logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie płytki PCB do samodzielnego montażu (Darts Control 253g)

StrikerP75 15 Lip 2026 10:47 198 6
  • #1 21938671
    StrikerP75
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim miłośnikom elektroniki, właśnie pracuję nad małym projektem - próbuję zbudować płytkę sterującą typu „Darts Control 253G”, jeszcze tę starą wersję z komponentami THT. Płytkę mam już mniej więcej gotową, ale bardzo przydałaby mi się pomoc w postaci sprawdzenia połączeń - szczerze mówiąc, nie znam się zbytnio na płytkach drukowanych, więc każda rada byłaby na wagę złota. Jeśli korzystacie z programu „easy EDA” i moglibyście rzucić okiem na projekt oraz wskazać mi błędy - na przykład szerokość ścieżek, rozmieszczenie otworów do lutowania itp... W załączniku zamieszczam link do pliku projektu „Easy EDA” na Google Drive.

https://drive.google.com/file/d/1IKegUGrFC2jWJV9M1Z3sR4IGxFzCeC0g/view?

• #3 21939018
    StrikerP75
    Poziom 2  
    >>21938917 Tak, rozumiem to. Szczerze mówiąc, to mój pierwszy raz, kiedy w ogóle pracuję w programie do projektowania płytek drukowanych.
  • Pomocny post
    #4 21940047
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    Cóż.
    1. Ułożenie elementów wygląda na w 90% przypadkowe. O ile kluczowe elementy można uznać za umieszczone z sensem to dla reszty nie widać logiki ich pozycjonowania. Najbardziej jaskrawy przykład to dioda D10.
    2. Pomijając fakt, że ścieżki z uwagi na pkt. 1 i "wybitną" pracę wspomagania routera, to głównymi zarzutami dla nich jest:
    - prowadzenie wszystkiego jedną ich szerokością. Mamy tam zabezpieczenie 10A na wejściu a takie ścieżki już przy 1A przestaną istnieć. Wypadałoby użyć kalkulatora do obliczenia wymaganych szerokości;
    - brak sensownych odległości jedna od drugiej. O ile gdzieś przy komparatorach to nie będzie miało takiego znaczenia, ale przy wejściu, gdzie napięcie będzie od 120V wzwyż to błyskawice będą większe niż przy letniej burzy. Tu także przyda się kalkulator, który poda minimalną, bezpieczną wartość odległości.
  • #5 21940675
    StrikerP75
    Poziom 2  
    >>21940047 Dziękuję za konstruktywną krytykę i rady dotyczące ulepszenia projektu. Powodem takiego rozmieszczenia elementów było to, że starałem się odtworzyć układ z oryginalnej płytki „Darts Control 253G”. Bardzo cenię sobie te rady.

• #6 21940717
    jvoytech
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    A kto Panu ten schemat tak spie... tzn. rysował. Czy to było jakieś AI? Czy on jest "legitny", ktoś go kiedyś zbudował i może potwierdzić że jest poprawny? Pierwszy raz widzę, żeby mostek Gretza narysować w dwóch różnych miejscach, dwie diody w lewym prawym rogu i reszta z lewej strony schematu :-/

1. Z podstawowych błędów to układy scalone powinny mieć oznaczenie "U", tranzystory "Q", złącza "J", etc. Sprawdź w internecie jak się powinno oznaczać różne typy komponetów.
    2. U ciebie np. złącze śrubowe U9 mylnie sugeruje że to jest układ scalony.
    3. Potencjometr R9 R12 nie ma podłączonego środkowego odczepu, czyli kręcenie nim nie wpłynie na układ.
    4. Złącze AC1AC2 to chyba do napięcia przemiennego 230V, na PCB prowadzisz ścieżkę zbyt blisko jednego z pinu. Może tam coś zaiskrzyć

Czy PCB jest jednostronne, bo chyba tam widzę jakieś jumpery (1a, 1b,...)? Będziesz to sam wytrawiał albo frezował?

Niektóre ścieżki pewnie są za cienkie, ale to trzeba by wiedzieć jakie typowe i maksymalne prądy płyną w układzie. Ścieżki możesz pogubić albo rysować je jako polygony
  • #7 21940842
    StrikerP75
    Poziom 2  
    >>21940717 Narysowałem ten schemat – sytuacja jest skomplikowana, ale żeby to uprościć, nie mam absolutnie żadnego pojęcia o projektowaniu płytek drukowanych. Mój tata chce płytkę drukowaną do sterowania tokarką – widział model 253G, a ja próbuję przeprowadzić inżynierię odwrotną tego projektu. Jak już wspomniałem, nigdy w życiu nie zajmowałem się projektowaniem płytek drukowanych, więc nie mam absolutnie żadnego pojęcia, jak to się robi. Tata chce, żeby była to płytka z ścieżkami na dolnej warstwie, z elementami THT ze względu na niezawodność i trwałość. Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego ten terminal został oznaczony jako U9. Korzystam z domyślnych bibliotek EasyEDA.

(Also I am deeply sorry for my polish I do not speak polish even a single bit and I am relying on deeple for translation.)
    Widok płytki PCB w programie CAD z elementami THT, opisami R/C/D i listwą zaciskową U9 na dole

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy prośby o sprawdzenie projektu płytki PCB do samodzielnego montażu sterownika „Darts Control 253G” w starszej wersji z elementami THT. Autor udostępnia projekt wykonany w EasyEDA i prosi o ocenę poprawności połączeń, szerokości ścieżek, rozmieszczenia otworów montażowych oraz ogólnej jakości projektu przed wykonaniem płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA