logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PAP 20 B3 - brak napięcia 19,2V na pinach, komunikacja ID/NTC?

farmaceuta77 19 Lip 2026 17:46 177 4
  • #1 21941391
    farmaceuta77
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam panów...orientuje się ktoś czy bateria PAP 20 B3 parkside ma jakąś bardziej złożoną komunikację jak to ma miejsce w makicie np?
    Są 4 piny, dwa to zasilanie, jeden to zapewne ntc no i czwarty to pewnie ID czy jak to tam się nazywa, zastanawiam się czy to nie jest czasem tylko wystawienie jakiegoś stanu na tym pinie?🤔
    Na pinach głównych brak napięcia (Aku naładowane do 19.2v)
    Na pinach ntc i id jakieś szczątkowe napięcia ~40mV
  • Pomocny post
    #2 21941448
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 746
    farmaceuta77 napisał:
    Na pinach głównych brak napięcia (Aku naładowane do 19.2v)

Jak na pinach głównych brak napięcia to rozumiem, że mierzysz bezpośrednio na ogniwach. Sprawdź bezpiecznik.
  • Pomocny post
    #3 21941466
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    3 piny uczestniczą w działaniu, skrajne zasilające, połączone bezpośrednio z "końcami" szeregu ogniw, więc powinno być na nich napięcie do 21V, i któryś środkowy ID, komunikacyjny z ładowarką, oraz (tego do końca nie rozgryzłem), z urządzeniem.
    Termistor jest podłączony do płytki baterii, i tam zapewne "informuje" sterownik o temperaturze, a ten ładowarkę.
    W urządzeniu jest układ odcinający zasilanie, nie w baterii, którą można rozładować do zera...

Wstępnie jak zwykle, czy nie masz uszkodzonych ogniw, bo 19,2V to za mało po naładowaniu.
    Ładowałeś w oryginalnej ładowarce, i diody nie migały naprzemiennie? Bo miganie to uszkodzenie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3691907.html warto przeczytać, i sprawdzić napięcia na parach ogniw, bo jedna para może odbiegać od pozostałych, ja miałem łatwiej, bo aku 2Ah i tylko 5 ogniw, z których jedno miało 0,2V. Ty masz 5x2, i takie uszkodzone w parze, może trochę namieszać.

maurycy123 napisał:
    Jak na pinach głównych brak napięcia to rozumiem, że mierzysz bezpośrednio na ogniwach.

A ja nie, ale https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3793786.html
  • #4 21941494
    farmaceuta77
    Poziom 6  
    maurycy123 napisał:
    Sprawdź bezpiecznik.

To ta blacha z otworem?? Jeśli tak to jest w porządku...

Dodano po 3 [minuty]:

g107r napisał:

Ładowałeś w oryginalnej ładowarce, i diody nie migały naprzemiennie? Bo miganie to uszkodzenie.

Napięcie mierzone na Aku, na każdej celi jest mniej więcej równo...wskaźnik nic nie pokazuje, nie ładowałem, dostałem to do naprawy i to sprzęt mi nie znany...generalnie poszło jakieś zwarcie gościowi i w jednym momencie uszkodziło Aku i szlifierkę kątową, w szlifierce padł driver...

Dodano po 2 [minuty]:

Ps...dodam że 4 pin może być pinem pod który fizycznie jest podłączony ntc tak jak to ma miejsce w makicie,mimo że kontroler sobie temp odczytuje to fizyczne połączenie zapobiega sytuacji w której mogło by dojść do yluszkodzenia procka w baterii i przeładowaniu

Dodano po 3 [minuty]:

Ps....jestem już chyba całkiem ślepy 😭 bezpiecznik przepalony...🥳 Zaraz się dowiemy czy bateria w stanie 👍 jak tylko mi prądu włączą bo burza właśnie przeszła...😓
  • #5 21944135
    farmaceuta77
    Poziom 6  
    Witam panowie...no i wychodzi na to że bateria chodzi po zmostkowaniu bezpiecznika 👍 tak że tym razem udało się bez większego nakładu naprawić 😉 została jeszcze szlifierka, zobaczymy za dwa tygodnie jak będzie się sprawował chiński sterownik 👍
REKLAMA