logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tecumseh Enduro XL - brak iskry, biegunowość magnesów koła zamachowego

fazerr23 16 Lip 2026 23:35 57 2
REKLAMA
  • #1 21939910
    fazerr23
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, problem dotyczy traktorka-kosiarki z silnikiem Tecumsech Enduro Xl. Straciłem w nim iskrę i okazało się, że magnesy na kole zamachowym odpowiadające za wytwarzanie iskry rozleciały się w drobny mak.... Znalazłem zdjęcie na forum, jak powinny one wyglądać. Problem w tym, że nie możliwe do zakupienia identyczne magnesy, więc będę je próbował zastąpić innymi. Jak widać na załączanym zdjęciu, jest tam jeden magnes, a na nim dwa osobne mniejsze. Może ktoś mi powiedzieć, jak z biegunowością tych magnesów, żebym widział, czego szukać?? I druga sprawa, ponieważ nie mogę znaleźć ferrytowych z otworami i gdybym dał neodymowe, ale oddalił bardziej cewkę WN, aby nie generować zbyt wysokiego napięcia, to czy nie będzie to problemem???
    Koło zamachowe silnika z magnesami na obwodzie i cewką zapłonową obok
    Schemat magnesów z oznaczeniami N i S oraz czerwonymi znakami zapytania na białym tle
  • REKLAMA
  • #2 21939945
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 452
    fazerr23 napisał:
    że magnesy na kole zamachowym odpowiadające za wytwarzanie iskry rozleciały się w drobny mak...

fazerr23 napisał:
    druga sprawa, ponieważ nie mogę znaleźć ferrytowych z otworami i gdybym dał neodymowe, ale oddalił bardziej cewkę WN, aby nie generować zbyt wysokiego napięcia, t

Jak daleko oddalił? Liczyłeś to?
    fazerr23 napisał:
    to czy nie będzie to problemem???

Będzie problem! Jedna awaria już się wydarzyła. Teraz zamierzasz wygenerować następną.
    Na początek zorientuj się w miejscach, gdzie można zaopatrzyć się w części do tego wynalazku?
    Zawsze można poprosić producenta o wskazanie takich miejsc. I to jest właściwa droga.

Dodano po 26 [minuty]:

fazerr23 napisał:
    nie mogę znaleźć ferrytowych z otworami

allegro.pl/produkt/magneto-kolo-magnesowe-tecumseh-centura-170mm-24880020-77818911-1dbb-4809-9fe0-c703f0b7ab18?offerId=16298346808&utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dko%25C5%2582o%2520magnesowe%2520tecumseh
    Zerknij, czy będzie pasowało?
  • #3 21940025
    fazerr23
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    To koło zamachowe niestety jest od zwykłej kosiarki, a nie traktorka.

Dodano po 9 [minuty]:

Dzisiaj przyjrzałem się temu bardziej i jeden z elementów zaznaczonych na zdjęciu czerwoną strzałką mi został drugiego gdzieś wcieło i magnes pod nimi też się rozleciał. Ale jeden z tych elementów mam i okazuje się że nie jest on magnesem tylko jakimś kawałekiem metalu ponieważ nie przyciąga. Więc potrzebuje tylko ten magnes zaznaczony niebieską strzałką a ten drugi element z racji że jeden mam mogę dorobić na wzór z jakiegoś kawałka metalu. Tylko problem jest ze znalezieniem magnesu ferrytowego o tym wymiarze czyli 50x20x6 i jeszcze żeby miał on dwa otwory aby go przykręcić.... Neodymowych jest bardzo duży wybór ale pewnie był by za mocny...
    Tecumseh Enduro XL - brak iskry, biegunowość magnesów koła zamachowego
REKLAMA