logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt PCB do schematu w czerwonej ramce – minimalne wymiary, grube ścieżki

Alion54 11 Lut 2015 18:10 1398 10
  • #1 14428554
    Alion54
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam chciałbym was poprosić o opracowanie tego schematu na płytkę drukowaną w czerwonej ramce
    (jak najmniejsze, 6~7cm na ~5 tak wiem że to zależy od wycięcia tej płytki w laminacie ale nie chce mieć połączeń np.1mm tylko mają być pewne tam gdzie się ta grubsze)
    Elementy do użycia:
    dioda prostownicza (rozmiarowo najmniejsze chyba 1A)
    wejścia i wyjścia będą łączone (skręcane) tym Projekt PCB do schematu w czerwonej ramce – minimalne wymiary, grube ścieżki

To chyba wszystko ( a jeszcze jedna wejścia i wyjścia nie muszą być po kolei ponieważ wszystko będzie skręcane na kablach i chciałbym już gotowy projekt do wydrukowania na drukarce i oczywiście opis co gdzie połączyć)
    Bardzo dziękuje za pomoc ;)
  • #2 14428757
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Kolego, powiem jak to trzeba zrobić. Trzeba wziąć kartkę papieru, miekki ołowek, gumkę, i sobie narysować na tej kartce ścieżki mając na uwadze właściwe wymiary elementów. Najpierw wyjdą bazgroły, a metodą wymazywania i rysowania kolejnych ścieżek wyjdzie układ płytki do zaakceptowania. Niestety, wszyscy są z reguły leniwi, i nikt za Ciebie tego nie zrobi, bo czekasz na gotowe rozwiązanie bez żadnego własnego wkładu pracy.
  • #3 14428943
    Alion54
    Poziom 9  
    Ok zrobię sam projekt a czy może prosić o jego sprawdzenie ?

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Próbowałem ogarnąć kilka programów do projektowania układów ale wszystko na marne (nie rozumiem ich wcale ) czy mógłbym prosić aby mi ktoś ten projekt opracował do wydrukowania na papier. Zrobiłem prymitywny model tego co chciałem (nom sory że w pańcie ale najprostsze sposoby są najlepsze).
  • #4 14436274
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Połączenia są OK.

Dodano po 11 [minuty]:

Ale gniazda z wyprowadzeniami od 12 do 19 powinny być zamontowane po kolei i naprzeciwko siebie bo inaczej ta tak zaprojektowana dodatkowa płytka drukowana traci sens gdyż do połączenia trzeba będzie przewody krzyżować .
  • #5 14436671
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Projekt PCB do schematu w czerwonej ramce – minimalne wymiary, grube ścieżki Projekt PCB do schematu w czerwonej ramce – minimalne wymiary, grube ścieżki Zasadnicze i podstawowe pytanie, czy tych płytek będzie chociaż 25÷50 sztuk, czy tylko jedna do własnego użytku. Jeżeli tylko jedna, to nie potrzeba żadnego druku, mozna elementy połączyć przewodami/drucikami na dowolnej preszpanowej płytce z powierceniem otworków na elementy, lub na uniwersalnej płytce, i to zwolni nawet od wiercenia otworków. Są uniwersalne płytki bez punktów lutowniczych i z punktami lutowniczymi na każdym otworku.
    Projektowanie druku dla tak prostego układu jest warte zachodu powyżej 50 płytek.
  • #6 14438176
    Alion54
    Poziom 9  
    Otóż tych płytek może miesięcznie wyjść około 30 (słaby miesić) a nawet 60 miesięcznie wszystko zależy. Bo gdyby chodziło o jakieś 5 sztuk to bym sobie nawet gitary tym nie zawracał ale to będzie służyło na lata. A musi być to na płytce drukowanej (nie uniwersalnej) bo chodzi o rozmiary żeby było jak najmniejsze. Nom ale widać że nikt już w tym kraju chyba dla 2 osoby za normalne dziękuje nic nie zrobi. (nie chodzi mi o prace które by zajęły tygodnie czasu i dodatkowe pieniądze )
  • #7 14439812
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Mogę zaprojektować PCB. Proszę o kontakt.
  • Pomocny post
    #8 14439978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14440180
    Alion54
    Poziom 9  
    @Christophorus Dzięki wielkie za pomoc jesteś wielki tylko chciałbym ten schemat w pliku tzn. żeby mógł go otworzyć w EAGLE (wszystko co masz na temat tego schematu )
  • #10 14440560
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Alion54 napisał:
    @Christophorus Dzięki wielkie za pomoc jesteś wielki tylko chciałbym ten schemat w pliku tzn. żeby mógł go otworzyć w EAGLE (wszystko co masz na temat tego schematu )

Panie kolego 30 do 60 płytek miesięcznie to znaczy,m że na tym zarabiasz. W takiej sytuacji zapłać człowiekowi za jego prace albo zrób sam a nie szukasz przysłowiowego jelenia. To jest forum wzajemnej pomocy a nie wspierania cwaniaków.
    Zwłaszcza że Twój projekt to banał i takie płytki 15 lat temu rysowałem w Wordzie.
  • Pomocny post
    #11 14440727
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Moja wersja płytki (Cadstar 15 Express):

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

W załączniku pliki projektu.
    Załączniki:
    • Przystawka.zip (999.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w opracowaniu schematu na płytkę drukowaną o wymiarach 6-7 cm na 5 cm, z uwzględnieniem diody prostowniczej 1A oraz gniazd do połączeń skręcanych. W odpowiedziach podano różne podejścia do projektowania PCB, w tym ręczne rysowanie ścieżek oraz użycie programów CAD. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego rozmieszczenia gniazd, aby uniknąć krzyżowania przewodów. Użytkownik wyraził chęć do samodzielnego stworzenia projektu, ale potrzebuje wsparcia w jego weryfikacji i przekształceniu do formatu EAGLE. Pojawiły się również sugestie dotyczące kosztów produkcji płytek oraz etyki korzystania z forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA