Posiadam rejestrator HiWatch DS-H108Q z wejściem na 8 kamer i chciałbym go zainstalować u siebie w domu. Niestety ma założone hasło i kod zabezpieczenia wzorem na ekranie. Chciałbym go przywrócić do ustawień fabrycznych. Na płycie głównej rejestratora nie ma żadnego przycisku do resetowania. W jaki sposób mógłbym go zresetować ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Bateryjki nie było w ogóle wcześniej jak dostałem ten rejestrator, sam założyłem nową, ale stan nadal był bez zmian - z hasłem. Wobec tego zrobiłem dokładnie tak jak na tej stronie którą podałeś, z tym że zamiast programatora CH430 użyłem CH431, który akurat miałem w domu. Podłączyłem kabelek (GND, RX,TX). Hyper Terminal ustawił mi port dla CH431 na COM7 (tak też pokazuje w menedżerze urządzeń), prędkość dałem na 115200, adres karty sieciowej zmieniłem na 192.168.1.128. Uruchomiłem TFTP i na tym ustawieniu karty się zainicjował. Po podłączeniu zasilania do rejestratora w oknie Hyper Terminala nic się nie dzieje, nie wyświetla bootowania - miga tylko kursor. Podłączałem i na kablu LAN skrosowanym i na prostym i jest tak samo. Nie wiem co jest tego przyczyną - może adres IP dla karty sieciowej komputera powinno się ustawić na inny niż 192.168.1.128 ?
Trochę to nie tak.
Programatorem miałeś zgrać zawartość tej kości.Winbond.
Podaj dokładnie co na niej pisze.
A konverterem usb ttl połaczyć się ewentualnie do terminala.
Dane sa częściowo szyfrowane pozostaje terminal po usb o ile nie wyłączony jest.
Takie coś znalazłem:
W sekcji konfiguracyjnej powtarzają się pary danych, które wyglądają na domyślne lub zapisane loginy i hasła do powiązanych strumieni kamer lub kont użytkowników:
Użytkownik: admin
Hasło: 12345
Ciąg RSdzeSdedqSQrryR powtarzający się 8-krotnie (prawdopodobnie zakodowane fabryczne hasło lub klucz deszyfrujący dla poszczególnych kanałów wideo).
Identyfikator/Model: SWKH
Kanały: Urządzenie obsługuje 8 kamer (Camera 01 do Camera 08).
Strumienie RTSP: Wykorzystywany jest protokół PSIA do przesyłania obrazu: rtsp://localhost/PSIA/Streaming/channels/101 (gdzie 101 to kanał 1, strumień główny).
Wyszukiwanie chmurowe: Adres dev.guardingvision.com (popularna usługa chmurowa P2P od Hikvision służąca do podglądu zdalnego).
ID protokołu GB28181: Ciąg 34020000002000000001 to standardowy identyfikator narodowego protokołu bezpieczeństwa w Chinach (często spotykany w tym oprogramowaniu układowym), z powiązanym hasłem 12345678.
Integracje z chmurami (Klucze OAuth API)Plik konfiguracyjny zawiera zakodowane na sztywno (hardcoded) identyfikatory aplikacji i klucze sekretne (Client ID i Secrets) służące do wysyłania kopii zapasowych lub powiadomień na dyski chmurowe:
Microsoft OneDrive:Client ID: 0000000044155860
Secret: mg0bdJs4JMLt3xvfkJbKsD-guIll127wEndpoint logowania: https://login.live.com/oauth20_authorize.srf Google Drive:Client ID: 85330265288-an3l3fmgrq4iomk4hm6d51g9usmqmid8.apps.googleusercontent.com
Secret: e3qQhKCpDYbAPxqHpB7FnSt_
Dropbox:Client ID: iowksdl239eshw4Secret: m201ucp465yn5me
Po przepuszczeniu przez AI:
ALE TWOJEGO HASŁA OTWARTYM TEKSTEM NIE WIDAĆ!!!
Dodano po 9 [godziny] 40 [minuty]:
Zobacz jeszcze z generatora na tej stronie na podstawie daty i numeru seryjnego rejestratora: