logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy CS4 1061DE/1-S 6kg 1000 obr - wyciek wody, skąd może cieknąć?

juhas80 15 Lip 2026 11:39 72 4
REKLAMA
  • #1 21938709
    juhas80
    Poziom 2  
    Wyciek wody w pralce CANDY CS4 1061DE 1-S 6 kg 1000 obr. podczas prania.
    Rozebrałem tylną ściankę i zlokalizowałem go. Zaznaczyłem miejsce wycieku na obrazku. Wcześniej sprawdziłem, woda nie cieknie ani po wężu z wodą, ani odpływowym, ani z górnego zbiornika.
    Czy to jest do naprawienia? Czy to raczej bęben i po prostu ścieka po tym elemencie? Pralka dość młoda - 2,5 roku dopiero.

AI: W której fazie programu pojawia się wyciek - przy pobieraniu wody, podczas samego prania, płukania, wirowania czy dopiero przy odpompowywaniu?
    Praktycznie w każdej fazie prania wyciek się pojawia, najbardziej widoczne jest podczas pracy bębna, bo wtedy amortyzatory się ruszają.
    AI: Czy bęben ma wyczuwalny luz góra-dół/przód-tył albo pralka głośno pracuje przy wirowaniu? Widać gdzieś rdzawy nalot lub ślady wody przy osi/łożyskach?
    Nie zauważyłem śladów rdzy na bębnie ani głośnej pracy podczas wirowania.

Dołączam zdjęcie tabliczki znamionowej.
  • REKLAMA
  • #2 21938852
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3728
    Musisz to rozkręcić, ale chyba doszło do pęknięcia mocowania łapy silnika napędowego. Najpierw trzeba ustalić dokładnie miejsce uszkodzenia, ale najlepszą metodą naprawy będzie spawanie tworzywa. Podzwoń po lokalnych serwisach napraw sprzętu AGD i zapytaj czy ktoś to może pospawać na miejscu a jeśli nie to demontaż zbiornika i sam możesz zawieźć jeśli jest u Ciebie firma zajmująca się spawaniem tworzyw. Nie sądzę że uda się to naprawić klejem.
  • REKLAMA
  • #3 21938871
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6934
    juhas80 napisał:
    i zlokalizowałem go.

Do jego zlokalizowania jeszcze długa roga przed Tobą.
    Nie mniej w pierwszej kolejnosci i najłatwiej jest zweryfikować fartuch.
    Uzupełnisz temat o zdjęcie tabliczki z numerami serwisowymi to pomyśli się co jeszcze tam jest i może lecieć.

Kenworth 18 napisał:
    ale chyba doszło do pęknięcia mocowania łapy silnika napędowego.

Kolega nie tworzy kwadratury koła. Widać, że leci spod balastu, więc trzeba po tym kierunku szukać. I niekoniecznie będzie to uszkodzenie zbiornika.
  • REKLAMA
  • #4 21938965
    juhas80
    Poziom 2  
    Uzupełniłem post o zdjęcie tabliczki znamionowej. Przyjrzałem się więc fartuchowi i jest winowajca. Pytanie teraz czy jest gdzieś instrukcja wymiany? On jest wklejany? Bo tak to wygląda.

Ok, już doczytałem, że wygooglowalem, że jest obejma. Zlokalizowałem. Wymienię i dam znać czy to tylko to.

Candy CS4 1061DE/1-S 6kg 1000 obr - wyciek wody, skąd może cieknąć? Candy CS4 1061DE/1-S 6kg 1000 obr - wyciek wody, skąd może cieknąć?
  • #5 21939428
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6934
    juhas80 napisał:
    czy jest gdzieś instrukcja wymiany?

nie ma.

juhas80 napisał:
    On jest wklejany?

Nie, obejma na zbirniku obejma na przedniej obudowie, plus to co ewentualnie na jakiś dodatkowych wężykac jeśli dchodzą.

juhas80 napisał:
    Wymienię i dam znać czy to tylko to.

Raczej na tym się skoczy, a z wymianą trzymam kciuki, bo nie jest to prosta i rzyjemna robota....
REKLAMA