logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Codegen model: 300X1 Impet 300W wentylator tylko drgnie...

jannaszek 14 Lip 2005 08:39 4754 10
REKLAMA
  • #1 1651907
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Codegen model: 300X1 Impet 300W wentylator tylko drgnie...
    Witam
    Mam Impeta 300W z odzysku, a chciałem go uruchomić do testów itp., ale problem jest taki, że nie mam schematu, [o który prosiłbym życzliwych]...

Zasilacz czasem da się włączyć przez zwarcie zielonego z masą, ale rzadko - przeważnie robi krótką próbkę [wentylator drgnie], niezależnie od obciążenia.
    Natomiast startuje dość pewnie, jeśli dotknę ręką zielonego przewodu, i po czasie wystartowania zwieram zielony z czarnym [masa] - jakieś mini przebicie, czy upływność, ale muszę stać boso na ziemi czuję się delikatne mrowienie sieci... Organoleptyka nic nie wykazuje, pomiar elementów bez wy-lutowania też niczego nie nasuwa.

Zależy mi na wyjaśnieniu zasady startowania przetwornicy przez wymuszenie, i co tam walnęło dzięki za sugestie i pomoc.
    Przepraszam za trochę nieskładny "tekst"...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1651940
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    jannaszek napisał:
    ...ale prroblem jest t aki ,że nie mam schematu"
    ... schemat jest na Elektrodzie !
  • REKLAMA
  • #3 1651989
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ale wiedza u ciebie, a Ty to też elektroda, a gdzie ten schemat, w download? Pytam bo mi szkoda czasu, a sieć muli...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1652039
    TONI_2003
    Moderator
    jannaszek napisał:
    ale wiedza u ciebie ,a ty to też elektroda .
    gdzie ten scemat ,w download? [pytam bo mi szkoda czasu a sieć muli}
    pozdrawiam
    ... zerknij na PW!
  • #5 1654203
    jannaszek
    Poziom 39  
    Witam, i dobrze przynajmniej mogę ci podziękować standardowo.

Problem, bo pokrywę zostawiłem w robocie, ale schemat z grubsza jest zgodny z moim zasilaczem, a znalazłem rozwarstwiony kondensator elektrolityczny na płytce C35, na schemacie C35 prowadzi do nóżki 3 KA7500 rozleciał się,więc wymieniłem na 10 nF /63V ceramiczny podobny z wyglądu.

Zasilacz odpala przy zwarciu szarego z zielonym, napięcia poprawne, ale jak obciążę 0,5A to napięcie jedzie o pół wolta w dół, a jak 1A to siada do 11,2V - coś padnięte, może wzmacniacz błędu? Spróbuję wymienić sterownik mosfetów i tego KIA393, tracę pomału cierpliwość.

Zasilanie układu scalonego KA7500 noga 12 - napięcie stoi +28V, napięcie ref [14,15] +4,94V i stoi, a wyjście przetwornicy waha się w funkcji obciążenia.
    Nie mam pod ręką odpowiedniego obciążenia, żeby sprawdzić przy większym poborze niż 1A.
  • #6 1654227
    TONI_2003
    Moderator
    ... podaj napięcia na KA 7500 na jego nogach !
  • REKLAMA
  • #7 1654334
    jannaszek
    Poziom 39  
    Cytat:
    1-2,439V
    2-2,472V
    3-2,985V
    4-0,088V
    5-1,6V
    6-3,7V
    7-
    8-1,484V
    9-
    10-
    11-1,484V [0,237V AC]
    12-28V
    13-4,94V
    14-
    15-j/w
    Znalazłem halogen 12V/55W po podłączeniu siadło do 10,57V na stykach żarówki? Może to taka klasa zasilacza? Zabezpieczenie działa przy zwarciu i dalszym przeciążaniu, a napięcia podałem przy jałowej pracy zasilacza.
  • Pomocny post
    #8 1654510
    TONI_2003
    Moderator
    ... jeżeli dobrze sprawdziłeś diody w linii +12V to wymień na pierwotnej stronie elektrolit C12 w standby . Podaj jaki jest rev. płyty (od spodu napis). Jeśli masz taką możliwość to jednak podmień KA 7500 i podaj jeszcze jutro model zasilacza.
  • #9 1656437
    jannaszek
    Poziom 39  
    TONI_2003, więc zasilacz to: Impet 300W [P4] model: 300x1 tyle na nim pisze...

Mam nikłe doświadczenie z zasilaczami, ale po przestudiowaniu schematu doszedłem do wniosku, że należy go obciążać w miarę równo, bo do pomiaru błędu jest doprowadzone uśrednione napięcie ze wszystkich gałęzi, a więc podpiąłem go do komputera „ryzyk fizyk”, i bios i Ewerest wyświetla mi napięcia jak najbardziej poprawne.

Czyli jedynym problemem był ten kondensator C35 - chyba 10nF [jakiś integrator?] startuje normalnie i normalnie pracuje nie ufam mu do końca bo poprzednia płyta padła mi na nim, tzn wybulone kondensatory elektrolityczne w okolicy procesora. Niemożliwość uruchomienia przyciskiem acpi [na" krótko"- działał], po wymianie elektrolitów płyta nie wstała. Natomiast po wymianie zasilacza też nie więc mam nową płytę, i nowy zasilacz ModeCom 360W i stary zasilacz Impet, zdaje się, że działający...

Dziękuję za pomoc i rady [tego typu usterki sa dramatyczne, bo niby wszystko działa... Wolę jak nie działa w ogóle, a wtedy po prostu naprawiam.
    Pozdrawiam
  • #10 1656492
    TONI_2003
    Moderator
    ... wszystko mi to za ładnie wygląda , a takiej usterki jeszcze nigdy w mym stażu w tym temacie nie miałem jak i nawet nie słyszałem o takim.
    Napięcia zasilacza pod komputerem jednak sprawdź na mierniku tylko uważaj Byś nie zrobił zwarcia!
    Sprawdź jak się zasilacz zachowuje na każdym napięciu gdy zasymulujesz w danej gałęzi na wyjściu zwarcie ( tylko sam zasilacz ) bez komputera .
    Ps . ... napisz jeśli temat uważasz za zamknięty
  • #11 1656551
    jannaszek
    Poziom 39  
    Tak, sprawdziłem i jest ok, zwarcie w każdej gałęzi prowadzi do wyłączenia, a ponowny start po wyjęciu kabla sieci i ponownym uruchomieniu ręcznym [jedynie napięcie +5V jest różne w biosie waha się: 4,85-4,97V, na mierniku jest ok.

Ten kondensator był jakby go ktoś żyletką naciął po obwodzie, i pod lupą to zobaczyłem, jak go dotknąłem to się rozsypał ukazując gołe bieguny o brzegach utlenionych więc w czasie wilgoci np. mogło dochodzić do upływności lub wręcz zwarcia. Warto naprawdę wszystko pooglądać pod szkłem, a to drugi miernik... Temat można zamknąć - na te chwilę.
    Pozdrawiam
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uruchomieniem zasilacza impulsowego Impet 300W model 300X1. Zasilacz rzadko startuje samodzielnie, wentylator tylko drgnie, a uruchomienie wymaga zwarcia zielonego przewodu z masą lub dotknięcia go ręką, co sugeruje upływność lub mini przebicie. Po analizie schematu i pomiarach okazało się, że uszkodzony był kondensator elektrolityczny C35 na płytce, który prowadzi do nóżki 3 układu KA7500. Wymiana kondensatora na ceramiczny 10nF/63V przywróciła poprawne działanie zasilacza. Pomimo poprawnego startu, przy obciążeniu napięcie spadało, co mogło wskazywać na uszkodzenie wzmacniacza błędu lub sterownika mosfetów. Po dalszych testach i podłączeniu zasilacza do komputera napięcia były stabilne i zgodne z normą. Zalecano sprawdzenie diod, kondensatora C12 w trybie standby oraz ewentualną wymianę układu KA7500. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony kondensator C35, którego fizyczne uszkodzenie (pęknięcie i utlenienie) powodowało upływność i niestabilność pracy zasilacza. Po wymianie kondensatora zasilacz działał poprawnie, a temat został zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA