logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[INA226] Aktywne obciążenie MOSFET...błędne działanie równoległych kanałów

farmaceuta77 06 Lip 2026 21:28 111 4

TL;DR

• Aktywne sztuczne obciążenie na trzech MOSFET-ach z osobnym wzmacniaczem operacyjnym dla każdego kanału i pomiarem prądu przez INA226.
  • Sterowanie opiera się na OPA2188, wtórniku emiterowym BC327/337 i MOSFET-ach IXTK90N25L2-JSM pracujących w trybie liniowym.
  • Przy boczniku 1 mOhm pomiar INA226 jest bardzo precyzyjny, ale kalibracja dla 2A traci dokładność po zwiększeniu prądu do 5A.
  • Dwa kanały regulują prąd, lecz podają wartość inną niż nastawa, a losowo spaliły już 4x ESP32 i 3x INA226.
  • Podejrzenie pada na INA226 i linie I2C, a wspólny bocznik odrzucono z obawy o zmianę potencjału masy i wzbudzanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • Witam panowie...potrzebuje waszej pomocy, wykonałem aktywne sztuczne obciążenie na trzech mosfetach, każdy mosfet ma własny op-amp więc teoretycznie prądy powinny się rozkładać równomiernie na jazdy kanał, coś w stylu obrazka poniżej

Jednak dwa kanały działają źle, tzn też regulują prąd ale prąd ten jest inny od tego który powinien wystąpić według nastaw, do tego jest jakiś problem bo w losowy sposób już upalilem 4x esp32 i 3x ina226😓 wydaje mi się że palenie zaczyna się od ina226 i przez piny i2C ulega spaleniu również ESP...jedno ESP przeżyło ale jego piny i2C już nie...

Ponadto jeśli zmierzę spadek napięcia na potencjometrze , to ten sam spadek mam na boczniku (1mOhm) i prąd mierzony przez Ina jest bardzo precyzyjny, w złych kanałach nie da się skalibrować , np jeśli skalibruje ina dla 2A to po podkręceniu prądu do 5A błąd już może wynosić kilkaset mA...aha, dodam że dla każdego kanału chciałem zastosować osobny moduł ina226, wstępnie oprócz bocznikow dla każdego kanału miałem dać główny bocznik na którym bym mierzył wspólny prąd ale wybito mi ten pomysł ze względu na to że podczas zmiany prądu na którymś kanale zmieni się też potencjał masy dla reszty i całość może wpadać we wzbudzanie (przepraszam jeśli użyłem błędnego sformuowania)

O co mi w ogóle chodzi?...zaprojektuje PCB jeszcze raz, zostawię dwa kanały bo w sumie tyle mi wystarczy i prosił bym o waszą pomoc przy projektowaniu...

Op-amp - opa2188
    Wtórnik emiterowy - bc327/337
    Mosfety - IXTK90N25L2-JSM (linear mode, czy jakoś tak)

Tak to wygląda obecnie...

A tak wygląda schemat...na schemacie nie ma ina226, ale reszta sterowania tak wygląda, no z pominieciem filtra dolnoprzepustowego dla wejść - op-ampa (powodował niestabilność w wersji na pająka) zostały tylko rezystory 1k i tych r470k też nie ma...

Będę wdzięczny za każdą pomoc 👍😇

Dodano po 7 [minuty]:

Schemat...

Schemat elektroniczny z trzema kanałami MOSFET, wzmacniaczami OPA2188, INA226 i ESP32

Schemat trzech kanałów obciążenia: trzy wzmacniacze operacyjne sterują trzema MOSFET-ami z rezystorami pomiarowymi.

Dodano po 7 [minuty]:

Elementy tak były by rozmieszczone...

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    farmaceuta77
    Poziom 6  
    farmaceuta77 napisał 69 postów o ocenie 1. Jest z nami od 2020 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21933958
    elukam
    Poziom 18  
    Ocena: 182
    Schemat nie jest kompletny i ostateczny. Więc nie wiadomo o co chodzi. Nawet gdyby był kompletny i poprawny, co niekoniecznie zachodzi, PCB może być spieprzone co może prowadzić do oscylacji. Amatorzy "elektronicy" od jednoukładowców i ESP często sądzą że poprawność połączeń na PCB wystarczy, żeby układ działał. To się sprawdza (zazwyczaj) dla mikro i miliamperów, wyżej niekoniecznie.
    Jeśli podasz cały schemat, czytelnie narysowany, i zapewnisz że nic tam nie oscyluje (oscyloskop), to wtedy będzie podstawa do wyjaśniania co jest źle lub ewentualnie może być źle.
  • REKLAMA
  • #3 21933959
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 757
    Twój schemat jest tak czytelny jak chińska dziewiątka zapisana cyframi rzymskimi ;)
    Było o tym na Forum w zeszłym tygodniu...
    Jakie jest VCC_in? - według producenta 2,7V - 5,5V.
    OPA'om robisz pod górkę z pojemnościami bez ograniczenia prądu - może chociaż 1k szeregowo?
    Producent dopuszcza obciążenie pojemnościowe 1nF a dałeś im 10nF.
    Żaden się nie wzbudza?
    Czy wszystkie OPA mają dokładnie ten sam potencjał masy - maksymalne napięcie sterujące 27mV - to wtedy każdy mV jest ważny.
    Tu liczy się projekt płytki i układ połączeń.
    Zobacz
    https://i.sstatic.net/KG5uD.png
    https://hackaday.com/2017/02/28/beefy-100-amp-electronic-load-uses-two-mosfets/#more-245897
  • REKLAMA
  • #4 21933962
    elukam
    Poziom 18  
    Ocena: 182
    Tak na szybko: C1,2,5 wywalić na pewno. To masakra jakaś :)
  • #5 21933964
    farmaceuta77
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    gklub napisał:

OPA'om robisz pod górkę z pojemnościami bez ograniczenia prądu - może chociaż 1k szeregowo?
    Producent dopuszcza obciążenie pojemnościowe 1nF a dałeś im 10nF.
    Żaden się nie wzbudza?
    Czy wszystkie OPA mają ten sam potencjał masy

Odrazu dodam że jestem ciemny i wielu rzeczy nie rozumiem w elektronice...

Ten rezystor 1k szeregowo z kondensatorem kompensującym??

To 10nF to tak trochę na pałę dobierałem, zacząłem od 100nF i było troszkę niestabilnie, przy 10 zrobiło się już całkiem ok więc niżej nie schodziłem bo nie widziałem potrzeby...
    Co do potencjału masy to tego nie wiem, szczerze nawet nie wiem jak to zmierzyć bo gdzie bym nie przystawił sondy to co innego mi pokazuje...

Dodano po 6 [minuty]:

elukam napisał:
    Amatorzy "elektronicy" od jednoukładowców i ESP często sądzą że poprawność połączeń na PCB wystarczy, żeby układ działał.

Ja jestem praktycznie pewny że to właśnie PCB zepsulem, prowadzenie masy itp...kanal środkowy samodzielnie działa, zaczynają się kwiatki jak podłącze następny z dwóch...

Niestety oscyloskopu nie posiadam😓
    Schemat poprawie, dam to co jest obecnie na PCB które mam

Dodano po 44 [sekundy]:

elukam napisał:
    Tak na szybko: C1,2,5 wywalić na pewno. To masakra jakaś :)

Były tylko na pająku ale był problem ze stabilizacją...nie ma ich na PCB

Dodano po 1 [minuty]:

@gklub VCCin to 12V...opa2188 ma zakres od 4-32v bodajże
REKLAMA