logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Speed Touch 330 spowalnia uruchamianie Windows XP po reinstalacji systemu

waljo 27 Gru 2005 18:20 16648 16
REKLAMA
  • #1 2120187
    waljo
    Poziom 21  
    Ocena: 189
    Problem polega na tym, że po podłączeniu modemu do gniazd USB komputer bardzo długo uruchamia się, zajmuje to około 7 minut.
    Po odłączeniu modemu od USB komputer uruchamia się w normalnym czasie.
    Problem pojawił się po ponownym postawieniu systemu windows, wcześniej wszystko było normalnie.
    Wgrywałem kilka razy sterowniki do modemu ale bez zmian.
    Zainstalowany jest windows xp.
    Czy ktoś z kolegów wie o co chodzi i jest w stanie mi pomóc.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2121440
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Miałem ten sam mosem do neostrady na kompie starym i nowym ale takiej sytuacji niemiałem, były dziwne sytuacje ze komp po okragłych 3h sie włączał sam itp. ale zeby sie tak długo uruchamiał ?? Moze sproboj zrobic Formata całego Dysku Moze problem minie ? jesli odinstalowanie sterków niedaje nic
  • #3 2123499
    waljo
    Poziom 21  
    System był instalowany dwa razy i nadal bez zmian. gdzieś w necie znalazłem podobny problem kolesie radzili aby z płyty instalacyjnej Neostrady wgrać sterowniki do chipsetów VIA dla XP, miało to poprawić komunikację pomiędzy portami USB a modemem neostrady. Sterowniki znalazłem a płyta która jest w kompie ten chipset posiada, i tu pytanie
    Może ktoś z kolegów coś wie na ten temat, czy warto je zainstalować czy nie, czy po zainstalowaniu nie zrobi się jakiś nowy problem w kompie?.
    Dzięki za odpowiedzi.
  • #4 2123691
    Kadis
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    A,które sterowniki instalujesz do modemu te zpłyty od TPSA? ,
    bo jeśli tak to ja radziłbym Ci zainstalowac nowe z netu , a co do instalacji
    sterowników do chipstetów VIA to jezeli twoja płyta ma taki to według mnie
    powinieneś zainstalować
  • REKLAMA
  • #5 2124077
    waljo
    Poziom 21  
    Sterowniki instaluję te z płyty.
    Cały problem pojawił sie po ponownym zainstalowaniu systemu XP.
    Przed instalacją wszystko pracowało OK.
    Facet z technicznej obsługi neostrady powiedział, że najprawdopodobniej uruchamiaja się jakieś inne programy i dlatego tak długo komputer startuje i, że nie jest to wina oprogramowania ani modemu, uruchamianie neostrady było robione też bez tego programu TP, który jest na płycie instalacyjnej ale też bez zmian.
    Wizualnie przebiega to tak, że po pojawieniu się planszy WINDOWS XP, dwie zielone diody na modemie się zaświecają następnie gasną, robi się czarny ekran i po około 30 sek zaczyna migać czerwona dioda trwa to około 4 minut nastepnie po chwili zapalają się dwie zielone, pojawia się strzałka wskaźnika i potem wszystko jest już normalnie.
    Cały problem znika gdy wyjmie się wtyczkę od neo z gniazda USB.
    Natomiast z tym programem do tych chipsetów VIA to chciałbym się upewnić bo w necie to tylko w jednym miejscu była o nim wzmianka więc niechciałbym narobić jakiegoś "siana" w kompie.
    Na innym forum znalazłem sugestię że jest uszkodzony modem i trzeba go wymienić. Człowiek miał identyczny problem jak mój ale nie ma jeszcze zakończenia tematu i nie wiem jak to się skończyło.
    Ta płyta główna w kompie to AS ROCK K7VT4A+
  • REKLAMA
  • #6 2125085
    qnx
    Poziom 14  
    zobacz w BIOS'ie obsł. USB "Legacy USB"
  • #7 2125906
    waljo
    Poziom 21  
    Ta usługa jest wyłączona, była włączona i ciągle bez zmian.
  • #8 2128192
    Kadis
    Poziom 14  
    Modem jest raczej dobry ja po zainstalowaniu modemu ze sterowników od TPSA miałem takie problemy jak rozłaczanie , lub nie mogłem sie połączyć ,zaniosłem więc modem do kolegi na inny komp zeby sprawdzić czy nie modem nie jest uwalony i u niego dla odmiany były problemy jakie ty opisujesz . zainstalowałem więc na swoim kompie ale na sterach z netu a nie płyty od TPSA i wszystko ruszyło
  • #9 2128956
    talbot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.Sterowniki do płyty głównej owszem są ważne ale ważniejsza jest kolejność operacji.Pierw instalujemy oprogramowanie a później wkładamy modem pod Usb.Czyli odłącz modem ,wywal program do modemu ,restart i na początek oprogramowanie a później wkładamy modem....
    Mnie kiedyś pomogło.To samo jest w przypadku kamer cyfrowych podłączanych przez "fajerkę" do PC,jak zrobisz odwrotnie za nic nie ruszy.
  • #10 2129890
    waljo
    Poziom 21  
    Gdzie mogę znaleźć sterowniki w necie?, mogę poprosić o jakieś namiary na nie?.
  • #11 2130138
    migoo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Ja również miałem kiedyś problemy z tym modemem. U mnie nie zawsze system go "widział". Instalowałem kilkakrotnie winxp i za każdym razem to samo. Co ciekawe po instalacji winxp z innej płyty (tyle że z sp2) problemu nie ma. Zainstaluj może nowszego winxp. Spróbuj może też na starym win98. Będziesz przynajmniej wiedział czy to wina systemu operacyjnego.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #12 2131073
    waljo
    Poziom 21  
    Facet, który zajmuje się moim komputerem stwierdził, że mam nowy xp wraz z dodatkami.
    Spróbuję z tymi sterami z netu do tego modemu, może się uda tylko nie wiem, które wybrać jest ich kilka.
    Z płyty instalacyjnej neostrady sterownik to 301.0.0.12
    Ze strony thomsona sterownik to : 3.0.1.0.12
    I tu problem, który jest nowszy?
  • #13 2131611
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    To ta sama wersja sterowników...

Sugeruję jednak zmianę modemu na jakiś ethernetowy, te na USB to straszne badziewia. Ja tak zrobiłem, kupiłem używanego Lucent'a CellPipe 20A-GXE z Allegro za 70zł i naprawdę jestem zadowolony - zapomniałem o problemach z rozłączaniem i innych cyrkach, szczególnie pod linuksem.
  • #14 2132987
    waljo
    Poziom 21  
    Wracając do sterowników to gdzie w takim razie znaleźć nowe?
  • #15 2134233
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    www.filemirrors.com tam w wyszukiwarke wpiszesz TP i znajdzie ci sterowniki
  • #16 2194876
    waljo
    Poziom 21  
    Chcałbym podziekować wszystkim za podpowiedzi.
    Niestety mimo wizyty z kompem u kilku fachowców problemu nie udało się rostrzygnąć.
    W związku z tym kończę temat.
  • #17 3759113
    bazylik
    Poziom 1  
    Witam ja mialem taki sam problem ja ty długo sie mi właczal komp wina tego jest to że sterowniki od usb i od TP sie gryzą i trzeba zrobic tak jeśli masz dodatkowe usb w kompie to trzeba je wywalic i dac usb któro samo znajduje sterowniki takzwanu dodatkowy sprzęt ja tak zrobilem i mi hula spoko naprawde na allegro mozna dostac takie usb za okolo 20zł na 6 wejsc i spoko bedzie hulalo naprawdę a miałem ten problem i pogadałem z sąsiadem który jest elektronikiem i mi tak powiedział ja tak zrobiłem i mi chodzi spoko !!!!! POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Po reinstalacji systemu Windows XP pojawił się problem z bardzo długim uruchamianiem komputera (około 7 minut) po podłączeniu modemu Speed Touch 330 do portu USB. Bez modemu czas startu jest normalny. Próby reinstalacji sterowników z płyty instalacyjnej Neostrady nie przyniosły poprawy. Sugerowano instalację sterowników chipsetu VIA, które mogą poprawić komunikację USB, jednak użytkownik obawiał się potencjalnych problemów. Zalecano także instalację sterowników do modemu w odpowiedniej kolejności: najpierw oprogramowanie, potem podłączenie modemu. Wskazywano na możliwe konflikty sterowników USB i modemu, a także na różne wersje sterowników (np. 301.0.0.12 z płyty TPSA i 3.0.1.0.12 ze strony Thomsona). Proponowano także rozważenie zmiany modemu na model ethernetowy, np. Lucent CellPipe 20A-GXE, aby uniknąć problemów z USB. Wskazano, że problem może wynikać z konfliktów sterowników USB lub niekompatybilności systemu, a także sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących obsługi USB Legacy. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, mimo prób różnych sterowników i konsultacji z fachowcami. Jeden z użytkowników zasugerował wymianę kontrolerów USB na takie, które automatycznie wykrywają sterowniki, co pomogło mu rozwiązać podobny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA