logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWM2100N – blokada drzwi nie zadziałała, upływ prądu w ACS110-7S 1 kΩ

bakihicham 15 Lip 2026 00:19 93 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21938518
    bakihicham
    Poziom 2  
    Electrolux EWM2100N – blokada drzwi nie zadziałała, upływ prądu w ACS110-7S 1 kΩ

Cześć wszystkim, zajmuję się diagnostyką płytki sterującej pralki Electrolux (model EWM2100N). Płytka powoduje zapalenie się diody LED na przycisku startu oraz kolejnej diody u góry, ale blokada drzwiczek nie zadziałała.
    Sprawdziłem, że sam blokadę drzwi działa prawidłowo. Jednak TRIAC (ACS110-7S) odpowiedzialny za sterowanie blokadą drzwi wykazuje w moich pomiarach upływ prądu o wartości 1 kΩ. Płytka się włącza, ale procesor nie uruchamia pompy ani silnika, prawdopodobnie z powodu blokady bezpieczeństwa spowodowanej awarią obwodu blokady drzwiczek.
    Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem lub potwierdził, czy wymiana elementu ACS110-7S rozwiązuje problem blokady w tym konkretnym module?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21938582
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Wykonaj pomiary triaka ale go wylutuj z płytki pcb albo wlutuj nowy element nie jest drogi.
  • #3 21938776
    bakihicham
    Poziom 2  
    >>21938582
    Sprawdziłem wszystkie triaki na płytce i wszędzie uzyskałem tę samą wartość 1 kΩ, więc sądzę, że problem nie leży po stronie triaka.
REKLAMA