Będę wiedział więcej myśle na dniach.. więc systematycznie wpisze wszystkie aktualne dane.

Jak jakieś pomysły na głośniki i sposób "zawieszenia" i gdzie .. piszcie śmiało.
  • REKLAMA
  • #5 2120918
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Temat jest rozbudowany, więc napisz dokładnie wszystko co wiesz na ten temat. A jeszcze lepiej, jakby sie dało to obejrzeć, opukać, posłuchać. Co z tego, że podpowiem ci jakies rozwiazanie, jak sie okaze, ze akurat tam nie da sie przymocowac nic do sciany itp.

Dobra sala tym sie charakteryzuje, ze nie wymaga poprawek w postaci nagłośnienia.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #6 2121343
    Badi
    Poziom 11  
    Sala bedzie w trakcie budowy za jakies 3 miesiące. Nie mam niestety dostępu do materiałów projektowych w tej chwili. Być może będę miał na dniach.. może po nowym roku..
    W kazdym bądź razie widziałem ten projekt. Do ścian w każdym miejscu da sie przymocowac uchwyty na głośniki.
    A znasz moze jakies firmy, ktore produkuja glosniki specjalnie pod sale konferencyjne??
  • REKLAMA
  • #7 2121945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2121979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2122884
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Podstawowe pytanie:
    - czy emitowany ma być głos tylko z katerdry ( prezydium sali) czy maja zabierać głos również uczestnicy.
    Wykonałem kilka nagłośnień stałych w salach konferencyjnych i dydaktycznych i raczej opierało się ono o kilka stref głośników indywidualnie regulowanych ( w max sytuacji było 9 wzmacniaczy na salę dla ok 300 osób)
    Dla pokonania pogłosu stosowało się w tamtych czasach strefy nagłośnienia, skomplikowane miksery, pola krosowe
    w tej sali wpomnianej wyżej z sufitu wisiały zwykłe tonsilowskie głośniki kulowe ok 15 po trzy na strefę, a między nimi mikrofony pojemnościowe MCU 53 dla "głosów z sali". Za pomocą krosu i miksera były odpowiednio domiksowywane do stref dalszych od lokalizacji mikrofonu, w najbliższych wcale ich nie było. System był strojony przy pomocy wojska :D tzn sala zapełniona wojskiem w różnych mundurach ( dla uśrednienia pochłaniania dźwięku); przy niepełnej sali tłumiły fotele. Jak sprzęgało to akustyk szedł na salę i otwierał trochę pustych foteli.
    Był to kobylasty projekt, powstały w czasach socjalistycznych, służył nawet do rejestrowania 'nieautoryzowanych' rozmów na sali
    Do każdego obiektu trzeba podejść indywidualnie........
    Pozdr.J.
  • #10 2124191
    kafar
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czas pogłosu 1s to raczej dużo, ja bym polecał 0,8 lub nawet troche mniej, szczegolnie jezeli ma to sluzyc do jakis odsluchów, na pewno nie zwiekszal bym go. Ponieważ sala jest dość długa to najlepszym rozwiązaniem jest podział na dwa autonomiczne systemy:
    1. Sluzacy do nagłaśniania samej mowy. W tym przypadku jezeli tylko pozwoli na to sufit to głośniki sufitowe, małej mocy ale równomiernie rozlozone po calej powierzchni widowni (sluchaczy) spowoduje to ze kazdy bedzie slyszal mowce mniej wiecej tak samo a w dodatku nie potrzeba do tego duzych mocy, 60 a nawet 35 W mogło by wystarczyć, nie chodzi tu przecież o Max SPLale o jak najwieksza zrozumialosc. C0 do jakosci to to w zakres od 100 Hz do 10 kHz system taki bez problemu przeniesie, dolna czestotliwosc możę być nawet wyższa, bo ja kwiadomo nasz mozg potrafi ton krtaniowy odczytac (tak jak w telefonie). Z głosnikami nie ma co przesadzac od razu JBL lub B&W bo na pewno nikt tego nie zralizuje. Wiem bo zrobilem juz troche takich sal i cena jest w 99% decydujaca.
    2. System tylko dal muzyi o pełnym pasmie i jakiejs ukierunkowanej scenie, nie da sie przeciez zadowoloic wszystkich najwyzej 2-3 osoby, do tego jednak trzeba usiasc z rysunkiem i parametrami sali. Dodatkowo mozna to sprzezyc z systemem projekcji wielkoekranowje (projektor itp) ale to juz jest temat rzeka.

Systemem elektroakustycznym mozna bezproblemu zwiekszyc czas poglosu na pewno nie da sie go zmniajszyc.
  • #11 2124396
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    -> Rezonator Hmhz - na ile strojony ?
    -> Patrzyłeś, jakie częstotliwości tłumi ?
    To można zmienić oczywiście. Sala nie jest bardzo akustyczna, bo stosunki ścian wskazują na mniej lub bardziej rozmyte rezonanse. Czasu pogłosu dla niskich częstotliwości się nie zwiększa akustyką, tylko elektroniką. Zwłaszcza, że ciężko zmienić odległość powierzchni odbijających. Zmienić można czas wygaszenia - regulując ilość wytłumienia. Planujesz subwoofery obsługujące pasmo X do 250Hz ? Tym możesz załatwić pogłos ustawiając je w określonych częściach sali,ale nie każdy będzie miał odpowiedni że tak powiem czas, także polecam elektronikę i kilka mnijeszych głośników przynajmniej w 6 miejscach.
    -> Po co ten wzrost czasu pogłosu ? [ pewnie chodziło o to, że bas ciężko stłumić i pogłos i tak będzie, w tej sytuacji chyba nie należy robić nic ? ]
    -> Ja się aż tak nie znam, ale obsługę pasma mowy dałbym jak kolega radził - w suficie, albo na bocznych ścianach w określonych odległościach, jeśli liczy się odpowiednia kierunkowość [ jak głos dobiega z kierunku, gdzie siedzi mówiący to jednak bardziej komfortowo się słucha i łatwiej się skupić ] Jeśli kierunkowość nie gra roli, to sufit łatwiejszy, bo zmniejsza się właśnie pogłos i łatwiej to stłumić, fala leci wprost na powierzchnię tłumiącą - ludzi i siedzenia.

Sala ma jakąś wykładzinę ? To się bardzo liczy, zwłaszcza dla wyrównania pasma średnicy. Dla basu to egal.
  • #12 2130404
    Badi
    Poziom 11  
    Mam najprawdopodobniej dostać plan po nowym roku. Widziałem projekt tylko pare minut.

Wiem, że będzie podwieszany sufit nad stołami, które beda ustawione wzdluż sali. Dałoby sie zatem dosc latwo zamontowac systemy glosnikow sufitowych tylko chodzi o jakosc.. ma rownie dobrze byc slyszana muzyka. Bedzie wykladzina. Nie wiem jeszcze na ile strojone ściany.
    Myśle, że jako nowoczesny system nagłasniający to "glosy z sali" tez uwzglednie w projekcie takze systemy bezprzewodowe.

Dziekuje za zainteresowanie. Bede dostarczal na forum wszystkie informacje jakie uzyskam. Na razie nie mam projetku w rece, tylko zalozenia.
  • #13 2130635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru nagłośnienia do sali konferencyjnej o wymiarach 14,4 m x 6 m x 3,3 m, z 30 miejscami siedzącymi i czasem pogłosu około 1 sekundy. Autor planuje uzyskać liniową charakterystykę czasu pogłosu powyżej 250 Hz oraz wzrost czasu pogłosu o 50% poniżej tej częstotliwości. Wskazano, że samymi głośnikami trudno jest wydłużyć czas pogłosu, zwłaszcza w niskich pasmach, co wymaga ingerencji w materiały lub kształt pomieszczenia, ewentualnie zastosowania elektroniki i subwooferów rozmieszczonych w różnych miejscach. Sala ma być multimedialna, przeznaczona do wykładów z inżynierii dźwięku, z dobrym nagłośnieniem mowy i muzyki. Proponowane rozwiązania to systemy głośników sufitowych małej mocy, równomiernie rozmieszczonych, lub głośniki zawieszone na ścianach, z możliwością strefowego sterowania i korekcji. Wskazano, że do nagłośnienia mowy wystarczą głośniki przenoszące pasmo od około 100 Hz do 10 kHz, a moc 35-60 W jest wystarczająca. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia systemów bezprzewodowych dla głosów z sali oraz na łatwość montażu dzięki podwieszanemu sufitowi. Wspomniano o firmach specjalizujących się w nagłośnieniu sal konferencyjnych, takich jak Bel Acoustic i Tomex. Przykładowe rozwiązania z innych sal obejmowały systemy strefowe z kilkoma wzmacniaczami i mikrofonami pojemnościowymi MCU 53. Podkreślono, że jakość głośników sufitowych może być wysoka, a ich montaż ułatwiony przez konstrukcję sufitu podwieszanego. Ostatecznie zaleca się systemy zrównoważone, dostosowane do charakterystyki akustycznej pomieszczenia i potrzeb multimedialnych, z uwzględnieniem zarówno mowy, jak i muzyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA