logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B9 - U0054 i U1406 w gatewayu, jak znaleźć uszkodzony CAN side assist?

niedzwiadek18 22 Lip 2026 21:14 147 1
REKLAMA
  • #1 21943366
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Cześć, mam problem z A4 B9 w którym co jakiś czas świeciła się awaria side asist, a od tygodnia już na stałe vcds pokazał na wszystkich sterownikach bezpieczeństwa usterkę magistrali. Wyjąłem bezpiecznik w bagażniku od side asist przeczyściłem i wszystkie błędy znikły, ale zostały 2 w gatewayu mówiące o jednoprzewodowej trybie pracy magistrali U0054 i drugi o za wysokim prądzie spoczynkowym U1406 fotki poniżej. Teraz pytanie jak szybko znaleźć ten trafiony kabel can ewentualnie czy może to być sam radar side asist ubity i jak go ominąć na czas testów czy samo odłączenie go pozwoli przywrócić normalną pracę magistrali can jeśli sam radar jest uszkodzony
    Załączniki:
    • Audi A4 B9 - U0054 i U1406 w gatewayu, jak znaleźć uszkodzony CAN side assist? IMG_7635.jpeg (4.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A4 B9 - U0054 i U1406 w gatewayu, jak znaleźć uszkodzony CAN side assist? IMG_7634.jpeg (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21945029
    JuniorS
    Poziom 27  
    Ocena: 196
    U0054 mówi o uszkodzeniu CAN High albo Low bo tu mowa o trybie jednoprzewodowym w postaci przerwy lub zwarcia
    U1406 wynika z ciągłych prób komunikacji przez uszkodzoną magistralę co prowadzi do ciągłej pracy bez przejścia w stan uśpienia stąd za wysoki prąd spoczynkowy pod postacią tego błędu...

Tak na 93% wypięcie radaru powinno wystarczyć. Jeśli to on jest uszkodzony odłączenie go powinno przywrócić pracę całej magistrali.
    Ewentualnie sprawdź czy na wtyczce gdzieś nie ma zwarcia...

Jak odepniesz a błąd pozostanie to trzabędzie szukać po instalacji gdzieś.
REKLAMA