logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATX CWT DSP-150 150W mini-ITX na WT7520 - komputer startuje dopiero po 10 min od podłączenia

Patryk 20 Lip 2026 18:56 219 10
REKLAMA
  • #1 21942046
    Patryk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z zasilaczem CWT 150W zasilającego płytę mini-ITX. Usterka jest następująca, komputer startuje po minimum 10 min od podłączenia do sieci. Męczy mnie to już około roku. Zasilacz na stole startuje i pracuje normalnie, wszystkie napięcia w normie. Myślałem, że może winna jest płyta główna, którą zamieniłem i nic się nie zmieniło. Układ w zasilaczu to WT7520, elektrolity nigdy nie były spuchnięte a pojemności sprawdzone wszystkich.

ATX CWT DSP-150 150W mini-ITX na WT7520 - komputer startuje dopiero po 10 min od podłączenia ATX CWT DSP-150 150W mini-ITX na WT7520 - komputer startuje dopiero po 10 min od podłączenia
  • REKLAMA
  • #2 21942532
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Sprawdź czy od razu pojawia się standby, sprawdź od razu po włączeniu (np do sieci) co będzie jak uruchomisz zasilacz drutem, ewentualnie wcześniej obadaj sobie co się dzieje z tym sygnałem w połączonym układzie. I mi tu chodzi o próby w układzie, czyli zasilacz połączony z płytą.
  • REKLAMA
  • #3 21943049
    Patryk
    Poziom 13  
    Standby 5,14V jest w momencie podłączenia do sieci i ani drgnie. Po wciśnięciu przycisku start zero reakcji, następnie odczekam 10min czy nie wiadomo jak długo nie włączy się. Jak zaraz na chwilkę odłączę od sieci i włączę to startuje. Po normalnej pracy i zamknięciu bez odłączania od sieci normalnie włącza się bez względu po jakim czasie. Wygląda to jakby po dłuższej przerwie bez napięcia sieci na zasilaczu, potrzebny był czas na naładowanie jakiejś pojemności w czasie nie krótszym niż 10 min.
  • #4 21943116
    jarekgol
    Poziom 40  
    Patryk napisał:
    Po wciśnięciu przycisku start zero reakcji,

1) No to zobacz czy wciskanie przycisku dociera do zasilacza, to od dawna nie jest połączone bezpośrednio - choćby po to żeby OS mógł wyłączyć kompa po zamknięciu systemu
    Patryk napisał:
    na pinie PG żadnego napięcia 0V

Ono ma się pojawić po starcie głównych przetwornic i to z lekkim opóźnieniem rzędu set milisekund, więc jak zasilacz nie podaje napięcia to i powergood niema.
    2) wyzwól zasilacz ręcznie (jak pisałem wyżej) i zobacz czy wtedy od razu ruszy. W odróżnieniu od testu na stole, sprawdzisz go pod obciążeniem.
    Chodzi o to żebyś w połączonym układzie podał masę na start zasilacza.
    3) jak już ci płyta wstanie, zajrzyj do biosa, spróbuj go zresetować i ustawić od nowa.

Aczkolwiek jak na stole się włącza to bardziej podejrzana jest płyta. Może podaj jej model i pogooglaj sobie za tym problemem pod kątem płyty.
  • REKLAMA
  • #5 21943131
    Patryk
    Poziom 13  
    Sprawdzę wszystkie sugerowane opcje.
    Jak napisałem w pierwszym poście, myślałem że może płyta (B560M-ITX/ac) winna i kupiłem taką za 5 stów, ale na "nowej" nie było zmiany. Na szczęście odesłałem i nie straciłem kasy.
    Edit: Start ręcznie(PWR+masa) po włączeniu zasilania też bez powodzenia, tylko mignie LED w przycisku. Następnie wył/włącz zasilanie i odczekanie 10min. startuje.
  • #6 21943423
    jarekgol
    Poziom 40  
    Niby prosta sprawa ale próbowałeś innego zasilacza?
    Czy dobrze rozumiem? Jak na stole dasz PWR to startuje, a jak dasz PWR w układzie to nie? Mierzyłeś napięcia po PWR w układzie?
    Co do migania led może być uśpienie, cytat z instrukcji:

PLED (System Power LED):
    Connect to the power status indicator on the chassis front panel. The LED is on when
    the system is operating. The LED keeps blinking when the system is in S1/S3 sleep
    state. The LED is off when the system is in S4 sleep state or powered off (S5).

Rozważałeś czy ten zasilacz nie jest za mały? Spróbuj opiąć wszystko i zobacz co się dzieje, jakie masz GPU?
  • #7 21943450
    Patryk
    Poziom 13  
    Co do LED, to mignie tylko jak zwierałem PWR.
    Zasilacz z obudową mają już najmniej 13 lat i zamontowany jest już trzeci zestaw płyta-procesor. Teraz mam i3-10100T, poprzednie też były "T" o max TPD 35W. W obecnym zestawie 2-3 lata były bezproblemowe, a od około roku mam problem jak potrzebuję szybkiego startu. A normalnie to jak rano wstanę włączam do sieci i po śniadaniu startuję bez problemu. Zamówiłem z Ali układy WT7520 , są w drodze. Przeszukiwałem opcję zmiany zasilacza, ale te w najmniejszej obudowie są i tak za duże.
  • Pomocny post
    #8 21943918
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Masz w SM prostego zasilacza na : LPG899 / jego odpowiedniki to : AT2005, WT7520

ATX CWT DSP-150 150W mini-ITX na WT7520 - komputer startuje dopiero po 10 min od podłączenia

B. mozliwe ,że uszkodzenie wewnątrz WT7520 (patrz budowa wewnętrzna IC 7520 > datasheet)
    Załączniki:
    • WT7520.pdf (356.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ATX CWT DSP-150 150W mini-ITX na WT7520 - komputer startuje dopiero po 10 min od podłączenia linkworld_LPJ2-18.GIF (53.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21945840
    Patryk
    Poziom 13  
    Przyszły układy WT7520 i namęczyłem się z wymianą. Płytka jest jednostronna i podzespoły smd upakowane z obu stron nóżek układu. Udało się zamienić bez szkód i nic się nie zmieniło w działaniu. Sterownik-nadzorca był w porządku, tylko jakiś inny podzespół zasilacza nadal nie działa, że musi się aż tyle czasu stabilizować.
  • Pomocny post
    #10 21945846
    jarekgol
    Poziom 40  
    Podaj Vcc (13 noga, 5V) na ten układ z zewnętrznego zasilacza i się pobaw się REM, poobserwuj SS. Możesz też podać dodatkowo 24V na główne kondensatory, z moich obserwacji wynika że sporo impulsówek jest coś w stanie wykrzesać z takiego napięcia na jałowo.
    Ale ja głownie bym wrzucił oscyloskop na wyjścia, podał zasilanie i patrzył jak na REM reaguje.
    Obejrzyj też oscyloskopem obwiednie tych napięć, sprawdź kondka os SS ewentualnie jak się tam zachowuje napięcie po włączeniu.
  • #11 21947129
    Patryk
    Poziom 13  
    Dziękuję za porady.
    Żeby się dalej nie męczyć z naprawą, kupiłem nowy zasilacz Akyga 200W za tylko 125zł o wymiarach 150x80x40 (oryginał 150x65x65). Zmieścił się swobodnie i działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilacza ATX CWT DSP-150 150 W w komputerze mini-ITX, który po dłuższym odłączeniu od sieci uruchamia płytę dopiero po około 10 minutach, mimo poprawnego napięcia standby 5,14 V. Testy na stole wypadają poprawnie, a po krótkim odłączeniu od sieci zasilacz startuje od razu; problem nie występuje po normalnym wyłączeniu systemu bez odcinania zasilania sieciowego. Sprawdzano płytę główną, przycisk PWR, sygnał startu pod obciążeniem oraz możliwość uszkodzenia układu nadzorczego WT7520. Wymiana WT7520 nie zmieniła objawów, co wskazuje na inną usterkę w zasilaczu, prawdopodobnie związaną z elementem stabilizującym lub obwodem startowym, wymagającą dalszych pomiarów Vcc, REM, SS i obserwacji oscyloskopem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA